Nye sanksjoner:

- En tragisk skikkelse

Ytterligere 350 navn havnet tirsdag på Storbritannias sanksjonsliste, blant annet forsvarsministeren og en tidligere president - som har lidd en tragisk skjebne, ifølge ekspert.

MAKTTRIO: Putin flankert av tidligere president Dmitrij Medvedev og forsvarsminister Sergej Sjojgu. De to ble i dag plassert på Storbritannias sanksjonsliste. Foto: Kirill Kudryatsev / AFP / NTB
MAKTTRIO: Putin flankert av tidligere president Dmitrij Medvedev og forsvarsminister Sergej Sjojgu. De to ble i dag plassert på Storbritannias sanksjonsliste. Foto: Kirill Kudryatsev / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag strammet Storbritannia grepet ytterligere om Putins indre krets, og utvider sanksjonslista til å gjelde 350 nye russiske statsborgere.

- Vi ønsker å forårsake maksimal skade på Vladimir Putins krigsmaskin, samtidig som vi minimerer virkningen på britiske virksomheter, uttalte departementet for internasjonal handel i Storbritannia.

Nye oligarker er blant de som rammes, deriblant Andrej Melnitsjenko, som får innreiseforbud og midlene sine fryst i Storbritannia.

Rammer Putins nære allierte

Også to av Putins nærmeste allierte havnet tirsdag på sanksjonslista: Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu og tidligere president og statsminister Dmitrij Medvedev.

Det innebærer at de får fryst eiendelene sine og nektes innreise i Storbritannia, ifølge BBC.

Jakub Godzimirski, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), forteller at disse tre - Putin, Sjojgu og Medvedev - utgjør forskjellige typer størrelser i russisk offentlighet.

- Putin er definitivt sjefen – ergo forsvarssjefen. Forsvarsministeren Sjojgu fikk stillingen sin fra Putin og er en slags venn, fordi de tilbringer en del tid sammen - blant annet på skogs- og fisketurer, sier Godzimirski.

TURKOMPIS: Vladimir Putin og hans forsvarsminister Sergej Sjojgu tar en pust i bakken mens de er på jakt- og fisketur i Sibir i 2017. Foto: Sputnik / Reuters / NTB
TURKOMPIS: Vladimir Putin og hans forsvarsminister Sergej Sjojgu tar en pust i bakken mens de er på jakt- og fisketur i Sibir i 2017. Foto: Sputnik / Reuters / NTB Vis mer

- Mens Medvedev er en litt mer tragisk skikkelse. Han ble plukket opp for å erstatte Putin som president mellom 2008-2012. Han skulle være et liberalt ansikt og innførte omfattende moderniseringsprogrammer. Men det var snakk, uten at det skjedde så mye egentlig, legger han til.

Ble «brutalt» fjernet

Etter fire år i presidentstolen var det over. Han ble «ganske brutalt» fjernet fra stillingen, ifølge Godzimirski.

- Han fikk beskjed av Putin i 2011 at: «Nå er det jeg som kommer tilbake». Som en slags erstatning eller belønning for disse fire åra, så fikk han lov til å bli landets statsminister i noen år. Han ble deretter fjernet som statsminister etter en politisk ommøblering.

Men Medvedev var ikke ferdig i politikken med det.

PRESIDENT: Medvedev satt fire år som president i Russland, mellom 2008-2012. Han hadde posten som statsminister deretter og fram til 2020. Foto: Anatoli Zhdanov / UPI / Shutterstock / Shutterstock editorial / NTB
PRESIDENT: Medvedev satt fire år som president i Russland, mellom 2008-2012. Han hadde posten som statsminister deretter og fram til 2020. Foto: Anatoli Zhdanov / UPI / Shutterstock / Shutterstock editorial / NTB Vis mer

- For å ta vare på hans store ego, så opprettet man en spesiell stilling i sikkerhetsrådet, som heter «visesjef for sikkerhetsrådet», sier Godzimirski.

Der skal Nikolaj Patrusjev, sekretær i det russiske sikkerhetsrådet, utgjøre en mye mer vesentlig figur enn den tidligere presidenten, ifølge NUPI-forskeren.

- Jeg tror ikke Medvedev har så mye å si, rett og slett. Jeg prøver å følge med på det som skjer i sikkerhetsrådet. Patrusjev er nærmest Putin, mens Medvedev kommer med helt marginale uttalelser. Som ikke har så stor betydning. Han blir av mange sett på som en litt merkelig figur i Russland.

- Pass munnen deres!

Medvedev er imidlertid på ingen måte en ubetydelig figur i det offentlige ordskiftet. Han skapte overskrifter verden over da han på Twitter gikk til angrep mot vestlige sanksjoner, litt tidligere denne måneden.

I tweeten kom han også med det noen tolket som en indirekte trussel: «Og glem ikke at i menneskehistorien har økonomiske kriger ganske ofte blitt til ekte kriger».

- Han gikk fra å være det liberale ansiktet, til å nå komme med uttalelser som viser at han er en bitter mann. Han er ganske frustrert, det påstås også at han har et alkoholproblem. Han representerer på mange måter en tragisk skjebne, sier Godzimirski.

Sittet lengst med makt

Sjojgu er den som har sittet lengst med makt i Russland, lenger enn Putin, ifølge Godzimirski. Før han ble forsvarsminister i 2012, hadde han flere tiår bak seg som landets minister for ekstraordinære situasjoner og beredskap.

- Han oppfattes som en god organisator, men uten politiske ambisjoner. En mann som Putin har stolt på som en slags dyktig forsvarsminister.

Godzimirski viser til at det gjennom historien har vært flere russiske militære med politiske ambisjoner, og som kan konkurrere om makta, men at det trolig ikke gjelder for Sjojgu.

- Han ikke en etnisk russer. Du bør være det, skal du nå toppen i Russland. Han er fra Tuva, en av de autonome republikker i Sibir. Det begrenser på en måte hans mulighet til å spille en enda viktigere rolle enn det han har fått lov til å spille de siste åra, sier Godzimirski og legger til:

- Han er svært lojal mot Putin.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer