Kroken på døra:

- En tung dag

Strømprisene er blant årsakene til den vonde avgjørelsen. - De gjør at vi ikke klarer å drifte i pluss, noe vi er helt avhengige av, sier Jordi Somers.

SLUKKER LYSET: Pandemien og nå høye strømpriser gjør at selskapet ikke ser en annen utvei. Foto: Spåtind fjellstue
SLUKKER LYSET: Pandemien og nå høye strømpriser gjør at selskapet ikke ser en annen utvei. Foto: Spåtind fjellstue Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er en tung dag. Og spesielt med tanke på alle som blir berørt. Det er nok det som veier tyngst, sier Jordi Somers, styreleder i Destinasjonsdrift AS, til Børsen.

Nå meddeler han den tunge beskjeden: Spåtind fjellstue stenger dørene, etter at styrene i Destinasjonsdrift AS og Spåtind Sport AS har begjært oppbud.

Bakteppet er en tung økonomisk situasjon, der både pandemien og nå høye strømpriser står sentralt.

Oppland Arbeiderblad (OA) omtalte saken først.

- Jobbet beinhardt

Spåtind Fjellstue ligger på Synnfjellet, et fjellparti midt mellom Lillehammer og Fagernes. Sammen med blant andre Sigmund Hagen tok Somers over drifta for snart tre år siden, og hadde store planer for stedet.

Nå er den økonomiske situasjonen såpass mørk at de ikke ser en annen utvei. Han er lei seg overfor de som er berørt:

- Aksjonærene, personalet, samarbeidspartnere, romeiere som har stått på, hjulpet til og støttet oss gjennom disse åra. Det er det som gjør det verst for vår egen del, fortsetter Somers.

- Vi har gjort det vi kunne og jobbet beinhardt for å få det til, og det gikk dessverre ikke, legger han til.

TUNG DAG: Jordi Somers, styreleder i Destinasjonsdrift AS, er lei seg for å måtte stenge dørene på Spåtind. Foto: Spåtind fjellstue
TUNG DAG: Jordi Somers, styreleder i Destinasjonsdrift AS, er lei seg for å måtte stenge dørene på Spåtind. Foto: Spåtind fjellstue Vis mer

Tung økonomisk situasjon

Det er Destinasjonsdrift AS som driver Spåtind fjellstue. Den eies av Spåtind sport AS, som igjen eies av Somers, Hagen, Topp Eiendom AS og et selskap fra Oslo, skriver OA.

Det har vært humper i veien fra start, ifølge Somers. Kort tid etter at de tok over drifta, skylte coronaviruset over verden.

IDYLL: Fjellstua ligger idyllisk til. Somers håper det kommer inn en ny eier som har vilje og evne til å satse videre. Foto: Spåtind fjellstue
IDYLL: Fjellstua ligger idyllisk til. Somers håper det kommer inn en ny eier som har vilje og evne til å satse videre. Foto: Spåtind fjellstue Vis mer

- Da var det ikke noe støtteordning for nyetablerte bedrifter. Vi har drevet i to år med store underskudd. Så har vi investert og puttet penger i selskapet. Men nå, med strømpriser og stor usikkerhet, så ikke vi at trenden kunne snus, sier Somers.

Allerede går de med betydelig underskudd. Med det kostnadsbildet de nå er forespeilet gjennom vinteren, ble oppbud den eneste løsningen.

Han trekker fram strømprisene som en bøyg det var vanskelig å komme over.

- I august hadde vi en strømregning på 130 000 kroner. I desember i fjor brukte vi mer enn 100 000 kilowattimer (kWh). Hvis prisene er på 3-4 kroner pr. KWh kr blir det opptil 400 000 kr pr. måned, sier han.

Det er nesten like mye som det de omsetter for i snitt, forklarer Somers.

På spørsmål om det er strømprisene som er hovedårsak til at dørene stenges, sier han at det er den økonomiske situasjonen.

- Vi skal ikke skylde på strømprisene, men de gjør at vi ikke klarer å drifte i pluss, og det er vi helt avhengige av. Det har skjedd mange ting: Råvarekostnadene har gått opp. Det er inflasjon, det er corona. Det er mange ting som påvirker at vår bransje blir påvirket i stor grad.

Han viser til at noen hoteller i store byer fortsatt går bra, men tror mindre aktører som for eksempel skidestinasjoner er spesielt utsatt, og vil slite framover.

- Jeg tror ikke vi er de eneste, sier Somers.

Det er to selskap som de har begjært oppbud for. Det berører ikke bare Spåtind Fjellstue men også en alpinbakke, planlagt utvikling av fritidsboliger i området, og mer, påpeker han.

- Er du skuffet over myndighetenes innsats i møte med strømprisene?

- Jeg synes det er vanskelig å kommentere det på generell basis. For det kan hende at ordninga er veldig bra for andre bedrifter, men for oss krevde det en investering for å i det hele tatt kunne søke om støtte. Og vi hadde ikke penger til å investere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer