John Carew:

- En tung, tung dag

Tidligere fotballproff John Carew sier han var langt nede da Økokrim aksjonerte mot ham.

ÅPNER OPP: Den tidligere fotballstjerna John Carew forteller om dagen da Økokrim gikk til aksjon mot flere av hans adresser. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ÅPNER OPP: Den tidligere fotballstjerna John Carew forteller om dagen da Økokrim gikk til aksjon mot flere av hans adresser. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO TINGRETT (Børsen): Tirsdag denne uka startet rettssaken mot John Carew (43), som står tiltalt for skatteunndragelse.

Økokrim mener den tidligere fotballspilleren har unndratt skatt for totalt 5,4 millioner kroner i åra 2014 til 2019. Carew er tiltalt for grovt uaktsom skattesvik fra 2014 til 2016, og forsettlig grovt skattesvik resten av perioden.

Carew erkjenner straffskyld i tiltalens tre første poster som går ut på grovt uaktsomt skattesvik. Han erkjenner ikke straffskyld i grovt forsettlig straffskyld i tiltalens post fire og fem.

Den tidligere fotballstjernas forsvarer, advokat Berit Reiss-Andersen, understreker at det er forsettet Carew ikke erkjenner seg skyldig i.

SKATTESVIK: John Carew er tiltalt for grovt skattesvik. Førsteadvokat hos Økokrim, Marianne Bender, sier tiltalen er alvorlig. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- En tøff dag

Første del av rettsdagen i dag har gått til videre forklaringer fra den tidligere fotballspilleren - med utspørring fra aktor og forsvarer.

På spørsmål fra Reiss-Andersen om hvordan Carew opplevde dagen da Økokrim gikk til aksjon mot flere av hans adresser, svarer han:

- Det var en tøff dag.

Økokrim gjorde flere beslag, og politifolk ble observert bærende på pappesker med beslag fra en av Carews adresser.

- Media var der samtidig - om ikke før Økokrim. Det gjorde dagen ennå tyngre, sier Carew og legger til:

- De var på ulike adresser. Det var virkelig en tung, tung dag.

- Uttalte Økokrim seg den dagen, spør forsvarer Berit Reiss-Andersen.

- Ja, de uttalte seg samme dag om beslaget, på ettermiddagen. Før man hadde fått tittet på bevis og etterforsket det. Det var litt spesielt.

- Du er en offentlig person? Tenker du at dette er noe du må tåle? fortsetter forsvareren.

- Jeg er bare et menneske. Det føles ikke helt rettferdig, nei.

- Gjorde sterkt inntrykk

Carew har i sin forklaring lagt vekt på at han har basert seg på feilaktige skatteråd. Han har også forklart seg bredt om relasjonen til sin advokat og mangeårige agent, Per A. Flod. Carew framholder at Flod var den som håndterte kommunikasjonen med Skatteetaten.

Carew får videre spørsmål fra rettens dommer om når han innså at Flod - og ikke Skatteetaten - kan ha tatt feil.

- Beslaget gjorde sterkt inntrykk på meg. Når du sitter i politiavhør, og får plutselig får beskjed om at du risikerer fengsel. Det satte en støkk i meg. Den store tilliten jeg hadde hatt til Per fikk seg skikkelig støkk den dagen, når det kommer til denne saken.

UNDER ETTERFORSKNING: Onsdag ettermiddag 2. juni ble det kjent at den norske fotballegenden og skuespilleren John Carew (41) er under etterforskning av Økokrim, siktet for grovt skattesvik. Video: Ivan Larsson, Vegard Krüger / Dagbladet Vis mer

Carew fastholder torsdag at han hadde full tillit til Flods håndtering og at han stolte på agentens vurderinger. Flod ble agent for Carew da sistnevnte var 17 år – like etter at fotballspilleren signerte for Vålerenga i 1997.

- Vi har hatt en lang reise og sterke bånd. Per var negativ til Skatteetaten. Han mente han hadde rett og at de tok feil. Jeg må si at jeg hadde veldig stor tillit til Per og hans oppfatning av saken og regelverket. Det ville vært rart å ikke ha det, etter den reisen vi har hatt, uttalte Carew tidligere i dag.

I RETTEN: Aktor Marianne Bender og Carews forsvarer Berit Reiss-Andersen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I RETTEN: Aktor Marianne Bender og Carews forsvarer Berit Reiss-Andersen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Møtes i retten

Carew spørres videre ut av sin forsvarer advokat Berit Reiss-Andersen.

- Jeg oppfattet at han har hatt et anstrengt forhold til Skatteetaten. Men han har alltid ønsket meg det aller beste. Den tilliten har han vist til meg over 20 år. Den tilliten han har hos meg og min mor, den har han gjort seg fortjent til.

Videre spør om Reiss-Andersen om Carews forhold til Flod i dag.

- Dette kommer ikke til å viske ut 25 års vennskap. Det er en test. Jeg er glad i Per og vet han er glad i meg. Men det er en test.

- Tror du han har gjort det med vilje?

- Absolutt ikke. Det kan jeg ikke forestille meg.

Torsdag møttes partene for første gang i retten, da Flod startet sin forklaring klokka 13.40.

Carew smiler vennlig mot agenten idet Flod tar plass i retten. De to hilser imidlertid ikke på hverandre.

- Det var da voldsomt, ler Flod og kikker på det oppmøtte pressekorpset.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer