Investor Jens Ulltveit-Moe

En varslet katastrofe: - Vi var naive

Vesten har vært naive med Vladimir Putin, mener investor Jens Ulltveit-Moe. Men styrken i klimakrisa overrasker.

NØKKEL: Høye strømpriser er en nøkkel til å få opp farta på omstillingen fra fossil til fornybar energi, framholder investor Jens Ultveit-Moe i dette intervjuet med Børsen. Foto: NTB
NØKKEL: Høye strømpriser er en nøkkel til å få opp farta på omstillingen fra fossil til fornybar energi, framholder investor Jens Ultveit-Moe i dette intervjuet med Børsen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

STAVANGER (Børsen): - Dette er varslede kriser, både klimakrisa og Putins krig mot Ukraina. Likevel kommer det som et sjokk på oss. Inkludert meg selv, sier den 80 år gamle investoren til Børsen.

Han understreker poenget ved å vise til at han av utdannelse blant annet kan skilte med en grad i internasjonal politikk.

- Jeg så det ikke. Men jeg burde ha sett det, sier han med et skjevt smil.

- Pristak helt feil

Jens Ulltveit-Moe var rangert som Norges 15. rikeste person med en anslått formue på 7,5 milliarder kroner av finansbladet Kapital i 2007.

Så skiftet han fra shipping og industri til grønne investeringer. Og de siste to åra har han vært helt ute av topp 400-lista. Uten at det ser ut til å bekymre ham.

- Jeg driver jo en del med fornybar energi. Og det er veldig profitabelt nå, på grunn av de høye prisene. Så i de høye prisene ligger nøkkelen til omstilling. Derfor er det helt feil å sette lokk på prisene, enten det nå er snakk om gass eller strøm, sier Ulltveit-Moe.

- Pengene som går til å finansiere pristak, burde heller brukes til grønn omstilling, framholder veteraninvestoren.

For et par år siden kvittet han seg for øvrig med restaurantdelen av Umoe-konsernet, blant annet kjent for Peppes Pizza, og omtrent samtidig kunngjorde den tidligere Høyre-velgeren at han hadde gjort MDG-politiker av seg.

Feilslutninger

Ulltveit-Moe innrømmer at styrken og omfanget på dagens klimakrise sjokkerer ham.

- Forskerne har jo advart i flere tiår om en kommende klimakrise. Og nå har vi for første gang i historien en pågående klimakrise på tre kontinenter samtidig. Jeg opplever klimakrisen som mye større enn jeg så for meg for bare kort tid siden, sier han og fortsetter:

- For det andre har vi Putins ekspansjon av Russland. Dette ble varslet i talen Putin holdt under sikkerhetskonferansen i München i 2007, på samme måte som Hitlers ekspansjon ble varslet i «Mein Kampf». Så både sikkerhetskrisa og klimakrisa var varslet, og likevel kommer det som et sjokk på oss.

- Har vi vært naive?

- Absolutt. Og sjefsnaivisten har vært Angela Merkel. Men det er jo sånn at du klarer ikke å overbevise noen om å gjøre noe, hvis det strider sterkt mot det vedkommende ønsker. Og vi har jo alle ønsket å ha et godt forhold til Russland, bemerker han.

Dette har vært grunnen til totale feilslutninger, mener investoren:

- Går vi 10-15 år tilbake trodde vi alle at Russland og Kina skulle bli demokratier og at vi skulle få en stor global forbrødring. Det gamet er over. Fordi USAs dominans er over, og fordi Kina kommer opp. Deres økonomi er langt større og viktigere enn Russlands, men så har begge land atomvåpen.

GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer

- Og i tillegg har Putin gass som han presser vesten med?

- Ja, og det hadde jeg heller ikke sett komme. Den viljen Putin har vist til å bruke annet enn våpen som trussel, både gass, cyber, migranter og mat. Det er overraskende.

- Hva forteller det om Putin?

- Putin er en rasjonell og veldig flink politiker som har helt rene mål, nemlig å gjenopprette det imperiet som var der under Sovjetunionen. Det er han på god vei til å gjøre, fordi vi i vesten finansierer krigen. Og han har en befolkning som er vant til å lide. Så den krigen kommer til å bli veldig lang, advarer Ulltveit-Moe.

- Meget viktig krise

Investoren mener likevel at sikkerhets- og energikrisen også innebærer muligheter.

- Denne krisen er en meget viktig krise. Det må ikke kastes bort. Og da er det essensielt at vi tar for oss grunnene til krisen, ikke symptomene, som jo er høy strømpris, framholder han.

Ulltveit-Moe trenger knapt oppfordring fra Børsens journalister til å utdype argumentet der vi sitter noen få skritt unna stedet hvor verdens rikeste mann, Elon Musk, stjal hele showet da oljemessa ONS ble åpnet mandag.

I NORGE: Elon Musk har ankommet Stavanger i anledning energimessa, og sier han er i Norge av takknemlighet. Video: NRK Vis mer

- Poenget er at vi har investert for lite i fornybare energikilder. Se på Danmark. De har holdt på med vind lenge, og har lagt helt om. Mens her i Norge holder vi fortsatt på og vurderer om vi kanskje snart om noen år skal gi tillatelse til utbygging av havvind, sukker han oppgitt.

Ulltveit-Moe viser til Equinors vindkraftprosjekt Doggerbank, som kommer i drift neste år.

- Equinor fikk tillatelse i 2011. Åtte av de tolv åra handlet om tillatelser, fire år gikk til konstruksjon. Om vi fortsetter på denne måten, og vi ser på hva Norge skal ha gjort innen 2030, så går det ikke i hop!

- Dyster advarsel du kommer med?

- På en måte er det som skjer nå også bra. Hvis ikke dette er en vekker, da sover vi virkelig godt. Det er en vekker, det som skjer nå med strømprisene. Og det gode i dette, er jo den enorme profitten i energisektoren. For det betyr også at det er enorme muskler til å ta omstillingsrep, fastslår Jens Ulltveit-Moe.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer