Endelig enige om gigantpakke

Senatet vedtok lørdag med hårfint flertall en gigantisk coronakrisepakke på 1900 milliarder dollar (16,1 billioner kroner).

JUBLET: Demokratenes majoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer, jubler over at de har fått vedtatt en gigantisk krisepakke. Foto: REUTERS/Leah Millis/File Photo
JUBLET: Demokratenes majoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer, jubler over at de har fått vedtatt en gigantisk krisepakke. Foto: REUTERS/Leah Millis/File Photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Med 50 mot 49 stemmer vedtok senatet krisepakka som USAs president, Joe Biden, mener må til for å få USA ut av coronakrisa og alle de økonomiske konsekvensene.

Senatet har jobbet voldsomt lange dager den siste uka for å bli enige. Før vedtaket lørdag, satt senatet samlet sammenhengende i over 24 timer. Republikanerne forsøkte å få en lang rekke tillegg og endringer, men nesten alle ble avvist. Og ingen republikanere stemte til slutt for krisepakka. Nå blir pakka sendt tilbake til Representantenes hus for godkjenning før den kan sendes til Det hvite hus hvor Biden også må signere den.

MILEPÆL: USAs president, Joe Biden, var tilstede da coronavaksine nummer 50 millioner ble satt torsdag. Vis mer

- Vi sier til det amerikanske folk at hjelp er på vei. Jobben vår akkurat nå er å hjelpe landet vårt til å komme fra denne storfulle nåtida til en håpefull framtid, sier demokratenes majoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer, ifølge AP.

Gigantisk pakke

Den gigantiske pakka utgjør omtrent ti prosent av USAs totale økonomi.

Den inneholder blant annet en en sjekk på 1400 dollar (om lag 11 900 kroner) til alle amerikanere som tjener inntil 75000 dollar (om lag 637 500 kroner) i året.

KRISE: President Joe Biden talte til nasjonen om USAs økonomi og coronakrisepakken: - Det er åpenbart at vår økonomi fortsatt er i trøbbel. Video: AP Vis mer

I tillegg videreføres et føderalt tillegg i arbeidsledighetstrygden på 300 dollar (om lag 2550 kroner) i uka fram til september. 350 milliarder dollar (om lag 2975 milliarder kroner) skal gå til økonomisk støtte til hardt pressede byer og delstater. Amerikanske skolesystmer skal får 130 milliarder dollar (om lag 1105 milliarder kroner). Store summer skal også gå til andre programmer som matutdeling, husleiestøtte og vaksinedistribusjon, melder Washington Post.

Det har vært harde forhandlinger innad i det demokratiske partiet mellom progressive og mer sentrumsorienterte senatorer. Særlig den moderate demokratiske senatoren Joe Manchin fra Vest-Virginia kjempet hardt og lenge for å begrense utbetalingene av ytelser.

Tøyeøvelser

Da det endelige vedtaket i Senatet endelig var ferdig lørdag formiddag, hadde Senatet sittet sammenhengende i sesjon siden klokk 9 fredag morgen.

- Gjennom natten var kammeret et eksperiment i de beste teknikkene for å holde seg våken. Flere politikere så ut til å hvile øynene eller duppe av ved plassene sine - ofte med ansiktet begravet i hendene. På et tidspunkt travet den demokratiske senatoren Brian Schatz - som er 48 og en av de yngre - inn i kammeret og utførte en lengre tøyeøvelse, skriver AP.

Republikanernes minoritetsleder, Mitch McConnell, er imidlertid ikke fornøyd etter vedtaket.

- Senatet har aldri brukt 2 billioner dollar på en mer tilfeldig måte. Demokratenes øverste prioritet var ikke pandemi-lettelser. Det var deres Washington-ønskeliste, sier McConnell, ifølge AP.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer