Endelig: Nå kan han ta 60 ukers ferie

- Er nok litt historisk.

VANT: Omsorgsarbeider Eirik Reberg avviser at det er som å vinne i lotto: - Jeg har ærlig tjent hver smitt og smule. Video: Kristin Svore. Reporter: Jon Even Andersen Vis mer
Publisert

Omsorgsgiganten Stendi må etterbetale totalt 24 millioner kroner til 22 innleide konsulenter som i realiteten skulle vært behandlet som arbeidstakere. Det er endelig fastslått etter at Høyesterett har avvist selskapets anke.

Børsen omtalte i sommer dommen fra lagmannsretten som nå er rettskraftig. Der framgår det også at Stendi (tidligere Aleris) dessuten må ut med forsinkelsesrenter og sakskostnader på totalt 17,5 millioner kroner.

Og ikke nok med det: Omsorgsarbeiderne har også betydelige mengder ferie og feriepenger til gode.

- Heltemodig kamp

Eirik Reberg er en av dem. Teoretisk kan han starte tidlig juleferie i morgen og møte på jobb igjen midtveis i februar 2023.

- Jeg må nok gjøre en avtale med arbeidsgiver der jeg tar ut dette litt stykkevis, humret Reberg da han møtte Børsen til et feriebad på Operastranda i Oslo i juli.

Fire måneder seinere et altså dommen fra Borgarting lagmannsrett rettskraftig, noe som får Fagforbundets leder Mette Nord til å utbryte:

- Våre medlemmer har ført en heltemodig kamp som rydder opp i en hel bransje. De fortjener hver eneste krone.

- Føler du deg som en helt, med 60 ukers ferie til gode, Reberg?

- Jaaa, sier han og drar litt på det.

- Dette har vært en lang kamp som er blitt utkjempet i tre rettsrunder. Nå tenker jeg på alle som kommer etter oss, og som kanskje slipper å gå i samme konsulentfella som oss. Så litt helter er vi nok, tilføyer han.

Feriekonge

Konsulentfella som Reberg advarer mot, beskriver han på følgende måte:

- Som innleide konsulenter fikk vi en noe høyere utbetaling enn om vi hadde vært fast ansatte. Baksida av medaljen er at vi ikke fikk overtid, ulempetillegg, sykepenger eller tilgang på andre rettigheter. Jobber du som konsulent og vil unngå å bli lurt, må du ikke finne på å godta timehonorar under 350 kroner, sier Reberg.

- Beløp under dette betyr ganske enkelt at konsulenten ikke kan betale seg selv tarifflønn, presiserer han.

Han er sikker på at flere kan være i samme situasjon som han og de andre saksøkerne.

- Du er jo Norges feriekonge etter denne dommen?

- I så fall er vi flere på tronen. Jeg er helt sikker på at det er mange andre som også kan ha krav på 60 ukers ferie, for denne dommen må føre til en gedigen opprydding i hele den private velferdsbransjen. Det er mange som har gått på tilsvarende kontrakter, sier Reberg.

- Lovløse tilstander

Han vedgår at han er en smule stolt.

- Jeg prøver å ikke være for «bratt i ryggen», i betydning for stolt av meg selv. Men faktum er at vi har brøyta vei. Denne dommen er historisk, og da er vel vi også litt historiske.

Det sier Fagforbundets leder Mette Nord seg enig i:

ORDEN: - En samlet privat velferdsbransje må sørge for å rydde opp, mener Fagforbundets leder Mette Nord. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
ORDEN: - En samlet privat velferdsbransje må sørge for å rydde opp, mener Fagforbundets leder Mette Nord. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Under rettssaken kom det fram at Stendi opererte i tråd med såkalt bransjestandard. Nå forventer vi at både Stendi, NHO og norske myndigheter tar denne dommen inn over seg og sørger for ordnede forhold i privat velferdsbransje. Vi kan ikke ha lovløse tilstander i norsk arbeidsliv, sier Nord.

Forbundsadvokat Kjetil Edvardsen i Fagforbundet har ført saken for medlemmene.

KONSEKVENSER: Advokat Kjetil Edvardsen i Fagforbundet gleder seg over at dommen blir stående. Foto: Berit Roald / NTB
KONSEKVENSER: Advokat Kjetil Edvardsen i Fagforbundet gleder seg over at dommen blir stående. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Det er viktig at lovbrudd får økonomiske konsekvenser også for arbeidsgivere. Derfor er det så gledelig at dommen fra lagmannsretten blir stående. Nå må arbeidsgiverne forstå at det både er ulovlig og veldig dårlig bedriftsøkonomi å ikke følge loven, sier han i en pressemelding fra Fagforbundet.

- Prinsipielle spørsmål

Advokat Eirik Edvardsen i Sands uttaler seg på vegne av Stendi:

- Vi tar til etterretning at Høyesterett har besluttet å ikke ta vår anke inn til behandling, sier han i en uttalelse på Stendis nettsider.

Deretter går Edvardsen i rette med sentrale deler av dommen fra lagmannsretten:

- Som tidligere uttalt mener vi saken reiser prinsipielle spørsmål knyttet til beregningen av og forutsetningene for krav om etterbetaling, lønn og feriepenger ved omklassifisering fra oppdragstaker til arbeidstaker. Vi mener blant annet et etteroppgjør må baseres på de vilkår som den enkelte ankemotpart ville hatt som ansatt i Stendi og hvor det høyere konsulenthonoraret som er utbetalt for de samme timene må tas hensyn til ved beregningen av slik krav, heter det videre i uttalelsen.

Edvardsen viser til at Stendi fikk gjennomslag for disse synspunktene i tingretten, men ikke i lagmannsretten.

- Vi mener det ville vært av prinsipiell betydning å få disse spørsmålene inn for Høyesterett, konkluderer Edvardsen.

- På bakgrunn av kommentaren på nettsidene: Vil Stendi nå betale saksøkerne i tråd med dommen fra lagmannsretten, eller vil dere legge til grunn argumentet om hensynsberegning?

- Stendis advokat vil ta kontakt med saksøkernes advokat for å gå gjennom dommen og konsekvensene av den, svarer kommunikasjonsdirektør Julie C. Borchgrevink i Stendi til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer