Verdens eldste bank

Enden er nær: - Rasende

Etter over et tiår med økonomiske problemer, et mystisk dødsfall og rettssaker ser en over 500 år lang historie til å være ved veis ende.

PROBLEMER: Den over 500 år gamle banken Monte dei Paschi har vært i kjempetrøbbel lenge. Nå kan det snart være «game over». Foto: REUTERS / Stefano Rellandini / NTB
PROBLEMER: Den over 500 år gamle banken Monte dei Paschi har vært i kjempetrøbbel lenge. Nå kan det snart være «game over». Foto: REUTERS / Stefano Rellandini / NTB Vis mer
Publisert

Den italienske banken Monte dei Paschi har med stor stolthet båret tittelen verdens eldste bank, men nå ser det ut til at bankens lange historie er slutt.

Siden finanskrisen i 2008 har banken fått stadig større problemer. Bankens sjefer har tatt i bruk alle midler, tilsynelatende også ulovlige, for å holde liv i banken. Til liten nytte.

Tapene banken har pådratt seg siden 2008 skal være på så mye som 21 milliarder euro, altså godt over 200 milliarder norske kroner.

Vil trenge milliarder

En stresstest av banken har vist at en alvorlig lavkonjunktur ville utslette hele bankens pengebeholdning. Ifølge den europeiske sentralbanken, som publiserte en stresstest i sommer, ville en resesjon som varer til 2023 redusere bankens egenkapital til nesten null.

Banken vi trenge «langt over» 2,5 milliarder euro, over 21 milliarder norske kroner, for å holde seg flytende.

Derfor forsøker nå storbanken UniCredit, med myndighetenes velsignelse, å få gjennom et kjøp. Det kan føre til at så mange som 5000 personer mister jobben.

Da er det ikke rart at utviklingen oppleves som katastrofal for innbyggerne i Siena, byen der banken har holdt til i hele sin 549 år lange historie.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer