Verdens eldste bank

Enden er nær: - Rasende

Etter over et tiår med økonomiske problemer, et mystisk dødsfall og rettssaker ser en over 500 år lang historie til å være ved veis ende.

PROBLEMER: Den over 500 år gamle banken Monte dei Paschi har vært i kjempetrøbbel lenge. Nå kan det snart være «game over». Foto: REUTERS / Stefano Rellandini / NTB
PROBLEMER: Den over 500 år gamle banken Monte dei Paschi har vært i kjempetrøbbel lenge. Nå kan det snart være «game over». Foto: REUTERS / Stefano Rellandini / NTB Vis mer
Publisert

Den italienske banken Monte dei Paschi har med stor stolthet båret tittelen verdens eldste bank, men nå ser det ut til at bankens lange historie er slutt.

Siden finanskrisen i 2008 har banken fått stadig større problemer. Bankens sjefer har tatt i bruk alle midler, tilsynelatende også ulovlige, for å holde liv i banken. Til liten nytte.

Tapene banken har pådratt seg siden 2008 skal være på så mye som 21 milliarder euro, altså godt over 200 milliarder norske kroner.

Vil trenge milliarder

En stresstest av banken har vist at en alvorlig lavkonjunktur ville utslette hele bankens pengebeholdning. Ifølge den europeiske sentralbanken, som publiserte en stresstest i sommer, ville en resesjon som varer til 2023 redusere bankens egenkapital til nesten null.

Banken vi trenge «langt over» 2,5 milliarder euro, over 21 milliarder norske kroner, for å holde seg flytende.

Derfor forsøker nå storbanken UniCredit, med myndighetenes velsignelse, å få gjennom et kjøp. Det kan føre til at så mange som 5000 personer mister jobben.

Da er det ikke rart at utviklingen oppleves som katastrofal for innbyggerne i Siena, byen der banken har holdt til i hele sin 549 år lange historie.

- Du kan dele folkene i Siena i tre. Du har de som jobber i banken, de som ønsket å jobbe i banken og de som har jobbet i banken, sier ordfører i Siena, Luigi De Mossi, til Reuters.

- Rasende

Banken ble dannet av embetsmenn i byen. Målet var å gi vanskeligstilte og fattige lån uten strenge lånebetingelser. Ved hjelp av overskuddet har banken også finansiert billige helsetjenester, barnehager, det lokale universitetet og lokalsykehuset, skriver New York Times.

Det potensielle oppkjøpet er ikke spesielt populært i byen.

- Byen er rasende. Dette vil være som å miste en datter, sier en 80 år gammel mann, som nekter å oppgi navnet sitt, til New York Times.

Den lokale journalisten og historikeren Maurizio Bianchini, som også har vært kommunikasjonssjef for Monte dei Pashci beskriver det på følgende måte:

- Monte dei Paschi er en del av byens kjøtt og blod. Fra et menneskelig synspunkt så er det som om banken er en del av alle familier i Siena.

Ulovligheter

Problemene begynte i 2008. Da betalte banken mer enn den hadde råd til for å kjøpe en rival, og på den måten bli Italias tredje største bank.

I 2013 startet politiet en etterforskning av ledelsen i banken. Politiet mistenkte at de gjemte stadig større tap fra myndigheter og aksjonærer.

Samme år ble Monte dei Paschis kommunikasjonssjef David Rossi funnet død i en bakgate under kontorvinduet sitt. Det ble ansett for å være et selvmord, men medlemmer av Rossis familie var overbevist om at han ble drept fordi han visste for mye.

Politiet fant aldri beviser for at noe kriminelt lå bak dødsfallet.

Uansett førte politiets etterforskning av bankesjefenes økonomiske krumspring til at over et dusin banksjefer i Monte dei Paschi, Deutsche Bank og Nomura ble dømt for å ulovlig å ha brukt kompliserte derivater for å skjule problemene til den italienske banken. De har anket.

I mellomtida, i 2017, punget den italienske stat ut 5,4 milliarder euro, 54 milliarder norske kroner, for å redde den skakkjørte banken. Dermed tok staten også over som majoritetseier.

Staten vil selge

Slik har de ikke planer om at det skal fortsette. Planen er å overføre banken til privat eie innen sommeren 2022.

Den nye eieren kan bli UniCredit. Dagen før sommerens stresstest, som viste hvor dårlig stilt banken var, offentliggjorde UniCredit at de var i samtaler om å kjøpe banken.

Administrerende direktør, Andre Orcel, fortalte dagen etter at de ville foreta en nøye gjennomgang av Monte dei Paschis finanser, før de bestemte seg.

Orcel var likevel overbevist om at oppkjøpet kunne styrke UniCredits posisjon i de sentrale delene av Italia.

- Det er rett tidspunkt, sa Orcel.

UniCredit har likevel satt som forutsetning at myndighetene beholder alle de dårlige lånene, og de ønsker ikke å kjøpe Monte de Paschis filialer i de fattige delene i sør.

UniCredit skal bare gått med på å kjøpe «utvalgte deler» av banken.

Kostbar løsning

Det har byens ordfører De Mossi gått hardt ut mot. Han sier at banken «ikke er et supermarked» der UniCredit kan komme inn og kjøpe det de ønsker, og la staten ta hånd om resten.

Han får støtte fra Matteo Salvini, leder av det høyreradikale partiet Lega. Han er sterk motstander av å selge den nå statlig eide banken til UniCredit, skriver Reuters.

- Løsningen kan være en sammenslåing, men ikke å selge til UniCredit, sa Salvini i forrige uke.

Ifølge Reuters kan likevel en løsning være nær, men kostbar. UniCredit-avtalen kan koste italienske skattebetalere mer enn fem milliarder euro i arbeidsledighetsutbetalinger, skatteinsentiver og en forpliktelse til å forsterke den nye bankens egenkapital

På den annen side ser det italienske finansdepartementet på et salg som eneste løsningen for å hindre at den tradisjonsrike banken tapper staten for mer og mer penger.

Skulle banken bli solgt vil den likevel trolig leve videre som en merkevare i sentral-Italia, og kundene vil sannsynligvis ikke merke all verdens forskjell. Men banken vil bli drevet fra UniCredits hovedkontor i Milan heller enn i Monte de Paschis forlikende kontor i Siena.

Dermed vil tittelen som verdens eldste bank sannsynligvis gå til Berenberg Bank, som ble grunnlagt i Hamburg i 1590.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer