Førstegangskjøpere, budrunder, Oslo. Blander man dette sammen i dagens marked, får man en cocktail som byr på utfordringer. Det vet eiendomsmeklerfullmektig i Eie eiendomsmegling, Michelle Lehn Jensen, alt om.
- Førstegangskjøpere vet ikke hva de skal ha, men de er sikre på én ting: De vil ha en leilighet til lavest mulig pris, sier hun til Børsen.
I et Facebook-innlegg beskriver hun en problematikk som gjør dette vanskelig å oppfylle i hovedstaden om dagen, og viser til et eksempel da hun selv skulle selge en leilighet i forrige uke.
«En dag etter at den ble lagt ut, ble jeg oppringt av en som spurte: «Hvorfor er denne leiligheten dyrere enn alle de andre i Oslo sentrum?» Jeg spurte om han kunne vise til noen konkrete eksempler, og han sendte meg to annonser for leiligheter som lå ute for henholdsvis 2 990 000 og 3 100 000 kroner. Jeg fulgte opp med å spørre om han faktisk trodde de kom til å gå for de prisene, og han svarte: «Nei, alt går jo for 300 000 til 400 000 kroner over prisantydning om dagen», skriver Jensen i innlegget.
- Nettopp! poengterer hun.

Finanstilsynet slår gjeldsalarm: - Bekymret
Utfordrende marked
Jensen medgir overfor Børsen at dagens marked er vanskelig å prise med slike forventninger, og betegner det som «helt kaotisk».
- Prisen per kvadratmeter ligger på cirka 110 000 kroner i Oslo sentrum nå. Setter man denne lavere, blir prisen dratt opp. Setter man den høyere, møter ikke folk på visning. Si jeg tar 110 000 kroner som utgangspunkt, og skal prise en leilighet på 30 kvadratmeter. Da ender prisen på 3,3 millioner kroner. Priser jeg denne mellom dette og 3,5 millioner kroner, kommer færre på visning, fordi psykologien er at de tenker at de må opp 300 000 til 400 000 kroner – uansett.
Da er det lettere å sette prisen lavere, til for eksempel 3,1 millioner kroner, fordi da møter førstegangskjøpere faktisk på visning, klare for budrunde. Men dette hadde de ikke trengt, forteller Jensen.
- Endre tankegang
I Facebook-innlegget kommer Jensen med et klart tips til førstegangskjøpere: Tør å dra på visning på leiligheter som er riktig priset.
- Utvid søket litt, og ikke tenkt at du bare kan dra på visninger på leiligheter som ligger ute for 300 000 til 400 000 kroner under budsjettet, men heller de som også ligger opp under maksgrensen din. Der mister du kanskje 60 av de andre håpefulle (som sikter seg inn på samme prisklasse, journ.anm.), sier eiendomsmeklerfullmektigen til Børsen.
- Man burde endre tankegangen litt, og tørre å se på ting som ligger mer opp mot sin «limit», understreker hun.
«Jeg har solgt en del slike leiligheter (de som ligger ute til lavere pris, journ.anm.) i det siste, og vært med venninner på visninger på tilsvarende, og jeg kan si én ting: INGEN av de jeg har fulgt med på, har gått så lavt», skriver Jensen i Facebook-innlegget.
- Ikke la deg rive med
Eiendomsmeklere i Norge plikter å sette realistiske prisantydninger, og kan ikke dra interesse med altfor gode «tilbud». Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen forteller til Børsen at bruk av lokkepris uansett vil være uheldig for boligselger.
- Tidligere trodde mange at lokkepriser førte til høyere pris fordi det førte til flere budgivere og hete budrunder. Et forskningsprosjekt i regi av Housing Lab ved OsloMet har avlivet denne myten. Selv om det kommer mange på visning og flere deltar i budrunden, fører lokkepris til at endelig salgspris blir lavere enn den ville vært dersom prisantydningen hadde vært riktig, sier han.
Men dette kan fravike i enkelte tilfeller.

- Hva råder dere førstegangskjøpere til å gjøre i dagens marked?
- Førstegangskjøpere bør orientere seg godt i markedet for å finne ut hva slags bolig man ønsker seg. Man bør tenke nøye gjennom om man vil bo sentralt i en liten leilighet, eller om man vil bo litt lenger borte i en større leilighet. I tillegg er det viktig at man ikke lar seg rive med i budrunden og byr mer enn det man har råd til.
Å sette en øvre grense for hvor mye man vil by og deretter være tro mot grensen er derfor lurt, forteller Lauridsen.