Endrer reiseregler for amerikanere

Fullvaksinerte kan reise igjen.

ENDRER REISEREGLER: Det amerikanske folkehelseinstituttet CDC endrer reglene for reiser. Foto: Daniel SLIM / AFP / NTB
ENDRER REISEREGLER: Det amerikanske folkehelseinstituttet CDC endrer reglene for reiser. Foto: Daniel SLIM / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Amerikanere som har fått begge vaksinedosene får nå tillatelse til å gjennomføre lav-risiko reiser både innenlands og utenlands, melder storavisa Washington Post.

Fullvaksinerte trenger ikke lenger å vise til negativ coronatest eller sitte i karantene ved reiser med mindre destinasjonen krever det. Vaksinerte oppfordres imidlertid fremdeles til å teste seg etter internasjonale reiser.

En person anses som fullvaksinert 14 dager etter at siste vaksinedose er satt, ifølge avisa.

Det amerikanske folkehelseinstituttet, CDC, understreker at reisende fremdeles må ta forholdsregler som å bruke munnbind på offentlige steder, unngå folkemengder og vaske hendene ofte.

De nye retningslinjene ble lagt frem fredag, bare få dager etter at en amerikansk studie offentliggjorde at vaksinene til Pfizer og Moderna er 90 prosent effektive mot coronasmitte, og dermed også hindrer vaksinerte i å smitte andre.

- 40 prosent vaksinert

Over 56 millioner amerikanere er fullvaksinert. Det tilsvarer omtrent 17 prosent av befolkningen, ifølge CDC.

- Vi vaksinerer nesten tre millioner personer daglig. Nesten 40 prosent av den voksne befolkningen har nå fått første dose, sier CDC-direktør Rochelle Walensky på en pressekonferanse fredag kveld norsk tid.

CDC anslår at USA vil kunne vaksinere hele den voksne befolkningen innen slutten av mai.

CORONA-EKSPERIMENT: Her tester Barcelona viruset på en litt utradisjonell måte lørdag 27. mars. Video: Catalunya Informacio / Twitter. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

Flere lettelser

I starten av mars besluttet CDC at fullvaksinerte amerikanere kan møtes innendørs uten å måtte bruke munnbind eller opprettholde to meters avstand.

Retningslinjene gjør også at fullvaksinerte kan være sammen med andre som antas å ha lav risiko for å bli syke. Det betyr blant annet at vaksinerte besteforeldre kan være sammen med friske barn og barnebarn.

- Vi vet at folk ønsker å bli vaksinert slik at de kan gjøre hyggelige ting igjen, som å være sammen med dem de er glade i, sa Walensky i en uttalelse den gang.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer