Japan Airlines:

Endrer til kjønnsnøytral hilsen

Dropper å si «damer og herrer» på både fly og flyplasser fra 1. oktober.

KJØNNSNØYTRAL: Flyselskapet Japan Airlines har endret måten de snakker til passasjerene sine for å være mer inkluderende. Foto: Kazuhiro Nogi / AFP / NTB
KJØNNSNØYTRAL: Flyselskapet Japan Airlines har endret måten de snakker til passasjerene sine for å være mer inkluderende. Foto: Kazuhiro Nogi / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Fra og med 1. oktober kommer ikke Japan Airlines (JAL) til å si «damer og herrer» på flyene sine eller på flyplasser verden over.

- Vi har promotert mangfold i samfunnet siden 2014, og dette er en av de tiltakene vi gjør for å behandle alle likt, samme hvilken kjønnsidentitet de har, sier Yutaro Iwasaki som er presseansvarlig for JAL, til CNN.

Istedenfor å si «damer og herrer», skal de nå begynne å si ting som «velkommen alle sammen» og «beskjed til alle passasjerer».

Hva er kjønnsidentitet?

  • Kjønnsidentitet er det man føler seg som.
  • Det kan være mann, kvinne, trans, intersex, ingen av delene (ikke binær) eller noe annet.
  • I Sverige kan man velge mellom 70 ulike kjønnsidentiteter på Facebook, i Norge har vi foreløpig bare to.
  • Transseksuell betyr at man identifiserer seg med et annet kjønn, enn det kjønnet man fikk tildelt ved fødselen. Altså at en som fikk tildelt kjønnet mann ved fødselen, kan føle seg og identifisere seg som en kvinne og motsatt.
  • Intersex betyr at en person er født med kjønnskarakteristika som ikke samsvarer med verken kvinnelig eller mannlig kjønn. Det er mange ulike måter dette kan skje på. En intersex-person kan være født med både en sædleder og en eggleder, en testikkel og en eggstokk for eksempel.

Kilde: Store Norske Leksikon

Knuste glasstaket

Dette er ikke første gang flyselskapet har tatt skritt for å bli mer kjønnsnøytralt.

I mars i år annonserte de at flyvertinnene deres kan velge om de ønsker å bruke skjørt eller bukser til uniformen, slik at de kan føle seg mer komfortable om bord på flyet.

I 2019 fikk de også Japans første kvinnelige pilot for kommersielle flyturer, Ari Fuji. Ifølge The International Civil Aviation Organization (ICAO), er bare rundt fem prosent av alle verdens piloter kvinner.

Fuji tok pilotlappen i USA, og returnerte til Japan da hun fikk jobb hos JAL i 2010, og knuste glasstaket for mange kvinnelige piloter.

TRANSSEKSUELL: Hvis Eirin Grinde Tunheim går av med Miss Norway-seieren i august, vil hun bruke oppmerksomheten til å jobbe for transpersoners rettigheter. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Kursing i å være inkluderende

Japan Airlines er første asiatiske flyselskap som har endret språket sitt, men også flere flyselskap har begynt å prioritere et kjønnsnøytralt og kjønnsinklusivt språk.

I 2019 annonserte Air Canada at de endret fra «damer og herrer» til «alle sammen», for å henvende seg til passasjerene sine.

Samme år fortalte også EasyJet at de hadde tilbydd sine ansatte kursing i hvordan man bruker inklusiv terminologi om bord flyet, etter at de hadde fått klager på dette på sosiale medier.

Seniorforeleser ved Birkbeck Universitetet i London, Andi Fugard, la ut en tweet i august 2019 der han kommenterte måten de henvendte seg til passasjerene sine.

- Kjære EasyJet, er dere med på en eller annen konkurranse, der dere skal prøve å styrke tanken på at det bare er to kjønnsidentiteter? «Damer og herrer, gutter og jenter.», og så igjen med «damer og herrer». Dropp også herr og fru. En så stor organisasjon som deres, burde vite bedre, skriver han på Twitter.

EasyJet fortalte CNN at de ikke endret talemåten sin, på grunn av tweeten fra Fugard, men at de ønsker at de kabinansatte skal kunne ønske alle velkommen på en måte som er inkluderende.

Vekket reaksjoner med mensprodukter

Det er ikke bare flyselskap som har jobbet med å være inkluderende for ulike kjønnsidentiteter.

Tidligere denne måneden skreiv vi om den britiske kjeden Superdrug, som annonserte at de fjernet ordet «kvinne» fra den nye linjen av mensproduktene deres.

Grunnen er at det ikke bare er de som har fått tildelt kjønnet kvinne ved fødselen, eller de som identifiserer seg som kvinne som kan menstruere. Selskapet ønsket derfor å gjøre dette slik at flere skulle føle seg inkluderte.

Der det før sto «en kvinne som menstruerer kommer i gjennomsnitt til å ha mensen rundt 400 ganger i løpet av livet», står det nå «en person som menstruerer».

Det har både på Twitter og i Dagbladets kommentarfelt på Facebook, vekket ulike reaksjoner. Noen hyller kjeden for å være inkluderende, mens andre mener man bare kan være det kjønnet man fikk tildelt ved fødselen, eller føler seg ekskludert fordi ordet kvinne forsvant fra forpakningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer