Energikrisa: Nytt grep

Som en del av tiltakene for å redusere energibruken i Spania, har statsminister Pedro Sanchéz kommet med en ny oppfordring.

VIL HA NED FORBRUKET: Spanias statsminister Pedro Sanchez fronter sin nyeste oppfordring i forbindelse med strømsparende tiltak. Her fra fredagens konferanse i Madrid. Foto: JAVIER SORIANO / AFP
VIL HA NED FORBRUKET: Spanias statsminister Pedro Sanchez fronter sin nyeste oppfordring i forbindelse med strømsparende tiltak. Her fra fredagens konferanse i Madrid. Foto: JAVIER SORIANO / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Europa herjes av kriser, og flere land innfører energisparende tiltak. Sist ut er spanias statsminister Pedro Sanchéz, som nå kommer med en ny oppfordring til landets dresskledde.

Under en konferanse i Madrid fredag, oppfordret den spanske statsministeren folk til å slutte å bruke slips.

- Dette gjør at man holder seg kjøligere, og vil dermed senke energiforbruket fordi klimaanlegg tas mindre i bruk, sa Pedro Sanchéz på konferansen.

Det skriver BBC.

Han oppfordret alle ministere og ansatte i både privat og offentlig sektor til å gjøre det samme.

Under samme konferanse sa han at Spanias myndigheter vil innføre energisparende tiltak fra mandag, i forbindelse med at europeiske land skal bli minde avhengig av gass fra Russland.

Flere land med tiltak

Spania er ikke det første landet som oppfordrer befolkningen til å slutte å bruke slips i forbindelse med energikrisa. I 2011 oppfordret myndighetene i Japan arbeidende til å bruke kjøligere klær om sommeren.

Tyskland, som er den største importøren av russisk gass, kan innen kort tid rammes hardt av den pågående gassmangelen i Europa. Landet får over en tredjedel av gassen sin gjennom rørledningen Nord Stream 1.

Det statlige russiske energiselskapet Gazprom har gjennomført sitt varslede kutt i gasstilførselen gjennom rørledningen, og onsdag bekreftet tyske energimyndigheter at kapasiteten er ytterligere redusert fra 40 til 20 prosent.

Smitter over på Norge

Nå tar flere tyske byer drastiske grep for å hindre energikrisa. I den tyske byen Hannover har byadministrasjonen slått av varmtvannet.

I svømmehaller, ved utendørsbassenger og i idrettshaller vil det framover bare være mulig å ta kalde dusjer. Det samme vil gjelde håndvasken i alle kommunale bygninger.

I tillegg skal ikke de offentlige bassengene lenger varmes opp av gass.

Tidligere i år ble politikere i Storbritannia oppfordret til å kaste dressjakka før møter i Underhuset. Og i Frankrike har myndighetene innført en lov som sier at butikker må holde dørene igjen mens klimaanlegget er på.

Russland kuttet gassleveransen til Europa til under 30 prosent av normalen, som svar på EUs økonomiske sanksjoner mot landet.

Det har sendt gassprisene til himmels, noe som smitter over på strømprisene sør i Norge. Samtidig øker frykten for at knappheten på gass skal tvinge europeiske land til å stenge industrianlegg og sende kontinentet inn i resesjon til høsten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer