Ukraina-krisa:

Energikrise truer: - Voldsomme konsekvenser

Skulle Russland gå inn i Ukraina, vil det utløse en energikrise i Europa.

GASSLEDNING: I september kunne det russiske gasselskapet Gazprom annonsere at den omstridte Nord Stream 2-kabalen var ferdig. Men når den kan tas i bruk, avhenger av storpolitikken. Foto: Alexander Nemenov / AFP / NTB
GASSLEDNING: I september kunne det russiske gasselskapet Gazprom annonsere at den omstridte Nord Stream 2-kabalen var ferdig. Men når den kan tas i bruk, avhenger av storpolitikken. Foto: Alexander Nemenov / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Vi snakker ganske voldsomme konsekvenser i et «snilt» invasjonsscenario, sier Bjarne Schieldrop, sjefanalytiker for råvarer i SEB, til Børsen.

Spenningsnivået er svært høyt mellom Russland og Vesten for tida. Årsaken er at russerne har plassert rundt 100 000 soldater i nærheten av den ukrainske grensa, noe mange tar som et tegn på at Russland forbereder seg på en invasjon.

Russland avviser denne påstanden.

Svært avhengig av Russland

Skulle det likevel komme til en konflikt, eller en invasjon, er det svært mye som står på spill. Åpenbart menneskelig, men en konflikt kan også få store økonomiske konsekvenser.

Det dreier seg spesielt om energisituasjonen i Europa, som er svært avhengige av gassimport fra Russland.

Det er disse konsekvensene Schieldrop skisserer opp. For tall fra 2019 viser at EU og Storbritannia brukte 5200 terawattimer (TWh) naturgass. Av dette leverer Russland 1900 TWh til det europeiske markedet.

- Av de 1900 TWh så antar man at cirka 70 prosent er på lange kontrakter, mens 30 prosent er på spotvolumer. Det er disse spotvolumene man har problemer med å få levert til Europa, sier Schieldrop.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.