Energitopp med bønn til Norge

Flere har tatt til orde for at Norge bør bruke olje- og gassoverskuddet vi har fått som følge av høye energipriser på andre enn oss selv. Nå får de følge av sjefen for Det internasjonale energibyrået.

PLATTFORM: Norge har tjent enorme summer på de skyhøye olje- og gassprisene. Leder for IEA,Fatih Birol, oppfordrer Norge til å dele litt av det enorme overskuddet med Afrika. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
PLATTFORM: Norge har tjent enorme summer på de skyhøye olje- og gassprisene. Leder for IEA,Fatih Birol, oppfordrer Norge til å dele litt av det enorme overskuddet med Afrika. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Pengene har rent inn til AS Norge og Oljefondet det siste året. Som følge av den svært krevende energisituasjonen verden står i har olje- og gassprisene skutt i været, noe som er god butikk for oss her hjemme.

Det har fått flere til å rette harde retoriske angrep mot Norge, blant annet den respekterte britiske avisa The Economist.

«Norges profitt på krigen i Europa er pinlig», skrev det britiske magasinet tidligere i år.

- Del med Afrika

Tirsdag blir Equinors høstkonferanse avholdt i Oslo, og der er lederen for Det internasjonale energibyrået Fatih Birol på plass.

Når Børsen spør Birol om hva han tenker Norge bør gjøre med de ekstraordinært høye inntektene, begynner han med å understreke at Norge ses på som en ansvarlig energileverandør, som er verdensledende når det kommer til innovasjon, som karbonfangst og lagring.

Likevel: Ifølge IEAs analyser øker Norges olje- og gassinntekter med skyhøye 110 milliarder dollar i år, og Birol har et forslag til Jonas Gahr Støre og hans regjering.

- Jeg tenker det kan være verdt for Norges regjering å vurdere å gi mer til omstillingen til ren energi i Afrika. En del av de pengene kan gå til det, noe som er helt i tråd med Norges rykte rundt i verden for å være en ansvarlig global aktør, sier Birol til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.