Energitopp med bønn til Norge

Flere har tatt til orde for at Norge bør bruke olje- og gassoverskuddet vi har fått som følge av høye energipriser på andre enn oss selv. Nå får de følge av sjefen for Det internasjonale energibyrået.

PLATTFORM: Norge har tjent enorme summer på de skyhøye olje- og gassprisene. Leder for IEA,Fatih Birol, oppfordrer Norge til å dele litt av det enorme overskuddet med Afrika. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
PLATTFORM: Norge har tjent enorme summer på de skyhøye olje- og gassprisene. Leder for IEA,Fatih Birol, oppfordrer Norge til å dele litt av det enorme overskuddet med Afrika. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Pengene har rent inn til AS Norge og Oljefondet det siste året. Som følge av den svært krevende energisituasjonen verden står i har olje- og gassprisene skutt i været, noe som er god butikk for oss her hjemme.

Det har fått flere til å rette harde retoriske angrep mot Norge, blant annet den respekterte britiske avisa The Economist.

«Norges profitt på krigen i Europa er pinlig», skrev det britiske magasinet tidligere i år.

- Del med Afrika

Tirsdag blir Equinors høstkonferanse avholdt i Oslo, og der er lederen for Det internasjonale energibyrået Fatih Birol på plass.

Når Børsen spør Birol om hva han tenker Norge bør gjøre med de ekstraordinært høye inntektene, begynner han med å understreke at Norge ses på som en ansvarlig energileverandør, som er verdensledende når det kommer til innovasjon, som karbonfangst og lagring.

Likevel: Ifølge IEAs analyser øker Norges olje- og gassinntekter med skyhøye 110 milliarder dollar i år, og Birol har et forslag til Jonas Gahr Støre og hans regjering.

- Jeg tenker det kan være verdt for Norges regjering å vurdere å gi mer til omstillingen til ren energi i Afrika. En del av de pengene kan gå til det, noe som er helt i tråd med Norges rykte rundt i verden for å være en ansvarlig global aktør, sier Birol til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer