Ola Borten Moes avgang:

- Eneste utvei

Mens Støre og Vedum støtter Borten Moes avgjørelse om å gå av, mener Venstres nestleder at dette var den eneste utveien.

Ola Borten Moe trekker seg som forsknings- og høyereutdanningsminister og som nestleder i Senterpartiet. Video/Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) kunngjør at han går av på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier til Dagbladet at han støtter Ola Borten Moes beslutning om å gå av som statsråd og nestleder i Senterpartiet.

- Jeg støtter og respekterer beslutningene Ola Borten Moe har tatt i dag. Han har vært en dyktig statsråd som har tatt viktige grep som forsknings- og høyere utdanningsminister.

STØTTER: Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STØTTER: Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Vedum hyller Borten Moes arbeid som statsråd.

- Ola er en kunnskapsrik politiker som har vært en viktig bidragsyter i regjeringens samlede arbeid. Jeg har hatt stor glede av å jobbe sammen med han både i partiet og i regjering, forteller Vedum.

Støtter beslutningen

Statsminister Jonas Gahr Støre sier at han støtter beslutningen.

- Ola Borten Moe har kjøpt enkeltaksjer i flere selskaper som statsråd. Det har ført til at han har brutt regler og retningslinjer knyttet til habilitet og aktsomhet. Det er svært alvorlig, og det har Ola erkjent, sier statsminister Jonas Gahr Støre til E24.

- SVÆRT ALVORLIG: Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto:Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- SVÆRT ALVORLIG: Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto:Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Han fortsetter:

- Det er avgjørende at folk har tillit til de avgjørelsene regjeringen tar. Konsekvensene denne saken har for tilliten til ham og regjeringen, er ikke forenlig med at han fortsetter som statsråd. Konklusjonen er at han trekker seg som statsråd. Det er en beslutning jeg støtter.

- Forståelig og riktig

- Jeg konstaterer at Ola Borten Moe går av som statsråd og synes det er en forståelig og riktig beslutning.

Det sier Høyre-leder Erna Solberg til Dagbladet.

- IKKE UNATURLIG: Leder i Høyre, Erna Solberg. Foto: Shad Madian / Dagbladet
- IKKE UNATURLIG: Leder i Høyre, Erna Solberg. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Dette fremstår som en alvorlig sak og det er ikke unaturlig at han og statsministeren sammen har kommet til at det er best at han må gå av, sier Solberg.

- Eneste utvei

- Dette var eneste utvei for Borten Moe. Nå forventer Venstre en kraftig oppstramming i regjeringen når det kommer til oppfølging av habilitetsreglene. Dette er Støres ansvar. Det går rett og slett ikke an å fortsette sånn.

Det sier Venstres nestleder, Sveinung Rotevatn, til Dagbladet.

- ENESTE UTVEI: Nestleder i Venstre, Sveinung Rotevatn. Foto: Lise Åserud / NTB
- ENESTE UTVEI: Nestleder i Venstre, Sveinung Rotevatn. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Vi kan bare håpe at den kommende erstatteren har kraft nok til å snu Borten Moes nedbygging av norsk UH-sektor.

- Store deler av akademia har mistet tilliten til regjeringen etter innføringen av skolepenger for utenlandske studenter, kutt i velferdstilbud til studentene og generelle kutt og en klam kontrollerende styring av uavhengige utdanningsinstitusjoner i Norge, sier Rotevatn.

Stusser

Partileder i MDG, Arild Hermstad, mener at å trekke seg var det eneste riktige å gjøre.

- Borten Moe kunne ikke fortsette i regjering med disse sakene hengende over seg. Så stusser jeg likevel på at Støre, Vedum og Borten Moe har vært helt klare over dette siden tirsdag, og at Borten Moe selv innrømmer at det er det offentlige presset som har fått regjeringen til å snu nå, forteller Hermstad.

- KAN IKKE HA DET SLIK: Partileder i Miljøpartiet De Grønne, Arild Hermstad. Foto: Geir Olsen / NTB
- KAN IKKE HA DET SLIK: Partileder i Miljøpartiet De Grønne, Arild Hermstad. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Vi kan ikke ha det slik at det skal være opp til reaksjoner i media som styrer regjeringens beslutninger i slike saker.

Hermstad legger til at han nå håper at regjeringen finner en statsråd som ser betydningen av høyere utdanning og forskning og som er opptatt av å styrke studentenes kår.

- For alvorlig

Peter Frølich (H), leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, mener at det var riktig og nødvendig å gå av på grunn av sakens alvor.

- Disse reglene eksisterer for å verne om tilliten til politiske beslutninger og demokratiet vårt. Dette er den tredje habilitetssaken på kort tid. Høyre vil fortsette arbeidet i kontrollkomiteen fordi rutinene i regjeringen må gjennomgås, sier Frølich.

RIKTIG: Leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Peter Frølich (H). Foto: Terje Pedersen / NTB
RIKTIG: Leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Peter Frølich (H). Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Stortingsrepresentant for SV, Lars Haltbrekken, mener at dette var en helt nødvendig beslutning.

- Men problemstillingen rundt habilitet er for alvorlig til at den er over med hans avgang. Vi må se på hvordan regjeringen og departementene jobber med habilitet på systemnivå, sier Haltbrekken til Dagbladet.

NØDVENDIG: Stortingsrepresentant for SV, Lars Haltbrekken. Foto: Alf Simensen / NTB
NØDVENDIG: Stortingsrepresentant for SV, Lars Haltbrekken. Foto: Alf Simensen / NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer