Enige etter årevis med krangel

Norge og Ungarn legger ned våpnene. Etter årevis med krangling om EØS-midlene er en enighet nå på plass.

MILLIARDAVTALE: Ungarns statsminister Viktor Orbán og hans regjering er kommet til enighet med Norge om en ny pott med EØS-midler. Avtalen legger til rette for nesten 2,3 milliarder kroner i bistand til Ungarn de nærmeste årene. Foto: AP / NTB
MILLIARDAVTALE: Ungarns statsminister Viktor Orbán og hans regjering er kommet til enighet med Norge om en ny pott med EØS-midler. Avtalen legger til rette for nesten 2,3 milliarder kroner i bistand til Ungarn de nærmeste årene. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

- Vi er enige om en intensjonsavtale, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Avtalen undertegnes mandag.

Og det er ingen ubetydelig pengesum Ungarn nå får stappet ned i julesokken. Alt i alt er det satt av 214,6 millioner euro i bistand til Ungarn i programperioden 2014–2021. Det tilsvarer nesten 2,3 milliarder kroner med dagens kurs. Det aller meste av denne pengesummen er det Norge som står for.

Programperioden utløper allerede i april, men utbetalingene vil fortsette til 2024.

Uavhengig fondsoperatør

Det store stridsspørsmålet har vært den delen av midlene som skal gå til sivilsamfunnet.

De tre giverlandene Norge, Island og Liechtenstein har stilt et ufravikelig krav om at disse midlene må forvaltes uavhengig av myndighetene. Dette er likt for alle de 15 landene som mottar EØS-midler.

Nå er en løsning omsider på plass som alle kan leve med.

- Det vi er enige om, er at hvis det ikke blir enighet om hvem som skal være fondsoperatør, blir det heller ikke utbetalt noen EØS-midler, sier Eriksen Søreide til NTB.

Det betyr at programmene på andre områder vil ligge brakk så lenge det ikke er enighet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer