Enige om Russland-grep

USA og EU skal sammen jobbe mot å redusere Europas avhengighet av russisk gass.

AVTALE: USA og EU skal jobbe for å redusere Europas avhengighet av russisk energi. Foto: REUTERS / Evelyn Hockstein / NTB
AVTALE: USA og EU skal jobbe for å redusere Europas avhengighet av russisk energi. Foto: REUTERS / Evelyn Hockstein / NTB Vis mer
Publisert

En felles arbeidsgruppe er blitt satt ned for å redusere Europas avhengighet av russisk olje og gass.

Dette kunngjorde den amerikanske presidenten Joe Biden og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i en pressemelding fra Det hvite hus fredag.

Mer gass

Gruppen blir ledet av to representanter fra EU og USA, og har som mål å styrke europeisk energisikkerhet.

Dette skal gjøres gjennom å jobbe mot to mål: Å diversifisere forsyningene av flytende naturgass i samsvar med klimamålene, samt å redusere etterspørselen etter naturgass.

I først omgang skal USA, gjennom samarbeid med internasjonale partnere, jobber for å bidra med minst 15 milliarder kubikkmeter flytende naturgass ekstra i 2022.

Energiplan

Tidligere i mars la EU fram en ny energiplan, der det uttalte målet av å få på plass billigere, sikrere og mer bærekraftig energi til Europa.

Allerede da mente EU-kommisjonen at man kan kutte EUs behov for russisk gass med to tredeler innen 2022 er omme.

Konkret går planen ut på å diversifisere gasstilfanget gjennom høyere LNG (flytende naturgass)- og rørimport fra ikke-russiske tilbydere. I tillegg går EU-kommisjonen inn for høyere produksjon og import av biometan og fornybart hydrogen.

Krigen i Ukraina har for alvor satt søkelyst på hvor avhengig Europa er av russisk gass, som dekker 40 prosent av det årlige behovet i Europa.

UKRAINA-KRIGEN: Russlands utenriksminister Sergej med klar beskjed da han gjorde et engelsk intervju på russisk TV fredag 18. mars. Video: AP. Vis mer

Tallet er enda større for Tyskland, som får to tredeler av sitt gassbehov dekket av Russland. Det har også vært en viss frykt for at Russland kan komme til å stenge av gasstilførselen til Europa, som et svar på sanksjonene men inntil videre er alle sluser åpne.

Vladimir Putin gikk riktignok tidligere denne uka ut med et krav om at «uvennlige» land må betale energiimporten med den kriserammede rubelen, men det har blitt blankt avvist av EU, som mener det er et brudd på gjeldende avtaler.

Kan klare seg uten russisk gass

Det norske konsulentselskapet Rystad Energy la i starten av mars fram en rapport der de konkluderer med at Europa kan klare å overleve forsyningsmangel som følge av fullstendig stopp av gass fra Russland - om enn til en høy pris.

Administrerende direktør, Jarand Rystad, fastslo at Europa allerede nå er i en situasjon der man kommer seg greit gjennom sommeren, og at det er først når man nærmer seg neste vinter det kan bli tøft for Europa.

«Utfordringen vil være å fylle lagringsanleggene tilstrekkelig før neste vinter. Russisk gass spiller vanligvis en viktig rolle i denne øvelsen», skrev Rystad.

I 2021 importerte Europa 155 milliarder kubikkmeter gass, som må erstattes.

En realistisk, men ambisiøs plan for å erstatte dette, er ifølge Rystad:

  • Øke importen av LNG (flytende naturgass) med 70 milliarder kubikkmeter.
  • 15 milliarder kubikkmeter økt produksjon fra Norge, Storbritannia og Nederland.
  • 2 milliarder kubikkmeter gass fra Aserbajdsjan.
  • 30 milliarder kubikkmeter ved å bytte til andre drivstoff i energisektoren (kull, flytende, biomasse, kjernekraft og hydrogen).
  • 30 milliarder kubikkmeter lavere etterspørsel i industrisektoren.

«Dette scenarioet vil trolig treffe Russland hardt, ettersom landet ikke har noe annet sted å eksportere gass - innenlands gasslagre er allerede fulle og gass fra Vest-Sibir kan ikke fysisk sendes til Asia», lyder konklusjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer