Enige om Russland-grep

USA og EU skal sammen jobbe mot å redusere Europas avhengighet av russisk gass.

AVTALE: USA og EU skal jobbe for å redusere Europas avhengighet av russisk energi. Foto: REUTERS / Evelyn Hockstein / NTB
AVTALE: USA og EU skal jobbe for å redusere Europas avhengighet av russisk energi. Foto: REUTERS / Evelyn Hockstein / NTB Vis mer
Publisert

En felles arbeidsgruppe er blitt satt ned for å redusere Europas avhengighet av russisk olje og gass.

Dette kunngjorde den amerikanske presidenten Joe Biden og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i en pressemelding fra Det hvite hus fredag.

Mer gass

Gruppen blir ledet av to representanter fra EU og USA, og har som mål å styrke europeisk energisikkerhet.

Dette skal gjøres gjennom å jobbe mot to mål: Å diversifisere forsyningene av flytende naturgass i samsvar med klimamålene, samt å redusere etterspørselen etter naturgass.

I først omgang skal USA, gjennom samarbeid med internasjonale partnere, jobber for å bidra med minst 15 milliarder kubikkmeter flytende naturgass ekstra i 2022.

Energiplan

Tidligere i mars la EU fram en ny energiplan, der det uttalte målet av å få på plass billigere, sikrere og mer bærekraftig energi til Europa.

Allerede da mente EU-kommisjonen at man kan kutte EUs behov for russisk gass med to tredeler innen 2022 er omme.

Konkret går planen ut på å diversifisere gasstilfanget gjennom høyere LNG (flytende naturgass)- og rørimport fra ikke-russiske tilbydere. I tillegg går EU-kommisjonen inn for høyere produksjon og import av biometan og fornybart hydrogen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer