Enighet i lønnsoppgjøret

Meklingen kom i havn over 13 timer på overtid. Dermed blir det ingen storstreik. Både lederne i NHO og LO er fornøyd med utfallet.

FORNØYDE PARTER: Etter 13 timers mekling på overtid, så var dette den utløsende faktoren til at partene i lønnsforhandlingene ble enige. Reporter: Amanda Walnum. Video: Jenny Emilie Aas / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rammen er på 2,7 prosent, altså 0,1 prosentpoeng unna LOs krav.

NHO var i utgangspunktet villige til å gi 2,2 prosent, men til slutt havnet oppgjøret under ultimatumet til LO og YS på 2,8 prosent.

Det er også blitt enighet om et lavlønnstillegg på 1 krone i timen.

Det var lenge fare for at over 30 000 kunne bli tatt ut i streik, men streiken er nå avblåst.

Betydelig avstand

- Det har vært en ekstra tøff mekling. Det har vært betydelig avstand mellom partene gjennom meklinga og vi er veldig glade for at vi har kommet til enighet, sier riksmekler Mats Wilhelm Ruland under pressekonferansen søndag ettermiddag.

- Løsningen av meklinga er et resultat av at jeg har lagt fram en skisse. I det ligger det at partene ikke var enige, men der jeg har lagt fram et forslag som partene har akseptert, sier han og takker LO og NHO for et «godt og konstruktiv samarbeid».

Ruland peker på at pandemien gjorde meklinga ekstra krevende. Både lederne i NHO og LO er imidlertid fornøyd med utfallet.

- Vi har avverget streik og landet en løsning som hele NHO-familien står bak, og som gjør at vi er i stand til å gjøre det vi skal gjøre, som er å sikre at folk kommer seg tilbake i jobb når krisen etter hvert blir mindre, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer