Enighet i lønnsoppgjøret

Meklingen kom i havn over 13 timer på overtid. Dermed blir det ingen storstreik. Både lederne i NHO og LO er fornøyd med utfallet.

FORNØYDE PARTER: Etter 13 timers mekling på overtid, så var dette den utløsende faktoren til at partene i lønnsforhandlingene ble enige. Reporter: Amanda Walnum. Video: Jenny Emilie Aas / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rammen er på 2,7 prosent, altså 0,1 prosentpoeng unna LOs krav.

NHO var i utgangspunktet villige til å gi 2,2 prosent, men til slutt havnet oppgjøret under ultimatumet til LO og YS på 2,8 prosent.

Det er også blitt enighet om et lavlønnstillegg på 1 krone i timen.

Det var lenge fare for at over 30 000 kunne bli tatt ut i streik, men streiken er nå avblåst.

Betydelig avstand

- Det har vært en ekstra tøff mekling. Det har vært betydelig avstand mellom partene gjennom meklinga og vi er veldig glade for at vi har kommet til enighet, sier riksmekler Mats Wilhelm Ruland under pressekonferansen søndag ettermiddag.

- Løsningen av meklinga er et resultat av at jeg har lagt fram en skisse. I det ligger det at partene ikke var enige, men der jeg har lagt fram et forslag som partene har akseptert, sier han og takker LO og NHO for et «godt og konstruktiv samarbeid».

Ruland peker på at pandemien gjorde meklinga ekstra krevende. Både lederne i NHO og LO er imidlertid fornøyd med utfallet.

- Vi har avverget streik og landet en løsning som hele NHO-familien står bak, og som gjør at vi er i stand til å gjøre det vi skal gjøre, som er å sikre at folk kommer seg tilbake i jobb når krisen etter hvert blir mindre, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik varslet streik om man ikke fikk 2,8 prosent. Hun mener at løsningen partene nå har blitt enige om, er god.

- Det har vært tøffe forhandlinger og det var skissen som ble lagt på bordet i dag, som gjorde at vi til slutt kunne akseptere skissen, sier Følsvik.

- Vi hadde aldri klart å komme til enighet uten meklerkorpset, sier hun.

PRESENTERER LØSNING: Pressekonferanse om løsning i tariffoppgjøret. Det blir ingen storstreik etter at LO, YS og NHO kom til enighet i meklingen søndag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
PRESENTERER LØSNING: Pressekonferanse om løsning i tariffoppgjøret. Det blir ingen storstreik etter at LO, YS og NHO kom til enighet i meklingen søndag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Mellomoppgjør

LO, YS og NHO satt siden fredag klokka 10 hos Riksmekleren, og den opprinnelige fristen for å bli enige var ved midnatt natt til søndag.

Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, der det bare forhandles om lønn. NHO ville sikre konkurransedyktighet med sitt forslag på 2,2 prosent.

Det ville reelt sett vært en nedgang i kjøpekraften for norske arbeidere ettersom prisveksten er anslått til 2,8 prosent i år.

Sperret inne av koronaregler

På grunn av coronarestriksjonene satt partene hver for seg på Hotel Opera i Oslo sentrum. De har ikke fått forlate sine soner eller gå fritt rundt på hotellet.

Partene har heller ikke fått forlate hotellområdet for å gå i butikken, for eksempel.

De mange tiltakene gjorde forhandlingene mer komplisert enn vanlig, sa riksmekler Mats Ruland lørdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer