Enighet i lønnsoppgjøret

Fellesforbundet og Parat har kommet til enighet med Norsk Industri.

«MEGET FORNØYD»: Forbundsleder Jørn Eggum. Foto: Terje Pedersen / NTB
«MEGET FORNØYD»: Forbundsleder Jørn Eggum. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dermed blir det ingen streik for de rundt 28.000 industriansatte som kunne ha blitt tatt ut

Resultatet fra frontfagsoppgjøret gir en lønnsøkning på 3,7 prosent.

- Vi har stått på for at vanlige arbeidsfolk skal sikres økt kjøpekraft. Nå får vi en lønnsramme som gir høyere lønnsvekst enn det som er forventet prisvekst. Det er en viktig seier for norske lønnsmottakere, sier en «meget fornøyd» forbundsleder Jørn Eggum i pressemeldingen.

- Dette har vært krevende forhandlinger, men vi har oppnådd 4 kroner i generelle tillegg og ekstra 2 kroner til de ansatte i tekstilindustrien. Minstelønnssatsene er økt med 10 kroner, sier forhandlingsleder i Parat, Kjell Morten Aune, i en pressemelding.

- Satt langt inne

Fellesforbundet, Parat og Norsk Industri avsluttet meklingen nesten et døgn på overtid, etter at Riksmekleren hadde lagt fram en skisse til en løsning som begge partene akseptere.

«Enigheten satt langt inne», ifølge en pressemelding fra Norsk Industri - som også trekker fram frontfagsoppgjørets «krevende bakteppe» - og peker på pandemien, strømpriser og Ukraina som tre årsaker til «betydelige merkostnader» for industrien.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri utdyper:

- Dette har vært et vanskelig oppgjør. Oppgjøret ble dyrt, men det avspeiler også en høyere inflasjon enn vanlig. Vi brukte lang tid på å komme fram til en enighet, men sammen med Fellesforbundet og med hjelp av Riksmekleren kom vi til slutt fram til en løsning vi kan stå inne for.

UKRAINA-KRIGEN: Russlands utenriksminister Sergej med klar beskjed da han gjorde et engelsk intervju på russisk TV fredag 18. mars. Video: AP. Vis mer

- I dyreste laget

Fellesforbundet trekker blant annet fram følgende nøkkeltall:

  • Med virkning fra 1. april gis det et generelt tillegg til alle på kr 4 pr. time
  • Tekodelen gis et løft med et ekstra tillegg på kr 2 pr. time med virkning fra 1. april og en særskilt heving av ansiennitetssatsene
  • Overenskomstens satser (skifttillegg etc.) heves med 5,28 %, med unntak av satsene med egne reguleringsbestemmelser eller praksis.
  • Minstelønnssatsene heves med mellom kr 9 og kr 10

NHO sier i en epost til NTB at det fortsatt er tøffe tak i deler av norsk næringsliv etter to år med pandemi, usikkerhet og kostnadsøkninger.

- Dette oppgjøret ble i dyreste laget, men vurderingen var at en storstreik ville kostet oss mer, sier NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer