Ukraina-krigen:

Enighet om kornavtale

Ukraina og Russland har undertegna en avtale om eksport av korn, ifølge FNs generalsekretær António Guterres.

DYREBART KORN: Ukraina er en av de største korn-eksportørene i verden. Foto: AP/Efrem Lukatsky
DYREBART KORN: Ukraina er en av de største korn-eksportørene i verden. Foto: AP/Efrem Lukatsky Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Avtalen er signert av Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu og Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov i Istanbul fredag.

FN forventer at avtalen blir iverksatt i løpet av et par uker, og innebærer blant annet at korneksporten gjenopptas fra tre ukrainske havner ved Svartehavet, og 22 millioner tonn ukrainsk korn kan sendes ut i verden.

Det skriver Reuters.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

To bord

Målet med avtalen er å dempe en global matkrise i kjølvannet av Russlands krig i Ukraina.

Ifølge nyhetsbyrået sitter de russiske og ukrainske representantene som er tilstede i Istanbul ved forskjellige bord.

Avtalen skal også bedre Russlands mulighet til å eksportere korn og gjødsel til et verdensmarked som sliter med mangel på korn og svært høye matpriser.

- I dag er det et fyrtårn ved Svartehavet. Et fyrtårn av håp, et fyrtårn av muligheter og et fyrtårn av lettelse for en verden som trenger det mer enn noen gang, sier Guterres i en uttalelse.

Den russiske forsvarsministeren Sergei Shoigu sier i en uttalelse at Russland ikke vil utnytte gjenåpningen av havnene.

- Russland har tatt på seg forpliktelsene som er tydelig beskrevet i dette dokumentet. Vi vil ikke utnytte det faktum at havnene vil bli rydda og åpna. Vi har forpliktet oss, sa han til den statlige TV-kanaen Rossiya-24 etter signeringsseremonien i Istanbul, ifølge Reuters.

To avtaler

Det var torsdag kveld at Tyrkia gikk ut og sa at Russland og Ukraina skulle signere en ny korn-avtale fredag i Istanbul. Fredag formiddag sa likevel en ukrainsk presidentrådgiver at Ukraina bare vil signere en avtale om korneksport med FN og Tyrkia.

Russland og Ukraina er blant landene i verden som eksporterer mest mat.

Siden invasjonen av Ukraina starta, har Russland blokkert ukrainske havner, og 20 millioner tonn korn har stått fast i siloer i Ukraina.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer