Enigheten slår sprekker

De gikk av med bøyet hode. Men i dag er regjeringens avgåtte statsråder ikke like sikre på om de er skyldige i habilitetsbrudd. I morgen møter de i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

MANNEFALL: Regjeringen Støre under åpningen av stortinget høsten 2022. Et drøyt år senere er tre av ministrene på bildet gått av som følge av habilitetssaker. Foto: Terje Pedersen / NTB
MANNEFALL: Regjeringen Støre under åpningen av stortinget høsten 2022. Et drøyt år senere er tre av ministrene på bildet gått av som følge av habilitetssaker. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Anette Trettebergstuen, Ola Borten Moe og Anniken Huitfeldt har alle forklart seg skriftlig for kontroll- og konstitusjonskomiteen, og vil stille i åpen høring i komiteen i morgen, 7. november.

Alle de tre har gått av, og har ingen jobb å kjempe for. Men de vil kjempe for sitt eget ettermæle - tilsynelatende også i strid med hva sjefen, statsminister Jonas Gahr Støre, har forklart.

- Det virker å være motstrid mellom det statsministeren har sagt om at de har brutt sin habilitet, mens de tre statsrådene nå i sine svarbrev er usikre på om det var tilfellet, sier saksordfører for habilitetssakene i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Grunde Almeland (V) til Dagbladet.

Også statsminister Jonas Gahr Støre møter til høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen i morgen.

- Komiteen har gjort grundige undersøkelser og jeg ser fram til at saken blir godt belyst der, sier Støre til Dagbladet.

Trettebergstuen: - Ikke tilfelle

I sin forklaring er Anette Trettebergstuen på kollisjonskurs med sin egen partileder når det gjelder spørsmålet om hvorvidt hun ble advart mot utnevnelser som kunne være brudd på habilitetsregler.

«Gitt at det gjennom ulike saker i media har framstått som om jeg har blitt advart om at denne forståelsen er feil, og at jeg har blitt advart mot å foreslå navn jeg er inhabil overfor, ønsker jeg også å presisere at det ikke er tilfellet. Verken jeg eller noen andre i politisk ledelse har blitt advart mot dette.», skriver Trettebergstuen til kontrollkomiteen på Stortinget.

Hun er også usikker på om hun virkelig var inhabil, slik hun antok da hun gikk av.

«Jeg er fortsatt selv i tvil om jeg er inhabil, altså om jeg har den tilstrekkelige nærhet overfor henne slik habilitetsreglene forutsetter», skriver hun til kontrollkomiteen, om saken der hun oppnevnte Renate Larsen til styremedlem i Den Norske Opera & Ballett juni 2023.

TRAKK SEG: Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) gikk 23. juni etter å ha innrømmet flere feil i vurderingen av egen habilitet. Reporter: Edward Stenlund. Video: NTB Vis mer

Statsminister Jonas Gahr Støre er fortsatt ikke nådig:

- Anette Trettebergstuens sak var svært alvorlig, og min vurdering har ikke endret seg. Det var riktig at hun måtte gå av, og hun har heller ikke sagt noe annet i sitt brev til komiteen, sier statsminister Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Når det gjelder «advarselen» Trettebergstuen hevder ikke å ha fått, sier Støre:

- Både departementsråden og Anette er enige om at de hadde en samtale der departementsråden sa at Nylund ikke kunne utnevnes siden han er en venn av statsråden. Hva man skal kalle denne samtalen, kan man ha ulike meninger om, men det er ikke uenighet om at den fant sted.

Borten Moe: - Ville vurdert annerledes

Også Ola Borten Moe, som gikk av som forskningsminister 21. juli, sår i sitt brev tvil om han virkelig var inhabil som følge av aksjehandlene som felte ham.

«Jeg vet at habilitet ikke er en matematisk øvelse, men vil likevel mene at jeg i alle fall ikke var mindre habil enn de to eksemplene jeg har vist til ovenfor. Oppsummert ville jeg nok i dag, med det jeg nå vet, vurdert erkjennelsen av egen inhabilitet annerledes enn jeg gjorde 21. juli i år.», skriver Borten Moe til komiteen.

Han retter også kritikk mot det han mener er mangelfulle systemer for politikerne å forholde seg til:

«Skikkelige administrative system og rutiner (er) ikke i utgangspunktet et politisk ansvar i tradisjonell forstand, snarere noe enhver regjering og politiker må kunne forvente at er på plass som en ramme rundt videre arbeide.»

«Jeg ser flere politikere som har gjort så godt de har kunnet, med de beste intensjoner, men som likevel havner i uføret på grunn av det som kanskje har vært et dårlig/uklart og vanskelig tilgjengelig regelverk, dårlige administrative rutiner og ingen å spørre om noe skulle dukke opp.»

TRAKK SEG: Ola Borten Moe trakk seg seg som forsknings- og høyereutdanningsminister og som nestleder i Senterpartiet 21. juli Video/Foto: NTB Vis mer

- Borten Moes sak var svært alvorlig, og min vurdering har ikke endret seg. Det var riktig at han måtte gå av, og han har heller ikke sagt noe annet i sitt brev til komiteen, sier Jonas Gahr Støre.

Han presiserer at habilitet er noe det er statsrådens ansvar selv å vurdere, fra sak til sak:

- Det grunnleggende prinsippet for habilitet er at det er den enkeltes ansvar og det er den enkelte sak og konteksten som avgjør. Det har statsrådene fått opplæring i, sier Støre.

Ola Borten Moe skriver også at politisk håndbok er uklar i spørsmålet om inhabilitet som følge av aksjer:

« Jeg er ikke enig i at politisk håndbok er så tydelig som flere vil ha den til. Inhabilitet som følge av aksjer er for eksempel ikke nevnt med et ord, verken for objektet selv, langt mindre for nærstående.», skriver Borten Moe.

Statsministeren er ikke enig i Borten Moes beskrivelse av manglene i politisk håndbok:

- At ens eget eller nærståendes aksjeeierskap kan føre til inhabilitet, er nevnt i Håndbok for politisk ledelse, også i den versjonen som regjeringen mottok da den tiltrådte i 2021, sier Støre, men legger til:

- Det er likevel naturlig at vi trekker lærdom av habilitetssakene denne sommeren og høsten. Vi har derfor styrket og tydeliggjort retningslinjer og rutiner. Dette er et løpende arbeid.

Huitfeldt: - Ingen generell instruks

Anniken Huitfeldt gikk av som utenriksminister 16. oktober. I sine brev til komiteen erkjenner hun mulige habilitetsbrudd som følge av ektemannen Ola Flems aksjeposter, blant annet i Kongsberg-gruppen.

Men hun «minner også om» at verdien av mannens aksjepost i Kongsberg-gruppen var på rundt 45.000 kroner, et beløp som ved andre vurderinger har vært for lavt til at man har måtte erklære seg inhabil.

Huitfeldt skriver også at arbeidet med habilitet tilsynelatende ikke var koordinert på den måten statsminister Jonas Gahr Støre har beskrevet i sine brev til komiteen.

Etter å ha redegjort for hvilken informasjon hun fikk av utenriksråden angående sin manns aksjer, skriver hun:

«Embetsverket ved Statsministerens kontor hadde ikke gitt noen generell instruks om hvordan samtaler om habilitet skulle avholdes, og han kunne heller ikke huske at dette sto på dagsorden for departementsrådslunsjer. Utenriksråden anså at dette var et ansvar som eventuelt ville ligge hos SMK som arbeidsgiver og ikke hos Utenriksdepartementet.»

GIKK AV: Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) kalte inn til pressekonferanse om ektemannens aksjehandel 30. august. Hun gikk av som utenriksminister 16. oktober. Video: Christina Holen Korneliussen. Reporter: Anders Holth Johansen Vis mer

- Store forskjeller

I kontrollkomiteen mener de at svarene fra de avgåtte statsrådene vinter om et sprikende arbeid med habilitetssaker i regjeringen.

- Svaret fra Huitfeldt, sammenholdt med svarene i de andre sakene, tegner et tydeligere og tydeligere bilde på at det er store forskjeller i hvordan regelverket har blitt forstått og praktisert, sa saksordfører Grunde Almeland etter at det siste skriftlige svaret fra Anniken Huitfeldt ble sendt til komiteen.

- Min første reaksjon var at det virker på de svarene vi har fått som om departementene håndterer spørsmål om habilitet veldig ulikt, og det synes jeg gir grunn til bekymring, sa Grunde Almeland.

Statsministeren medgir at opplæringen i habilitet har blitt gjort likt ulikt i de forskjellige departementene.

- Alle nye statsråder får opplæring og veiledning både på SMK og i eget departement. Opplæringen har blitt gjort litt ulikt i de forskjellige departementene, derfor har vi nå innført felles føringer for dette. Her tydeliggjør vi at det er departementene som har ansvar for opplæring av egen statsråd. Det er i det daglige arbeidet i departementene at spørsmål om habilitet oftest kommer opp og må bli vurdert, sier Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

- Habilitet er også tema hver uke i regjeringsmøtene, da skal alle vurdere sin habilitet knyttet til sakene som skal behandles.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer