Tirsdag er dagen der nordmenn, tradisjonen tro, blar opp for å gjøre stas på sin utkårede - nemlig Valentinsdagen.
Roser, vin, kort og konfekt er noe av det vi legger i handlekurven. Andre går kanskje ut for en bedre middag.
- Uting
Men forbruket er ikke bare en dans på Valentine's-roser.
En av tre kjenner nemlig på kjøpepress, og menn kjenner i større grad på dette enn kvinner.

Gladmelding til Europa
Av mennene som skal bruke penger, oppgir halvparten (55 prosent) at de får dårlig samvittighet hvis de ikke kjøper noe, ifølge en undersøkelse gjennomført av YouGov for Danske Bank. 30 prosent av kvinnene svarer det samme.
På spørsmålet «Jeg ønsker ikke bruke penger på Valentinsdagen, men føler at jeg må», svarer hele 36 prosent av menn ja - mot 17 prosent av kvinnene.
- Det jeg synes er mest oppsiktsvekkende er at mange kjøper noe til sin partner fordi man føler man må, og får dårlig samvittighet hvis man ikke gjør det, sier Thea Olsen, forbrukerøkonom i Danske Bank, til Børsen.
Det setter hun i sammenheng med partnerens forventninger, og at man kanskje føler seg tvunget til å kjøpe noe selv om man ikke har lyst.

Raser på ranking
- Det synes jeg er en uting, sier Olsen.
Svir av en halv milliard
En av fire nordmenn skal bruke penger på å markere Valentinsdagen i år. I snitt skal vi bruke 588 kroner hver, ifølge undersøkelsen. Kvinner svir av 520 kroner, mens menn blar opp 630 kroner i snitt.
Totalt skal vi bruke 617 millioner - over en halv milliard kroner - på den aktuelle kjærlighetsdagen.
Det er likevel et stykke opp til amerikanerne. De anslås å bruke 26 milliarder dollar - svimlende 264 milliarder kroner på Valentinsdagen i år, ifølge fersk statistikk fra National Retail Federation.

Fortviler: - Blir verre og verre
Over halvparten av forbrukerne i USA skal markere dagen, ifølge organisasjonen, og de bruker i snitt 192,80 dollar hver. Det er nesten 2000 kroner.
- Overforbruker ressursene
Nestleder i Naturvernforbundet, Pernille Hansen, mener det finnes måter å bruke penger på som ikke handler om å gi nye ting.
- Jeg ville valgt opplevelser foran ting – hvis du skal kjøpe en gave som er en ting, så vit at du går for noe som varer og noe som treffer, sier Hansen til Børsen.

- Svimlende summer
Dette for å unngå å kaste unødvendig.
- Vi overforbruker ressursene på jorda. Og det må vi bort fra. Og det er bortkasta penger for hver og en av oss.
- Bør ikke hvile på menns skuldrer
Olsen i Danske Bank påpeker at 40 prosent av mennene som skal bruke penger, kjenner på kjøpepress.
- Det er betydelig større andel menn, det er nok litt av tradisjonen og forventningen om at det er mannen som skal gi noe til kvinnen.
Olsen tror det henger igjen fra gammelt av at kvinnen forventer at mannen kjøper gaver, eller at det er en forventning om at mannen skal være den som tar initiativ.

- Dersom man velger å markere Valentinsdagen tenker jeg det i dagens samfunn bør ligge en forventning om at kvinnen i like stor grad som mannen, bør gi en oppmerksomhet til mennene som motsatt, og at dette ikke er en dag som bør hvile på mennenes skuldrer.
- Nærhet og oppmerksomhet
Olsen mener imidlertid at Valentinsdagen er en glimrende anledning til å ikke bruke noe penger – spesielt i lys av «dyrtida» vi lever i, med økte strømutgifter, renter og inflasjon.

- Det vil «kvele» Putin
- Jeg mener Valentine’s er en dag som handler om å vise kjærlighet, og det kan man gjøre uten å bruke en eneste krone, sier Olsen.
Hansen istemmer, og minner menn om det hun mener kvinner egentlig vil ha:
- Husk på at det kvinner svarer at de savner, generelt i forholdet, er nærhet og oppmerksomhet. Så det hender vi kjøper oss ut av tidsklemma.
Hun heier dermed på opplevelser. Undersøkelser viser at nærhet er viktig og det som kvinner savner mest i forhold, ifølge Hansen.
- Jeg ønsker folk en god Valentinsdag for dem som markerer det. Så er det bare å holde på at det er hverandre som er i sentrum.