Matkrise:

- Enorm mangel

Krigen på viktig matjord i Ukraina får enorme konsekvenser både for verdens aller fattigste og for nordmenn.

ENORM MANGEL: En lokal bonde i landsbyen Jakolivka, står ved et av ukrainas landbruksområder ved Kharkiv etter et russisk angrep i begynnelsen av april. Foto: REUTERS/Thomas Peter
ENORM MANGEL: En lokal bonde i landsbyen Jakolivka, står ved et av ukrainas landbruksområder ved Kharkiv etter et russisk angrep i begynnelsen av april. Foto: REUTERS/Thomas Peter Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Ukraina og Russland står for en stor del av den globale landbruksproduksjonen. I tillegg til de umiddelbare, grusomme menneskelige lidelsene av krigen, blir også hele verden rammet hardt av matmangel.

Det britiske forsvarsdepartementet varsler om faren i sin daglige brifing om krigen mandag. På Twitter skriver de:

  • Den russiske invasjonen av Ukraina har betydelig forstyrret den ukrainske landbruksproduksjonen.
  • Den ukrainske kornhøsten 2022 blir trolig 20 prosent mindre enn 2021 på grunn av reduserte områder med dyrket mark som følge av invasjonen.
  • Ukraina er den fjerde største produsenten og eksportøren av landbruksvarer i verden. Redusert produksjon av korn i Ukraina vil skape inflasjonspress og øke de globale prisene på korn.
  • Høye kornpriser kan ha betydelige implikasjoner for globale matmarkeded og true global matsikkerhet - særlig for noen av verdens fattigste land.

- Direkte konsekvenser

- Kombinasjonen av corona, klimakrise og konflikt har allerede ført til enorm mangel på mat i mange land over hele verden. Så kommer Russlands angrepskrig mot Ukraina på toppen av dette, noe som får direkte konsekvenser for fattige mennesker over hele verden, sier Norges FN-ambassadør, Mona Juul, til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer