Torsdag kom den ventede kunngjøringen fra Norges Bank:
Styringsrenta heves med 0,25 prosentpoeng, og ligger nå på 4,25 prosent. Rentehevingen utgjør nok et innhogg i nordmenns privatøkonomi.
De siste to åra har styringsrenta blitt hevet hele 13 ganger. Det merkes hos Namsfogden.
- Vi ser at tvangssalget av biler øker. For mitt område, Bergen, Askøy og Øygården, var økningen i august på 15 prosent sammenliknet med fjoråret, sier namsfogd Lillian Borge Bersaas.
Hun uttalte seg tidligere torsdag til NRK om samme tema.

Sjokkøkning: - Skaper bekymringer
- Det mest bekymringsfulle
Men det er ikke tvangssalget av biler som gjør Borge Bersaas mest urolig.
- Det mest bekymringsfulle er tilbakeleveringen av biler. Vi ser en enorm økning i folk som ikke klarer å betjene salgspantet, altså billånet sitt. Det gjør at vi må hente bilen og levere den tilbake til den som har salgspantet, forteller hun.
- Noen vil kanskje innvende at man ikke trenger en dyr bil, og at man bør prioritere pengene sine annerledes?
- Hvilken relasjon folk har til bilen sin, varierer. For noen er det et statussymbol, og vi ser jo at flesteparten av bilene som kommer til behandling hos oss er av typen Tesla og Porsche, ofte tre-fire år gamle, sier Borge Bersaas.

- Treffer alle samfunnslag
Driftsleder i Stadssalg, Robin Christoffersen, forteller til Dagbladet at de har hatt en økning i oppdragsmengde på rundt 60 prosent det siste året.
Selskapet hjelper blant annet Namsfogden med å tvangsselge biler, båter og andre ting folk ikke klarer å betale lånet på. Ifølge han begynner flere å slite skikkelig.
- Vi kommer ut av en pandemi hvor folk brukte penger på hus, hytte, bil og store kapitalvarer. Flere har innrettet seg på en måte som, grunnet den eksplosive økningen i kostnader, gjør vondt den dag i dag.
Bilene som Stadssalg tvangsselger for Namsfogden kommer i alle prisklasser. Fra enkle biler til noen titalls tusen, til luksusbiler med prislapp over millionen. Det står i kontrast til hvordan det har pleid å være.
- Det litt spesielle denne gangen er at det treffer så bredt. Det treffer alle samfunnslag.

Gården på tvangssalg
- Går inn på oss
Christoffersen forteller om oppdrag for Namsfogden som gjør sterke inntrykk.
- Vi er ute og banker på dører og snakker med folk vi skal hente bilene til, fordi namsmannen ikke klarer å ha dialog med dem. Da må vi ut og fortelle hva som skjer videre. Det er klart det kan være tøft, sier han, og fortsetter:
- Noen blir letta når vi kommer, fordi de får noe avklart, men så kan det også være alenemødre som bruker bilen for å få barna til skolen og fritidsaktiviteter. Det er tungt, og det går inn på oss.
Siden det er mange som ikke har et forhold til hva tvangssalg er, forteller han at mye av jobben handler om å forklare folk som ikke klarer å betale lånet, hva et tvangssalg går ut på og hvordan problemene kan løses.
Nå kommer han med et råd til dem som sliter med å betale regningene.
- Jeg oppfordrer folk som er i økonomisk trøbbel til å gå i dialog med dem man skylder penger. Jo tidligere, jo billigere blir det for deg.
- Vil ikke bedre seg
Namsfogden påpeker at behovet for bil er individuelt, og avhenger av faktorer som hvor man bor i forhold til hvor man jobber.
- Vi har ikke en stor formening om hvilket behov de har for bil, men vi ser at det er en ganske ung bilpark med tre-fire år gamle biler som er under press.
Årsaken er altså at mange ikke klarer å betjene lånene sine. Personer i aldersgruppen 20 til 40 år utgjør størsteparten av de saksøkte, forteller Borge Bersaas.
Namsfogden er ikke optimistisk når det gjelder den nye rentehevingen til Norges Bank.
- Situasjonen vil ikke bedre seg. Når vi ser denne økningen, er det ingen grunn til å tro at det vil snu, sier hun.
Den kan imidlertid flate ut, dersom namsfogden allerede har «tatt» dem som var i en sårbar situasjon. Det vil de neste månedene vise, påpeker Borge Bersaas:
- Det som skjer i dag, vil kanskje treffe oss på slutten av året eller nyåret. Det havner jo hos inkassoselskapene først.