Advarer om globalt sammenbrudd:

- Enorm skade

Oversett og neglisjert. Nå advarer globale transportgiganter om et massivt og nært forestående sammenbrudd.

KØKRISE: Containerskip er ankret opp i en voksende kø utenfor tvilinghavna ved Los Angeles, som håndterer rundt 40 prosent av all varetransport mellom sjø og land i USA. Bildet illustrerer en voksende transportkrise som aktører mener står på randen av kollaps. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP/NTB
KØKRISE: Containerskip er ankret opp i en voksende kø utenfor tvilinghavna ved Los Angeles, som håndterer rundt 40 prosent av all varetransport mellom sjø og land i USA. Bildet illustrerer en voksende transportkrise som aktører mener står på randen av kollaps. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verdens transportsystemer står på randen av kollaps, advares det i et åpent brev til FN, verdens statsledere, Verdens helseorganisasjon og ILO.

Avsenderne er ingen ringere enn de globale interesseorganisasjonene på arbeidsgiver- og arbeidstakersida for det store flertallet av alle klodens transportaktører.

Bildet som tegnes er mildt sagt alarmerende.

- Transportarbeidere har holdt verdenshandelen i gang under krevende forhold gjennom pandemien. Ikke minst har vi sørget for at vaksiner og verneutstyr er kommet fram. Siden pandemiens utbrudd har vi høyt og tydelig oppfordret regjeringer og myndigheter til å sikre fri ferdsel for transportarbeidere. Og gang på gang er vi blitt sviktet og tatt for gitt, heter det blant annet i det uvanlig krasse brevet.

Gigant-omsetning

Den internasjonale vegtransportunionen IRU, Den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA, Det internasjonale rederiforbundet ICS og Den internasjonale transportarbeiderføderasjonen (ITWF) fremsetter to krav for globale transportarbeidere:

  • Fri og trygg ferdsel på tvers av grensene for globale transportarbeidere.
  • Et rykk fram i vaksinekøen, i tråd med treningslinjer som forlengst er tegnet opp av Verdens helseorganisasjon.

- Regjeringssjefer har ikke lyttet og ikke tatt ansvar. Men de har stadig fortsatt med å kaste skyld på hverandre, heter det videre i brevet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer