Viken stenger ned:

- Enorme konsekvenser

NHO er bekymret etter at helseministeren varslet innstramminger i landets mest folkerike fylke. Ordførere i Viken tror det blir en lang måned.

KONSEKVENSER: Ordføreren i Hol kommune frykter hva som vil skje om skisentrene må stenge i påska. Her illustrert ved Geilolia skisenter. Foto: Camilla Frølich / NTB
KONSEKVENSER: Ordføreren i Hol kommune frykter hva som vil skje om skisentrene må stenge i påska. Her illustrert ved Geilolia skisenter. Foto: Camilla Frølich / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kveld varslet helseminister Bent Høie (H) at det innføres en rekke strenge smitteverntiltak i hele Viken fylke. Disse inkluderer blant annet stengte butikker og skjenkestopp.

Flere ordførere Dagbladet har snakket med, sier at tiltakene får store konsekvenser.

Ordfører i Hol kommune, Petter Rukke (Ap), omtaler tiltakene som dramatiske.

NYE TILTAK: Helseminister Bent Høie legger fram de nye tiltakene for Viken. Vis mer

- Tiltakene som regjeringen innførte i kveld, er dramatiske og vil få enorme konsekvenser for næringslivet, sier Rukke til Dagbladet.

Ordføreren forteller at han ikke har fått tilgang til den nye forskriften ennå, og derfor ikke vet nøyaktig hva den innebærer. Han er særlig bekymret for at tiltakene vil omfatte kommunens skisentre.

- Full krise

- Dersom skisentrene må stenge, er det full krise. De har jobbet knallhardt for å legge til rette for smittebegrensning. Vi har hele tida sagt til regjeringen at vi ikke ønsker kompensasjon, vi ønsker gjester. Påsken er en av de mest populære ukene i året, og hvis det må stenge, er jeg urolig for konsekvensene, sier han og legger til at Hol ikke har registrert noen smittetilfeller ved skisentrene hittil i pandemien.

Det er ikke registrert noen smittetilfeller i Hol den siste tida, og Rukke stiller seg derfor uforstående til at regjeringen innfører full nedstengning i kommunen.

- Hele Hallingdal har vært tydelig på at det burde være en differensiering i Viken. Vi mener det burde innføres strengere tiltak i områder med mye smitte, men vi nådde ikke fram. Vi har hatt mange hytteturister her, både i jule- og nyttårshelga og i vinterferien, uten smitteutbrudd, sier ordføreren.

Må være med

Helseminister Bent Høie opplyste på mandagens pressekonferanse at 13 kommuner har sagt nei til å være med på tiltakene, mens 3 er usikre. Men alle Vikens 51 kommuner må likevel bidra, enten de vil eller ikke.

- Hva er hovedgrunnen til at de 13 kommunene ikke vil være med?

- Slik jeg har sett på sammensetningen, er det nok litt ulike grunner til det, for det er litt ulike kommuner. Noen føler nok at de ikke har så mye smitte akkurat i dag, andre mener de kunne fattet disse vedtakene selv. Men erfaringen når et så stort område har behov for samordnede tiltak, er at vi fort både kunne endt opp med veldig ulike tiltak, og også at det samlede tiltaksnivået ikke hadde vært sterkt nok, sier Høie til Dagbladet.

SMITTETRYKK: Kartet viser at smittetrykket i en rekke populære hyttekommuner i Viken for tida er svært lavt. Grafikk: Helsedirektoratet
SMITTETRYKK: Kartet viser at smittetrykket i en rekke populære hyttekommuner i Viken for tida er svært lavt. Grafikk: Helsedirektoratet Vis mer

Høie understreker at det er en sammenheng mellom de strenge tiltakene som er i ferd med å bli innført i Oslo, og de nye tiltakene i Viken.

- Dette er et område som er integrert, og hvor det er mye mobilitet. Det kommer det også til å være inn i påsken, og det begrunner også delvis hvorfor vi har innført så strenge tiltak - også i en del av kommunene i Viken som i dag ikke har så høy smitte, sier ministeren til Dagbladet.

Ikke unntak

I Helsedirektoratets faglige grunnlag som munner ut i anbefalingen om å omfatte hele Viken, inkludert hyttekommunene, er gjennomgangstonen at direktoratet frykter en stor vekst i smitte i disse kommunene, som generelt har lav smitte fra før. Årsaken er en mangedobling av befolkningstallet når hytteturistene rykker inn i ukene framover.

Direktoratet avviser at lite smitte i hyttekommunene skal være grunn til å holde dem utenfor de fylkesdekkende tiltakene.

- Fordi de aktuelle kommunene til nå har hatt lite smitte, har de heller ikke opparbeidet seg den erfaringen andre kommuner som har stått i kraftige smitteutbrudd har, og vil derfor lettere kunne få kapasitetsutfordringer ved smitteutbrudd, skriver direktoratet.

Det rådgivende organet kommer til at hyttekommunene med lav smitte ikke kan gis særbehandling.

- Enkelte kommuner gir uttrykk for en krevende balansegang mellom hensynet til næringsliv og smittevern. Dette gjelder også øvrige kommuner i Viken, og kan ikke være et argument for å stå utenfor en nasjonal forskrift, lyder den noe krasse ordlyden i det faglige grunnlaget.

- Urimelig

Ordfører i Flå kommune, Merete Høntorp Gandrud (Ap), sier seg enig med Rukke i Hol hva gjelder regjeringens beslutning om å innføre samme tiltak i hele fylket.

- Det er store, drastiske tiltak som nå innføres. At et sted som ikke har noe smitte blir rammet like hardt som byene, er urimelig. Akkurat slik som situasjonen er nå, tror jeg vi hadde klart å håndtere et eventuelt utbrudd uten å være underlagt nedstengning på lik linje som resten av Viken, sier hun og legger til:

- Men samtidig forstår jeg at en person fra distriktet tar opp like stor plass på sykehuset som en Oslo-borger, og det er kapasiteten på sykehusene vi må berge nå.

Gandrud sier at hun gjerne skulle sett en bedre dialog mellom kommunene og regjeringen i forkant av den nye regionale nedstengningen.

- Jeg har veldig vondt av næringslivet, som får denne beskjeden klokka 21 på kvelden. De har brukt den siste tida på å forberede seg på påskerushet, men nå blir det nedstengning isteden.

ØKT SMITTE: Raymond Johansen stenger ned skoler i Oslo på grunn av økt smitte. Vis mer

- Brått på

NHOs arbeidslivsdirektør Nina Melsom skriver i en e-post til Børsen at dette påfører mange bedrifter store utfordringer.

- Dette kommer brått på bedriftene. Det er også en svært tøff beskjed for mange i regionen nå inn mot påske, en periode som skulle gi et etterlengtet løft for mange, særlig innen reiseliv og handel, skriver Melsom.

NHO mener at det nå må på plass gode økonomiske tiltakspakker for å kompensere bedriftene.

- Viktig å skjønne hvorfor

Blant de berørte kommunene er Ål i Hallingdal. Ordfører Solveig Vestenfor (Ap) var blant dem som på forhånd hadde sagt at hun mente det burde være ulike tiltak i ulike kommuner.

Hun sier at det ikke har vært noen veldig dramatisk smitteutvikling siden nyttår.

- Når man går til så strenge regler, så er det viktig at man skjønner hvorfor. I mange deler av Viken er det nok riktig, men jeg skulle ønske at man kunne lyttet til oss som mener at Viken er stort, og at det burde vært geografiske skiller, sier Vestenfor.

Hun forteller at hun var blant dem som sa fra da hun hadde mulighet på møtet tidligere i dag, men at hun ikke ble hørt. Hun forstår likevel begrunnelsen til Høie for å gjøre som de gjør nå.

HVORFOR?: Ordfører Solveig Vestenfor i Ål i Hallingdal hadde håpet at de kunne ha ulike tiltak ulike steder. Sånn ble det ikke. Foto: Steinar Saghaug / Ål kommune
HVORFOR?: Ordfører Solveig Vestenfor i Ål i Hallingdal hadde håpet at de kunne ha ulike tiltak ulike steder. Sånn ble det ikke. Foto: Steinar Saghaug / Ål kommune Vis mer

- Men en måned er lenge, sier hun, og legger til at hun opplever at mange av innbyggerne i kommunen ikke helt forstår hvorfor de også må stenge ned.

Lys i tunnelen

Vestenfor er likevel tydelig på at de kommer til å følge regjeringens påbud og regler.

- Alle vil jo at dette skal ta slutt, og når de mener at dette er viktig, så vi kanskje fra mai kan se en slags ende på dette, så må vi bare forholde oss til det, sier Vestenfor.

Vestenfor sier at de nå gjør det de kan for å rigge butikker og andre tjenester for de nye reglene.

Hun sier at det blir en krevende tid, men at de får gjøre det beste ut av det.

- Dette er kjempekjedelig. Det er ingen som syns dette er morsomt, sier hun.

15 000 bedrifter

Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, skriver i en e-post til Dagbladet at nedstengingen får store konsekvenser for mange ansatte.

- Vi har forståelse for at det er behov for å få smitten under kontroll. Slike hurtige nedstenginger påvirker likevel 110 000 ansatte i 15 000 virksomheter med en årlig omsetning på nærmere 280 milliarder kroner skriver Kristensen.

- Disse tiltakene understreker behovet for gode sikkerhetsnett for virksomheter som må stenge på kort varsel. For å sikre at disse ikke tar en for stor del av kostnaden, foreslår vi en refusjonsordning for den første arbeidsgiverperioden for de virksomhetene som blir stengt ned av myndighetene, sier Virke-direktøren.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer