Strømstøtte til næringslivet:

- Enorme summer til de rike

Å gi strømstøtte til bedrifter, er i praksis å gi penger til bedriftenes eiere, mener forsker ved NHH.

SKYHØYE PRISER: LO, NHO og regjeringen jobber med en potensiell strømstøtte til bedrifter, etter at energiprisene har skutt til værs den siste tida. Ikke alle er enige i at strømstøtte er veien å gå for å unngå konkurser og tap av arbeidsplasser. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SKYHØYE PRISER: LO, NHO og regjeringen jobber med en potensiell strømstøtte til bedrifter, etter at energiprisene har skutt til værs den siste tida. Ikke alle er enige i at strømstøtte er veien å gå for å unngå konkurser og tap av arbeidsplasser. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Mandag hadde regjeringen møte med NHO og LO for å diskutere en potensiell strømstøtte til næringslivet.

Etter møtet sa statsminister Jonas Gahr Støre at fagfolkene i LO, NHO og regjeringsapparatet nå skal sette seg ned og se på sine erfaringer og innspill, og så møtes igjen om to uker.

- Vil ødelegge prissignalene

Samtidig krever Stortingets presidentskap at regjeringen legger fram en tidsplan for strømstøtte i løpet av denne uka.

NHO og LO er ikke enige om hvordan en slik støtte skal se ut. Mens LO mener bedrifter som mottar strømstøtte bør ilegges utbyttenekt, mener NHO at det ikke skal være sterke begrensninger i støtteordningen.

Ole-Andreas Elvik Næss, forsker ved Samfunns- og næringslivsforskning ved Norges Handelshøyskole, har derimot tatt til orde for at en strømstøtte til bedrifter er en dårlig idé, i et innlegg i DN.

Til Børsen utdyper han:

- En strømstøtte vil ødelegge prissignalene. Når prisen går opp på en vare, så er det fordi det er knapphet på varen. Og hvis man lar prisen gå opp, så vil det gjøre at man bruker strøm mer effektivt, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.