SAS-streiken:

Enorme tap: - Sprøtt

Ti dager inn i pilotstreiken har SAS trolig tapt godt over én milliard kroner. Selskapet vil fortsette å fossblø penger, helt til en avtale med pilotene er signert.

MILLIARDTAP: Pengene renner ut av SAS i et vanvittig tempo. Det kan få langvarige alvorlige konsekvenser for selskapet, mener flyanalytiker. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MILLIARDTAP: Pengene renner ut av SAS i et vanvittig tempo. Det kan få langvarige alvorlige konsekvenser for selskapet, mener flyanalytiker. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Situasjonen SAS befinner seg i nå er ikke finansielt bærekraftig, og kan ha alvorlige konsekvenser for selskapet, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair til Børsen.

Han får støtte av Jacob Pedersen, leder for aksjeanalyser hos Sydbank.

- Det er et gigantisk tap. Det er sprøtt at en medarbeiderstrid som denne kan påføre et selskap et så massivt tap, sier han til den danske avisa Finans.

Han følger opp overfor Børsen med å si at SAS befinner seg i en unormalt kinkig situasjon, sett med nordiske øyne:

-Det er ikke uhørt, men det er sjelden vi ser et nordisk selskap i en så dårlig økonomisk situasjon som det SAS befinner seg i nå, spesielt siden de fortsetter å tape så mye penger hver dag, sier Pedersen til Børsen.

STREIK: Konsernsjef i SAS Anko van der Werff raser etter at det nå blir pilot-streik. Video: Mia Engenes Bratlie. Reporter: Jon Even Andersen Vis mer

Han viser til selskapets egne anslag, som tyder på at SAS taper mellom 100 og 130 millioner kroner hver eneste dag streiken pågår.

- Nå er vi på dag ti, og jeg tror i beste fall at vi kommer til å se effektene av streiken i hvert fall tre dager til, sier Pedersen til Børsen.

Gitt at situasjonen er løst om tre dager, kan SAS ha tapt opp mot 1,7 milliarder svenske kroner - dersom selskapets egne anslag stemmer.

Etter at SAS-pilotene gikk ut i streik for ei uke siden, har SAS søkt om og fått konkursbeskyttelse - en såkalt Chapter 11-prosess - i USA.

- Hvordan kan selskapet fortsette å eksistere med slike tap?

- Så lenge de er i denne prosessen i USA, så er de beskyttet fra å gå konkurs. Derfor er det ingen umiddelbar fare for at det skal skje. Det er hele poenget med Chapter 11. Men hvis de ikke får restrukturert økonomien sin, og ikke får nye avtaler på plass, så kommer de til å ha store problemer, sier Pedersen.

STREIK: Mandag 4. juli ble det kjent at det blir streik i SAS. Over 900 piloter legger ned arbeidet. Forhandlingene fortetter 13. juli i Stockholm. Vis mer

- Kan fortsette å tape mye

Flyanalytiker Elnæs mener tapene er «veldig alvorlige» for det kriserammede flyselskapet.

- Vi vet ikke nøyaktig hvor mye de har tapt før streiken er over, men man har jo regnet seg fram til omtrent én milliard hittil. I slutten av juni, før streiken begynte, hadde SAS 7,8 milliarder svenske kroner på bok. Vi vet heller ikke hvor lenge denne streiken varer, så dette tapet er veldig alvorlig.

I tillegg til pengene den vaklende flykjempen taper hver dag under streiken, risikerer også SAS å tape på lang sikt dersom selskapets omdømme også blir skadd, mener Elnæs.

- Dersom kundene ikke stoler på et flyselskap, så bestiller de heller ikke billetter hos dem. Om mange ikke lenger stoler på SAS, så kan de fortsette å tape mye - selv etter at streiken er over, sier han.

- Dette blir veldig dyrt

Derfor mener Elnæs det er helt nødvendig at SAS-ledelsen og pilotene kommer fram til en avtale som markedet forstår og som ser fornuftig ut.

- Derfor er også den økonomiske situasjonen selskapet befinner seg i alvorlig. Jo større flyselskapet er, jo mer alvorlig blir tapene. SAS er det største flyselskapet i Norden og dette blir etter hvert veldig dyrt. Spesielt rett etter en pandemi.

For etter to år med en pandemi som lammet store deler av reiselivet globalt, med flyselskapene som en av de største taperne, rammer streiken nå SAS på verst tenkelig tidspunkt.

- En streik er alltid dyrere i høysesongen. De tre første ukene i juli er formentlig de ukene hvor det er flest passasjerer i spill, sier investeringsøkonom Per Hansen i Nordnet til Finans.

STREIK: Mandag 4. juli ble det kjent at det blir streik i SAS. Over 900 piloter legger ned arbeidet. Forhandlingene fortetter 13. juli i Stockholm. Vis mer

- Det er ingen flyreisende som ønsker å bestille reiser med SAS for øyeblikket, når de risikerer å ikke få reise og at de må dras gjennom en langvarig prosess for å få kompensasjon, sier han videre og anslår at selskapet kan gå glipp av flere hundre tusen solgte billetter, fortsetter Hansen.

Flyanalytiker Elnæs er imidlertid «helt sikker» på at partene kommer til enighet:

- Jeg har tro på at selskapet kan komme seg gjennom dette. Men for at det skal skje må komme en avtale på bordet raskt, og den må være fornuftig så de kommer seg gjennom Chapter 11 prosessen med investorer og markedet på sin side.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer