Julebrus-fadesen:

- Enorme tap

Ringnes risikerer store tap etter de måtte trekke tilbake og destruere millioner av liter med julebrus. Nå jakter de årsaken til feilen.

SKAL DESTRUERES: Man får ikke lenger tak i glassflasker i butikkene, men det selges fortsatt julebrus på plastflasker. Foto: Heiko Junge / NTB
SKAL DESTRUERES: Man får ikke lenger tak i glassflasker i butikkene, men det selges fortsatt julebrus på plastflasker. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

- I dette tilfellet rekker ikke Ringnes å produsere på nytt igjen før jul, og opplever et enormt tap. Det viser hvor viktig det er for dem at det ikke skjer en skade.

Det sier økonomiprofessor ved NHH, Frode Steen, til Børsen.

Onsdag ble det nemlig kjent at Ringnes tilbakekaller 11,8 millioner glassflasker - mange av dem fylt med julebrus - rett før høytida.

Millioner av liter med den brune væsken må nå helles ut og destrueres.

Ifølge kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard, kan de foreløpig ikke si noe om hvilke økonomiske konsekvenser dette vil ha for bedriften.

TILBAKEKALLES: Disse produktene tilbakekalles. Foto: Ringnes
TILBAKEKALLES: Disse produktene tilbakekalles. Foto: Ringnes Vis mer

Er opptatte av dette

- Det hender at bedrifter får problemer med et produkt og må kalle det tilbake, sier Steen til Børsen.

Han påpeker at forbrukerne er opptatte av at det finnes gode tilbakekallingsmekanismer dersom uhellet først er ute.

I onsdagens pressemelding opplyser Ringnes at «forbrukere kan returnere uåpnede flasker til utsalgssted og vil få refundert pengene for varen».

Produktene de har valgt å trekke tilbake, er Dahls Julebrus, Dahls julebrus Lett, Hamar & Lillehammer julebrus, Hamar & Lillehammer julebrus Lett, Mozell Eplemost og Tou Eplemost.

- Enormt tap

Ringnes skriver i pressemeldinga at de velger å trekke tilbake de 11,8 millioner flaskene til tross for at omfanget skal være «svært begrenset» sett opp mot det store volumet av flasker i markedet.

Skadene på flaskene er synlige etter åpning. Ifølge selskapet behøver man derfor ikke å være bekymret for at man kan ha drukket av en skadd flaske uten at dette er oppdaget.

Steen mener tilbakekallingen viser at bedriftene tar forbrukernes sikkerhet på alvor - særlig fordi Ringnes risikerer nå store tap midt i høysesongen.

- Trist

Kommunikasjonssjef Bruusgaard forteller at de har fått flere tilbakemeldinger på tilbaketrekningen.

- Vi opplever å bli møtt med forståelse, selv om mange syns det er trist at julebordet blir uten glassflaskene med julebrus, sier han.

- Først og fremst er denne tilbakekallingen trist for alle som er glade i julebrus, og som hadde gledet seg til å glassvarianten av favorittjulebrusen sin på julebordet.

- For tidlig å si

Avviket det er snakk om, er at det er skader på flaskemunningen på noen av glassflaskene. Hva denne feilen skyldes, er foreløpig uklart.

- Det er for tidlig å si hva som er rotårsaken til avvikene som vi nå har oppdaget, sier Bruusgaard.

Han opplyser videre at de nå vil gjøre det de kan for å få svar på hva som var bakgrunnen for avvikene, slik at de kan sette inn nødvendige tiltak i tida framover.

Også to uker før jul i 2020 måtte Ringnes tilbakekalle glassflasker. Den gangen dreide det seg om 13 millioner flasker. Også da hadde det blitt avdekket tilfeller med feil i flaskemunningen.