Krigen i Ukraina

Enormt behov: Vinner ikke uten dette

Regjeringens våpenpakke på 2 milliarder kroner kommer fryktelig på overtid, mener Høyre og Venstre.

ANGREP: Seinest natt til onsdag traff russiske missiler sivile mål i Ukraina, som denne boligblokken i Kharkiv. Foto: Vitalii Hnidyi, Reuters / NTB
ANGREP: Seinest natt til onsdag traff russiske missiler sivile mål i Ukraina, som denne boligblokken i Kharkiv. Foto: Vitalii Hnidyi, Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen henter to milliarder kroner fra det allerede vedtatte Nansen-programmet som skal gå direkte til støtte av norsk våpenindustri, kunngjorde statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) før et bedriftsbesøk hos våpenprodusenten Nammo onsdag.

Nammo får halvparten av pengene, mens resten går til øvrig norsk forsvarsindustri.

- Krigen i Ukraina har skapt en situasjon der det er behov for store mengder ammunisjon. Regjeringen bidrar derfor med kraftfulle tiltak, slik at norsk forsvarsindustri kan produsere mer, sier Støre.

Ikke friske penger

Pengene hentes fra Nansen-programmet som Stortinget vedtok for litt under et år siden. Det sikrer at Norge skal støtte ukrainernes krig mot Russland med 75 milliarder kroner fordelt over fem år, med en innbygget fleksibilitet av årlige bevillinger.

VÅPEN-PENGER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under Nammo-besøket på Raufoss onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB
VÅPEN-PENGER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under Nammo-besøket på Raufoss onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Det er derfor ikke friske penger som Støre og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) har med seg til Raufoss og Nammo-fabrikken i dag.

Like fullt er dette et nødvendig og viktig bidrag, mener både Venstre og Høyre. De er likevel mer kritiske enn rosende.

Først og fremst kommer støtten for seint, framholder både Venstre-leder Guri Melby og lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Eriksen Søreide fra Høyre.

Et tapt år

- Ukrainerne har på bakken allerede mistet ett år med tilstrekkelig ammunisjon for å slå tilbake Putins angrep. Venstre har vært krystallklare på at vi må støtte ukrainerne med alt vi kan, og det opplever jeg at regjeringen ikke har gjort, sier Melby til Dagbladet.

SEINT: Venstre-leder Guri Melby slår fast at pengestøtten til våpenproduksjon kommer godt, men fryktelig seint. Foto: Terje Pedersen / NTB
SEINT: Venstre-leder Guri Melby slår fast at pengestøtten til våpenproduksjon kommer godt, men fryktelig seint. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Hun slår fast at krigen i Ukraina er en krig om produksjonskapasiteten i forsvarsindustrien.

- Ukraina kan ikke vinne krigen hvis de går tom for våpen før Russland. Derfor har økonomisk støtte til å øke Nammos produksjonskapasitet vært et tydelig krav fra oss i lang tid. Sånn sett er jeg positiv til dagens nyhet, sier Melby og legger til:

- Vi kan ikke underdrive hvor viktig dette er, både for vår egen sikkerhet og for Ukrainas evne til å forsvare seg. Norske våpenlagre tømmes på grunn av forsendelser til Ukraina, så dette er også en støtte til oss selv.

- Enormt behov

Ine Eriksen Søreide leder utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget og har erfaring som statsråd for begge fagområdene.

Hun er langt fra imponert over regjeringen og bruken av Nansen-pakka.

URIMELIG: Høyres Ine Marie Eriksen Søreide mener det har tatt urimelig lang tid å komme opp med støtten for å styrke norsk våpenproduksjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
URIMELIG: Høyres Ine Marie Eriksen Søreide mener det har tatt urimelig lang tid å komme opp med støtten for å styrke norsk våpenproduksjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Høyre foreslo å gi den direkte støtten til Nammo som et tillegg utenom Nansen-programmet. Det viktigste nå er likevel at midlene som skal øke produksjonskapasiteten omsider kommer. Det er stor fleksibilitet i dette programmet, og regjeringen kan enkelt sørge for at dette ikke går på bekostning av annen støtte til Ukraina, sier Eriksen Søreide til Dagbladet.

Hun slår fast at tid er en kritisk faktor i Ukraina nå:

- Dette har tatt urimelig lang tid. Høyre har presset regjeringen i ett og et halvt år og foreslått konkrete bevillinger for å sikre økt produksjonskapasitet for Nammo. Men regjeringen har stemt ned alle våre forslag, sier hun og legger til at Høyres alternative budsjetter har foreslått en tidobling av den statlige investeringsstøtten til Nammo.

- Ukrainernes behov for ammunisjon er enormt. De trenger stadig mer for å forsvare seg mot Russlands brutale angrep. Dessuten har både vi og våre allierte store behov for å etterfylle våre egne lagre etter å ha donert svært mye ammunisjon til Ukraina, understreker Eriksen Søreide.

Store løft allerede

Forsvarsminister Gram minner om det som er blitt bevilget allerede.

- Regjeringen har iverksatt en rekke tiltak for å erstatte donert ammunisjon og styrke norske beredskapsbeholdninger på sikt. Regjeringen har plassert flere store kontrakter hos ammunisjonsprodusenten Nammo det siste året, blant annet den største kontrakten i bedriftens historie, heter det i en pressemelding fra regjeringen.

Gram viser også til at Norge deltar også i et nordisk ammunisjonsprosjekt.

- Norge deltar i relevante europeiske prosjekter, som ASAP. Gjennom programmet støttes norske søknader fra Nammo, Kongsberg Defence and Aerospace og Chemring Nobel med om lag en milliard kroner, sier Gram.