IMF med ny rapport:

- Enormt mye står på spill

I en ny rapport finner Det internasjonale pengefondet at fossil energi ble subsidiert med 5,9 billioner dollar i 2020.

REFORM: Hovedforfatter av IMF-rapporten, Ian Parry, mener at det er behov for en reform knyttet til prising av fossil energi. Her fra Edvard Grieg-feltet som ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
REFORM: Hovedforfatter av IMF-rapporten, Ian Parry, mener at det er behov for en reform knyttet til prising av fossil energi. Her fra Edvard Grieg-feltet som ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig publiserte Det internasjonale pengefondet (IMF) en rapport hvor de finner at fossil energi ble subsidiert med 5,9 billioner dollar (omkring 50,7 billioner norske kroner journ.anm.) i 2020. Rapporten har blant annet blitt omtalt av britiske The Guardian.

Tallet tilsvarer 11 millioner dollar i minuttet, ifølge IMF, og summen består hovedsakelig av manglende prising av konsekvenser av bruken av fossile energikilder, ettersom IMF mener at dagens prising ikke gjenspeiler de faktiske kostnadene av konsekvensene som det medfører.

IMF legger til at de forventer en økning i subsidieringen fram mot 2025.

- En reform (knyttet til prising av fossil energi journ.anm.) vil gi enorme gevinster, så det er enormt mye som står på spill, sier hovedforfatter av IMF-rapporten, Ian Parry, til The Guardian, i forkant av klimatoppmøtet i Glasgow som finner sted i november.

- Enkelte land vegrer seg for å øke energiprisene fordi de tror at det vil ramme de fattige. Men å holde prisingen av fossil energi nede er en meget ineffektiv måte å hjelpe de fattige på, fordi fordelene i stor grad gagner de mer velstående husholdningene, sier Parry.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer