IMF med ny rapport:

- Enormt mye står på spill

I en ny rapport finner Det internasjonale pengefondet at fossil energi ble subsidiert med 5,9 billioner dollar i 2020.

REFORM: Hovedforfatter av IMF-rapporten, Ian Parry, mener at det er behov for en reform knyttet til prising av fossil energi. Her fra Edvard Grieg-feltet som ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
REFORM: Hovedforfatter av IMF-rapporten, Ian Parry, mener at det er behov for en reform knyttet til prising av fossil energi. Her fra Edvard Grieg-feltet som ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig publiserte Det internasjonale pengefondet (IMF) en rapport hvor de finner at fossil energi ble subsidiert med 5,9 billioner dollar (omkring 50,7 billioner norske kroner journ.anm.) i 2020. Rapporten har blant annet blitt omtalt av britiske The Guardian.

Tallet tilsvarer 11 millioner dollar i minuttet, ifølge IMF, og summen består hovedsakelig av manglende prising av konsekvenser av bruken av fossile energikilder, ettersom IMF mener at dagens prising ikke gjenspeiler de faktiske kostnadene av konsekvensene som det medfører.

IMF legger til at de forventer en økning i subsidieringen fram mot 2025.

- En reform (knyttet til prising av fossil energi journ.anm.) vil gi enorme gevinster, så det er enormt mye som står på spill, sier hovedforfatter av IMF-rapporten, Ian Parry, til The Guardian, i forkant av klimatoppmøtet i Glasgow som finner sted i november.

- Enkelte land vegrer seg for å øke energiprisene fordi de tror at det vil ramme de fattige. Men å holde prisingen av fossil energi nede er en meget ineffektiv måte å hjelpe de fattige på, fordi fordelene i stor grad gagner de mer velstående husholdningene, sier Parry.

SAMMENHENG: Klimaforskerne i FNs klimapanel kan fastslå med stor sikkerhet at menneskeskapte klimautslipp har en sammenheng med ekstremvær. REPORTER: Line Fransson. VIDEO: Magnus Paus. Vis mer

Konsekvenser

Gunstigheten av vilkårene for produksjon av fossil energi påvirker mulighetene til å nå klimamålene. Landene som har signert Parisavtalen har som mål å begrense oppvarmingen til godt under 2 grader og helst til 1,5 grader.

Tidligere i år fastslo FNs klimapanel at verden ikke vil klare å begrense oppvarmingen til 2 grader om det ikke tas umiddelbare, raske og kraftige grep. Med 2 grader oppvarming vil Nord-Europa og Norge få varmere og våtere klima, med mer ekstremvær, kraftig nedbør og flom.

Subsidier

Det er viktig å påpeke at summen hovedsaklig ikke omhandler direkte subsidier, mener Steffen Kalbekken, som er forskningsleder for klimaøkonomigruppen ved CICERO.

Direkte subsidier utgjør 8 prosent av den totale summen, mens skattefradrag og -unntak utgjør 6 prosent. Samtidig står manglende prising av konsekvenser av lokal luftforurensing for 42 prosent av den totale summen, mens manglende prising av konsekvenser av klimaendringene står for 29 prosent.

- Rapporten viser at verdens land fortsatt har kommet kort når det gjelder å sikre at vi tar hensyn til den fulle kostnaden ved å bruke fossil energi – på klima, miljø og vår egen helse. Hvis vi sikrer at alle må ta hensyn til hele kostnaden, ville vi ha vært et godt stykke nærmere å nå det globale klimamålet og andre bærekraftsmål, sier Kallbekken til Dagbladet.

- Rapporten legger til grunn at utslipp fra fossil energi bør prises. Det kan gjøres på andre måter enn gjennom avgifter, for eksempel gjennom utslippsstandarder, forbud og påbud.

NORGESDIREKTØR: Kim Gabrielli i UN Global Compact. Foto: UN Global Compact
NORGESDIREKTØR: Kim Gabrielli i UN Global Compact. Foto: UN Global Compact Vis mer

- Nedslående

Administrerende direktør Kim Gabrielli i UN Global Compact Norge sier til Dagbladet at økende tilgang på energi har vært nødvendig i takt med befolknings- og velferdsøkning, men at det har kommet til en svært høy pris for menneskeheten og planeten.

- Det er nedslående å se at utviklingen fra 2015, da Parisavtalen ble signert, ikke er så drastisk som vi trenger at den skal være for å nå klimamålene. På sikt må alle verdens land avslutte leting etter fossilt brensel. For å få til dette er det avgjørende at det er mer lønnsomt å investere i fornybar energi. Subsidier og insentivordninger må skiftes fra fossilt til fornybart, sier Gabrielli til Dagbladet.

- Hvordan påvirker slik subsidiering det grønne skiftet?

- Det er klart at det har mye å si. Verdens land må gå fra fossil til fornybar energi og få ned utslippene globalt. Det gjelder også på norsk sokkel. Med andre ord, den som forurenser må betale. En økt norsk CO2-avgift er derfor et av mange viktige grep som må tas av det nye Stortinget og regjeringen, mener Gabrielli.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer