Lockdown i Kina:

- Enormt slag

Slår alarm om konsekvensene av et vedvarende coronastengt Kina, som kan gi den globale økonomien en solid smell.

FINANSSENTRUM: Utsiktene for Kinas økonomi blir stadig mer dystre, som følge av smitteoppblomstringa og myndighetenes tøffe grep. Foto: Patrick Frilet / REX / Shutterstock editorial / NTB
FINANSSENTRUM: Utsiktene for Kinas økonomi blir stadig mer dystre, som følge av smitteoppblomstringa og myndighetenes tøffe grep. Foto: Patrick Frilet / REX / Shutterstock editorial / NTB Vis mer
Publisert

Mens store deler av verden er i ferd med å gjøre coronarestriksjoner til et tilbakelagt kapittel, er situasjonen i Kina en helt annen.

Smittekurvene er på feil vei - og i møte med myndighetenes strenge nullsmittestrategi, er resultatet full eller delvis lockdown for 373 millioner mennesker i 45 kinesiske byer, anslår det japanske finanshuset Nomura.

Enorme konsekvenser

Analytikere slår alarm om at et vedvarende coronastengt Kina kan påføre den globale økonomien en ganske saftig smell, og påpeker samtidig at mange investorer ikke tar innover seg alvoret, ifølge CNN.

- Det er et enormt slag for Kina, og det gir ganske betydelige ringvirkninger for den globale økonomien, sier Michael Hirson, Eurasia Groups virksomhetssjef for Kina og Nordøst-Asia, til kanalen.

- Jeg tror vi vil se mer ustabilitet i markedene, samt økonomiske og sosiale forstyrrelser i minst seks måneder framover, legger han til.

- Undervurderer virkningen

De 45 nedstengte byene innebærer at tilsvarende 40,3 prosent av Kinas bruttonasjonalprodukt er under en eller annen form for lockdown, ifølge Nomura.

De anslår at byenes samlede årlige bruttonasjonalprodukt utgjør rundt 7200 milliarder dollar, cirka 63 300 milliarder kroner.

- Globale markeder undervurderer kanskje betydningen, fordi mye av oppmerksomheten og fokuset ligger på konflikten mellom Russland og Ukraina og rentehevinger fra den amerikanske sentralbanken, skrev Nomura-sjeføkonom Lu Ting i et notat denne uka, ifølge Bloomberg.

Desperasjon i Shanghai

Den verste smellen økonomisk sett, er stadig at landets finanssentrum, Shanghai, er nedstengt. Byen regnes som landets viktigste eksportknutepunkt, og huser mange større fabrikker.

Havna i Shanghai er under normale omstendigheter verdens aller travleste. Den er nærmest stillestående, og mat som står fast i shippingcontainere råtner, skriver CNN.

Totalt sto Shanghai for 7,3 prosent av Kinas eksport og 14,4 prosent av importen i 2021, ifølge Citi, melder CNBC.

Byens 25 millioner mennesker lever under strenge restriksjoner, noe som har fått befolkninga til å fortvile - blant annet som følge av matmangel.

Jekket ned vekstanslaget

På nettet stiller mange innbyggere ikke bare spørsmålstegn ved måten utbruddet håndteres på, men også Beijings offisielle narrativ, ifølge The Guardian.

Likevel, tross økende misnøye, er det lite som tyder på at myndighetene kommer til å endre kurs.

Myndighetene truer med strenge straffer dersom lockdown-reglene brytes, og de siste dagene meldes det om stadig mer desperate innbyggere.

Utsiktene for Kinas økonomi blir stadig mer dystre, og svært få tror nå at Kina vil nå sitt mål om 5,5 prosents vekst. Verdensbanken har jekket anslaget ned til 5 prosent, men sier at tallet kan bli 4 prosent om de massive tiltakene forlenges, ifølge CNN.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer