Equinor dropper oljeterminal i Finnmark

Equinor dropper ilandføring av olje og gass fra Johan Castberg-feltet. Dermed blir det ikke noe av terminalen i Finnmark.

SKRITER PLANENE: Equinor dropper ilandføring av olje og gass fra Johan Castberg-feltet. Dermed blir det ikke noe av terminalen i Finnmark. Illustrasjon: Equinor
SKRITER PLANENE: Equinor dropper ilandføring av olje og gass fra Johan Castberg-feltet. Dermed blir det ikke noe av terminalen i Finnmark. Illustrasjon: Equinor Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Equinor og deres partnere i Johan Castberg-feltet har konkludert med at det blir for dyrt å bygge ut en omlastingsterminal for olje på Veidnes i Finnmark.

Det opplyser selskapet i en pressemelding.

- Vi har ikke klart å utvikle en lønnsom eksportløsning for Castberg-oljen som inkluderer en terminal på Veidnes, sier Anders Opedal, konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring i Equinor, i pressemeldingen.

Partnerskapet bestående av nevnte Equinor, Vår Energi og Petoro avslutter derfor arbeidet knyttet til oljeomlasting for Johan Castberg i Finnmark.

Allerede i mars i fjor ble studien av en fullskala oljeterminal for Barentshavet lagt bort, og en ny studie med alternative løsninger for omlasting av olje fra Barentshavet via skipsanløp i Finnmark igangsatt, ifølge selskapet.

- Ikke lønnsomme

Siden den gang er det studert flere løsninger som innebærer oljeomlasting fra skip-til-skip i fjord, eller ved et kaianlegg.

- Ingen av disse er lønnsomme, skriver selskapet.

Med volumene fra Johan Castberg og Goliat er det økonomiske tapet før skatt beregnet til rundt 3,6 milliarder kroner sammenlignet med oljeeksport direkte til markedet.

Dersom man inkluderer andre påviste volum fra Barentshavet, er det økonomiske tapet før skatt beregnet til i overkant av 2,8 milliarder kroner, ifølge Opedal.

- Skuffet

Industri Energi er svært skuffet over konklusjonen fra Equinor og at det likevel ikke blir en terminal på Veidnes.

– Det ville gitt lokale arbeidsplasser og store regionale ringvirkninger, sier forbundsleder Frode Alfheim.

Opedal i Equinor lover at de skal fortsette arbeidet med å sikre lokale ringvirkninger og arbeidsplasser fra feltet både i utbyggings- og driftsfasen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer