Equinor i USA

Equinor-høringen: ­- Ikke sett maken

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) kaller Equinors USA-eventyr for norgeshistoriens største industriskandale. Han savner fortsatt svar etter dagens stortingshøring.

REFSER EQUINOR: Lars Haltbrekken (SV), som sitter i Stortingets energi- og miljøkomité. Foto: Carina Johansen
REFSER EQUINOR: Lars Haltbrekken (SV), som sitter i Stortingets energi- og miljøkomité. Foto: Carina Johansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Equinors skandaliserte USA-satsing var tema i den åpne høringen i Stortingets energi- og miljøkomité tirsdag.

Selskapet har for lengst erkjent både at det var alvorlige mangler ved økonomistyringen i USA-satsingen og at selskapet har gått på betydelige tap.

I høringen ble det kjent at Equinor fortsatt blør milliarder etter USA-satsingen.

- I de ni første månedene i år har vi cirka 3 milliarder i regnskapsmessige tap, der nedskrivninger utgjør 2,4 milliarder dollar, som gjør at totalsummen nå er 24,5 milliarder dollar, sa styreleder Jon Erik Reinhardsen.

Prisforutsetninger holdt ikke

Stortingsrepresentant for SV, Lars Haltbrekken, mener summen er hårreisende.

Han stempler Equinors USA-eventyr som en av de største industriskandalene i norsk historie.

- Et tap på 24,5 milliarder dollar som kom fram i dag, eller 230 milliarder kroner, er et tap vi ikke har sett maken til i norsk industrihistorie tidligere, sier Haltbrekken til Dagbladet.

I høringen redegjorde styreleder Reinhardsen for hvorfor USA-satsingen ikke har gitt de resultatene Equinor planla for.

- Hovedårsaken er at oljeprisforutsetningene som ble lagt til grunn, ikke holdt da markedet kollapset, sa styrelederen.

LEDERBYTTE: I august varslet Equinor at Eldar Sætre går av som konsernsjef. Denne uka tok Anders Opedal over sjefsstolen. Video: Jeanette Nyhammer Vik Vis mer

Har fortsatt spørsmål

Lars Haltbrekken frykter at Equinor ikke har lært av USA-smellen.

- En av de store årsakene til tapene i USA var at Equinor hadde forventninger om altfor høye oljepriser. De hadde ikke tatt høyde for en utvikling med lavere pris.

Haltbrekken frykter at Equinor fortsatt opererer med for høye oljepriser for framtiden.

- Oljepriser som kræsjer med klimamålene, sier stortingsrepresentanten.

- Equinor er et av svært få selskap som fortsatt tror på høy lønnsomhet i olje- og gassproduksjonen. De inngår i realiteten et veddemål mot framtiden. Det gjør at vi risikerer å investere i nye oljefelt med høye utslipp og stor fare for økonomisk tap, fortsetter han.

Etter tirsdagens høring sitter SV-politikeren fortsatt igjen med spørsmål.

- Jeg skulle gjerne visst mer om det ble stilt spørsmålstegn ved troen på høy oljepris da investeringene i USA ble gjort.

Det burde ha ringt en bjelle, både hos Equinor selv og hos Olje- og energidepartementet, mener Haltbrekken.

SER FRAMOVER: - I en tid der energimarkedene vil endre seg raskt, er det viktig å lære av dette slik at vi framover utøver statens eierskap på en tydelig og mer retningsgivende måte, sier Espen Barth Eide (Ap) om Equinors USA-satsing. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
SER FRAMOVER: - I en tid der energimarkedene vil endre seg raskt, er det viktig å lære av dette slik at vi framover utøver statens eierskap på en tydelig og mer retningsgivende måte, sier Espen Barth Eide (Ap) om Equinors USA-satsing. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

«Snilleste gutt i klassen»

Hvordan Equinor orienterte Olje- og energidepartementet om problemene i USA, ble tema i høringen.

Staten eier 67 prosent av Equinor.

- Jeg opplever at høringen tydelig underbygget min oppfatning om at Olje- og energidepartementet har utøvd eierskapsrollen på en alt for passiv måte, ikke minst etter at de alvorlige økonomiske problemene i USA begynte å bli kjent fra 2014 og utover, sier stortingsrepresentant Espen Barth Eide (Ap) til Dagbladet.

I likhet med Haltbrekken er Barth Eide medlem av Stortingets energi- og mijøkomité. Han er høringens saksordfører.

- Tross påpekninger fra Finanstilsynet om at USA burde rapporteres som et eget segment, og tross bekymringene fra Riksrevisjonen fra 2017 om sider ved utenlandsaktiviteten til det daværende Statoil, finner vi få spor av dette i eierdialogen, sier Ap-politikeren.

Han mener at staten, ved Olje- og energidepartementet, nærmest framstår som «snilleste gutt i klassen» i utøvelsen av sitt eierskap.

- Det er et stort rom for et mer aktivt og tydelig eierskap, innenfor rammene av prinsippene for god eierstyring. Mye tyder faktisk på at flere private medeiere har vært mer pågående i utøvelsen av sitt eierskap enn hovedeieren, staten, har vært.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer