Equinor med omstridt sponsing: - Stusselig

I fire år har flere universiteter vært forpliktet til å snakke varmt om Equinor. - Det er et stusselig signal at Equinor ikke skjønner hva de er med på, sier Rasmus Hansson, som ber regjeringen svare.

KRITISK: MDGs Rasmus Hansson er kritisk til avtalen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
KRITISK: MDGs Rasmus Hansson er kritisk til avtalen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

I flere år har fem universiteter hatt en helt spesiell avtale med Equinor. Universitetene skal «arbeide aktivt for å gi positiv omtale av arbeidet» når det dukker opp medieomtale.

Det sier avtalen til Universitetet i Bergen, som har versert på Twitter.

Universitetene i Oslo, Bergen, Stavanger og Tromsø, samt Norges Handelshøyskole (NHH), bekrefter at de har lignende avtaler med Equinor, ifølge nettavisa Khrono.

- Stusselig

Miljøpartiet De Grønne utfordrer nå statsråden for høyere utdanning på avtalen. I Stortinget spurte partiet om dette er i strid med universitetenes samfunnsoppdrag.

Hansson sier det er opprørende at Norges største selskap «tror at det å samarbeide med et universitet skal være en reklameøvelse».

- Det er et stusselig signal at Equinor ikke skjønner hva de er med. Det man er med på er å å støtte fri forskning, fri meningsdannelse og fri innholdsproduksjon, sier Rasmus Hansson, MDGs næringspolitiske talsperson, til Dagbladet.

- Tror du en slik avtale kan påvirke forskningen slik at man ikke tør å være kritisk mot oljenæringen?

- Selvfølgelig i prinsippet. Man risikerer jo det. Denne koblingen er helt uakseptabel, svarer Hansson og legger til:

- Denne avtalen er et eksempel på at Equinor misbruker folkets penger til å reklamere for sin virksomhet og sine kommersielle interesser som er høyst diskutable.

Borten Moes svar

Ansvarlig statsråd Ola Borten Moe (Sp) viser til sitt skriftlige svar til Hansson.

«Jeg har merket meg at de institusjonene det gjelder har litt ulike vurderinger av de aktuelle formuleringene i avtalene, og at Equinor har uttalt at det er uproblematisk å fjerne formuleringene fra nåværende eller fremtidige avtaler. UiB har opplyst at de er i kontakt med Equinor for å gjøre endringer i sin avtale», opplyser Borten Moe til Stortinget.

Millionavtale

Avtalen legger opp til forskningssamarbeid mellom oljeselskapet og universitetene. Den har til sammen en verdi på 315 millioner kroner og varer i fem år.

NTNU hadde den samme formuleringen tidligere, men har fjernet ordet «positiv».

I tillegg til å få positiv omtale skal Equinor ifølge avtalen med UiB varsles tidlig om relevante pressekonferanser og potensielle mediesaker i tilknytning til dette.

Samtidig er loven om universiteter og høyskoler tydelig på at de skal verne om sin akademiske frihet, som handler om å kunne gi fritt uttrykk for sine faglige synspunkter.

Flere lover endring

Både UiO, UiB og UiT erkjenner overfor Khrono at det ikke er akseptabelt å ha en slik formulering og lovet i forrige uke å ta tak. Universitetet i Stavanger (UiS) vil ta opp saken med Equinor, ifølge Khrono.

Norges Handelshøyskole (NHH) mener på sin side at det ikke er problematisk å ha en slik setning.

- Vi har lagt til grunn at denne setningen ikke sier at vi skal omtale selskapet på en positiv måte, men vårt eget forskningsarbeid. Og det er bra med formidling, sier NHH-rektor Øystein Thøgersen til Khrono.

Equinor understreker at avtalene er sponsormidler til fri og uavhengig forskning knyttet til avtalte tema.

- Det er uproblematisk for oss å fjerne formuleringen fra nåværende avtaler eller ved signering av mulige framtidige akademia-avtaler, sier Equinors pressetalsperson Eskil Eriksen til Khrono.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer