Havbunnsmineraler

Equinor-nei til norsk industrieventyr

Fredag gikk regjeringens høringsfrist ut for mineralvirksomhet på norsk sokkel. Equinor overrasker.

MYE LIV: På 130 meters dyp ligger det forskerne kaller Syv Søstre. Her er bunnen dekket av hydrotermisk skorstein, som delvis er dekket av anemoner og andre arter. Foto:Senter for dyphavsforskning, Universitetet i Bergen
MYE LIV: På 130 meters dyp ligger det forskerne kaller Syv Søstre. Her er bunnen dekket av hydrotermisk skorstein, som delvis er dekket av anemoner og andre arter. Foto:Senter for dyphavsforskning, Universitetet i Bergen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag gikk høringsfristen for regjeringens konsekvensutredning for mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel. Over tusen høringssvar kommet inn, deribant fra Equinor.

- Vi ble positivt overrasket. Når selv Equinor - den største kommersielle aktøren på norsk kontinentalsokkel – anerkjenner miljøkonsekvenser forbundet med gruvedrift på havbunnen og peker på hastverk i åpningsprosessen og behov for føre-var, bør det ringe en bjelle, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.

Føre-var-tilnærming

Equinors svar «anerkjenner den potensielle miljørisiko forbundet med leting og utvinning av mineraler på havbunnen innenfor den økonomiske sonen i Norge», og anbefaler en« føre-var-tilnærming».

- Vi har gjennom noen år deltatt i forskning og kunnskapsinnhenting knyttet til havbunnsmineraler, men dette har ikke blitt prioritert som en del av Equinor sin strategi eller satsingsområder, sier Gisle Ledel Johannessen i Equinor til Dagbladet og fortsetter:

- Føre-var-prinsippet og en stegvis tilnærming er en integrert del av vår risikostyring og nødvendigheten av en slik tilnærming understrekes også i konsekvensutredningen fra myndighetene som nå er på høring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer