Dagbladet er kjent med at Equinor ble «svartelistet» i Singapore i sommer.
Situasjonen oppsto etter en disputt om bruk av utenlandsk arbeidskraft.
- Equinor ble satt på en «watch-list» av myndighetene i Singapore i juli 2020. Årsaken var at myndighetene mente vi hadde for mange utenlandske arbeidstakere i forhold til lokale arbeidstakere, bekrefter pressetalsperson Fredrik Jebsen Bråten overfor Dagbladet.
Selskapets drift i Singapore har også tidligere havnet i kritisk søkelys.
I sommer varslet miljøstiftelsen Bellona om sveiseskader under bygging av produksjonsskipet Johan Castberg i Singapore.
Og i høst har brann og lekkasje av tarmbakterier på norske anlegg satt Equinor i et negativt søkelys fra Stortinget.

Politianmeldt igjen: - Totalt uakseptabelt
Nylig tatt av lista
Equinor ble værende på svartelista i Singapore fram til desember, og opplyser at utstedelser av arbeidstillatelser for utenlandsk arbeidskraft nå fungerer som normalt.
- Equinor har gjennomgått vår prosjektgjennomføringsmodell og behov for personell fra vår prosjektorganisasjon med myndighetene i Singapore. Konsekvensen var at noen få søknader tok lengre tid å behandle, sier Jebsen Bråten.
Han understreker at saken ikke har noen konsekvenser for Equinors framdrift i Singapore.

«Veldig bekymret» over Equinors bæsjeskum
- Svært alvorlig
Miljøstiftelsen Bellona sendte i går et varselbrev til Petroleumstilsynet om Equinors utbygging av Johan Castberg ved Sembcorp Mariners verft i Singapore.
Varselet dreier seg om svartlistingen, og føyer seg ifølge Bellona inn i en lang rekke operative problemer i Equinor.
«Svartelistingen kommer som følge av trakassering av arbeidere og forfordeling av innleid arbeidere fra Korea», skriver Bellona i en pressemelding.
- Det er svært alvorlige forhold som Equinor her er beskyldt for, sier Bellona-leder Frederic Hauge.
Bellona har tidligere varslet om at store deler av sveisearbeidet er utført feil, og at det er store feil i dataprogramvaren som er benyttet til å designe produksjonsskipet. De to forrige varslene fra Bellona førte til at Petroleumstilsynet igangsatte granskning av Castberg-prosjektet i Singapore.
- Det er avslørt en ukultur ved Equinors arbeid i Singapore som er alvorlig for Equinors omdømme som seriøs internasjonal aktør.
Bæsjeskum på avveie
Dagbladet fortalte nylig også om lekkasje av tarmbakterier ved Equinor-anlegget på Melkøya. Her ble septik, i form av skum med avføringsbakterier fra ledelsesbygget, spredt på anlegget i områder hvor arbeiderne oppholdt seg.
Saken ble anmeldt til politiet, og Equinor lovet at en løsning på problemet er på vei.