Equinor svartelistet i Singapore

Den norske oljegiganten sto i månedsvis på en «watch-list» i Singapore. - Svært alvorlige forhold, sier Bellona.

SVARTELISTET: Equinor, her representert ved hovedkvarteret på Fornebu, ble «svartelistet» i Singapore i sommer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SVARTELISTET: Equinor, her representert ved hovedkvarteret på Fornebu, ble «svartelistet» i Singapore i sommer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet er kjent med at Equinor ble «svartelistet» i Singapore i sommer.

Situasjonen oppsto etter en disputt om bruk av utenlandsk arbeidskraft.

- Equinor ble satt på en «watch-list» av myndighetene i Singapore i juli 2020. Årsaken var at myndighetene mente vi hadde for mange utenlandske arbeidstakere i forhold til lokale arbeidstakere, bekrefter pressetalsperson Fredrik Jebsen Bråten overfor Dagbladet.

Selskapets drift i Singapore har også tidligere havnet i kritisk søkelys.

I sommer varslet miljøstiftelsen Bellona om sveiseskader under bygging av produksjonsskipet Johan Castberg i Singapore.

Og i høst har brann og lekkasje av tarmbakterier på norske anlegg satt Equinor i et negativt søkelys fra Stortinget.

Nylig tatt av lista

Equinor ble værende på svartelista i Singapore fram til desember, og opplyser at utstedelser av arbeidstillatelser for utenlandsk arbeidskraft nå fungerer som normalt.

- Equinor har gjennomgått vår prosjektgjennomføringsmodell og behov for personell fra vår prosjektorganisasjon med myndighetene i Singapore. Konsekvensen var at noen få søknader tok lengre tid å behandle, sier Jebsen Bråten.

Han understreker at saken ikke har noen konsekvenser for Equinors framdrift i Singapore.

- Svært alvorlig

Miljøstiftelsen Bellona sendte i går et varselbrev til Petroleumstilsynet om Equinors utbygging av Johan Castberg ved Sembcorp Mariners verft i Singapore.

Varselet dreier seg om svartlistingen, og føyer seg ifølge Bellona inn i en lang rekke operative problemer i Equinor.

«Svartelistingen kommer som følge av trakassering av arbeidere og forfordeling av innleid arbeidere fra Korea», skriver Bellona i en pressemelding.

- Det er svært alvorlige forhold som Equinor her er beskyldt for, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Bellona har tidligere varslet om at store deler av sveisearbeidet er utført feil, og at det er store feil i dataprogramvaren som er benyttet til å designe produksjonsskipet. De to forrige varslene fra Bellona førte til at Petroleumstilsynet igangsatte granskning av Castberg-prosjektet i Singapore.

- Det er avslørt en ukultur ved Equinors arbeid i Singapore som er alvorlig for Equinors omdømme som seriøs internasjonal aktør.

Bæsjeskum på avveie

Dagbladet fortalte nylig også om lekkasje av tarmbakterier ved Equinor-anlegget på Melkøya. Her ble septik, i form av skum med avføringsbakterier fra ledelsesbygget, spredt på anlegget i områder hvor arbeiderne oppholdt seg.

Saken ble anmeldt til politiet, og Equinor lovet at en løsning på problemet er på vei.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer