Dagbladet erfarer:

Equinors russere ikke sikkerhetsklarert

Dagbladet får opplyst at flere personer fra Russland, Kina og Iran jobber i ulike stillinger i Equinor. Kilder i Equinor bekrefter at det ikke er rutine å sikkerhetsklarere de ansatte. - Svært kritikkverdig, sier høyskolelektor ved Sjøkrigsskolen.

IKKE SIKKERHETSKLARERT: Flere utenlandske personer ansatt i Equinor er ikke sikkerhetsklarert, får Dagbladet opplyst. Arkivfoto: Helge Hansen / NTB
IKKE SIKKERHETSKLARERT: Flere utenlandske personer ansatt i Equinor er ikke sikkerhetsklarert, får Dagbladet opplyst. Arkivfoto: Helge Hansen / NTB Vis mer
Publisert

De siste dagene har det lekket store mengder gass fra rørledningene Nord Stream 1 og 2. Gasslekkasjene anses som sabotasje, og skaper stor bekymring i Europa.

Norge pekes nå ut som neste store mål for eventuelle sabotører, og regjeringen varslet onsdag flere grep for å ivareta sikkerheten.

- Sikkerheten på norsk sokkel er styrket. Sentrale selskaper i oljesektoren er nå delvis underlagt sikkerhetsloven, og sentrale personer i disse selskapene er sikkerhetsklarert, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse.

Det er imidlertid ikke vanlig prosedyre i Equinor - som er den største petroleumsoperatøren på den norske kontinentalsokkelen - og som har ansatte fra en rekke ulike land, får Dagbladet opplyst fra kilder i selskapet.

Russere ansatt

Flere kilder i Equinor bekrefter overfor Dagbladet at det ikke er rutine å sikkerhetsklarere de ansatte.

En sikkerhetsklarering innebærer en vurdering av en persons antatte sikkerhet for behandling av gradert informasjon.

- Equinor burde helt klart, i likhet med for eksempel Forsvaret, gjennomført en bakgrunnssjekk på alle ansatte. Alle ansatte burde blitt sikkerhetsklarert. Men sånn er det ikke, det er absolutt ingen sikkerhetsklarering, sier en sentral kilde i Equinor til Dagbladet.

Dagbladet får opplyst at det blant annet skal være flere personer fra Russland, Kina og Iran i ulike stillinger i Equinor - tre nasjoner Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Etterretningstjenesten (E-tjenesten) og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i flere år har hatt på lista over land som utgjør en etterretningstrussel mot Norge.

NYE BILDER: Den svenske kystvakta publiserte torsdag nye bilder fra gasslekkasjen i Østersjøen. Vis mer

Helt siden 2015 har det kommet fram i de nasjonale trusselvurderingene at PST, E-tjenesten og NSM frykter at personer fra disse landene vil begå ulovlig anskaffelsesvirksomhet og spionasje i Norge.

Det reagerer forsker og høyskolelektor ved Sjøkrigsskolen, Ståle Ulriksen, sterkt på.

- Det faktum at et av de aller viktigste selskapene i Norge ansetter personer fra disse landene uten å sikkerhetsklarere dem er svært kritikkverdig. Det er veldig alvorlig gitt den strategiske verdien de forvalter, sier han til Dagbladet.

Nyttig informasjon for sabotører

Equinor er et internasjonalt energiselskap med virksomhet i nærmere 30 land over hele verden, og det jobber derfor personer med ikke-norske statsborgerskap i flere deler av selskapet.

Utenlandske borgere har derfor stor mulighet til å tilegne seg nyttig informasjon om det største oljeselskapet i Norge, den norske olje- og gassindustrien og den norske kontinentalsokkel, får Dagbladet opplyst.

- Muligheten til sabotasje er åpenbar. Equinor, og Norge generelt, har en tendens til å være godtroende mot alle, men det er absolutt ikke utenkelig at noen misbruker denne informasjonen. Informasjon man tilegner seg gjennom slike stillinger er veldig nyttig - og i noen tilfeller også kanskje helt avgjørende - for sabotører, sier en av Dagbladets kilder i selskapet.

NORD STREAM: Assisterende administrerende direktør i NORSAR, Arve E. Mjelva, bekrefter at det ble registrert to mindre skjelv Nord Stream-lekkasjene i Østersjøen mandag 26. september. Foto: NORSAR / Jordskjelv.no Vis mer

- Høy prioritet

Pressetalsperson i Equinor, Gisle Ledel Johannessen, sier til Dagbladet at Equinor er veldig opptatt av sikring og sikkerhet.

- Vi har retningslinjer for forhold rundt sikring og sikkerhet for ansatte og ved ansettelser i alle land hvor vi har tilstedeværelse. Equinor har aktiviteter og operasjoner i mange land. Vi er opptatt av like muligheter og mangfold i vår organisasjon, og dette speiler vår rekrutteringsstrategi. Vi diskriminerer ikke basert på nasjonalitet.

Han fortsetter:

- For å imøtekomme kravene i sikkerhetsloven blir utvalgt personell hos oss sikkerhetsklarert i nært samarbeid med norske myndigheter. Vi ber om klarering av de som skal ha tilgang til gradert informasjon, basert på tjenestelig behov. Rutiner for sikkerhetsklareringer gjør oss og myndighetene bedre i stand til å utveksle informasjon og felles situasjonsforståelse med tanke på risikovurderinger, beredskapsplaner, samt forebyggende og avbøtende tiltak. Sikring har høy prioritet i Equinor.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer