Dagbladet erfarer:

Equinors russere ikke sikkerhetsklarert

Dagbladet får opplyst at flere personer fra Russland, Kina og Iran jobber i ulike stillinger i Equinor. Kilder i Equinor bekrefter at det ikke er rutine å sikkerhetsklarere de ansatte. - Svært kritikkverdig, sier høyskolelektor ved Sjøkrigsskolen.

IKKE SIKKERHETSKLARERT: Flere utenlandske personer ansatt i Equinor er ikke sikkerhetsklarert, får Dagbladet opplyst. Arkivfoto: Helge Hansen / NTB
IKKE SIKKERHETSKLARERT: Flere utenlandske personer ansatt i Equinor er ikke sikkerhetsklarert, får Dagbladet opplyst. Arkivfoto: Helge Hansen / NTB Vis mer
Publisert

De siste dagene har det lekket store mengder gass fra rørledningene Nord Stream 1 og 2. Gasslekkasjene anses som sabotasje, og skaper stor bekymring i Europa.

Norge pekes nå ut som neste store mål for eventuelle sabotører, og regjeringen varslet onsdag flere grep for å ivareta sikkerheten.

- Sikkerheten på norsk sokkel er styrket. Sentrale selskaper i oljesektoren er nå delvis underlagt sikkerhetsloven, og sentrale personer i disse selskapene er sikkerhetsklarert, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse.

Det er imidlertid ikke vanlig prosedyre i Equinor - som er den største petroleumsoperatøren på den norske kontinentalsokkelen - og som har ansatte fra en rekke ulike land, får Dagbladet opplyst fra kilder i selskapet.

Russere ansatt

Flere kilder i Equinor bekrefter overfor Dagbladet at det ikke er rutine å sikkerhetsklarere de ansatte.

En sikkerhetsklarering innebærer en vurdering av en persons antatte sikkerhet for behandling av gradert informasjon.

- Equinor burde helt klart, i likhet med for eksempel Forsvaret, gjennomført en bakgrunnssjekk på alle ansatte. Alle ansatte burde blitt sikkerhetsklarert. Men sånn er det ikke, det er absolutt ingen sikkerhetsklarering, sier en sentral kilde i Equinor til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer