- Er snart over

Ekspert varsler smerte for Europa de neste åra, og mener det er nå eller aldri for Russland.

GASS: Det er nå eller aldri for Russland, og det vet de, ifølge ekspert. Foto: Dmitry Lovetsky / AFP / NTB
GASS: Det er nå eller aldri for Russland, og det vet de, ifølge ekspert. Foto: Dmitry Lovetsky / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter Ukraina-invasjonen har Europa blitt kastet inn i en energikrise som savner sidestykke.

En kraftig nedgang i eksporten fra Russland, som i normaltider har vært EUs viktigste kilde til fossil energi, har ført til et voldsomt prisbyks.

Smerte

I skrivende stund er gassledningen Nord Stream 1 ute av drift. Russland hevder det skyldes tekniske utfordringer. Gassanalytiker i SEB, Ole Hvalbye, omtalte denne uka grepet som «åpenbart strategisk».

Sjefen for det det føderale tyske energi­tilsynet, Klaus Müller, kaller det «teknisk uforståelig», ifølge AFP.

Det er knyttet stor usikkerhet til gassforsyningene inn mot vinteren. Flere frykter at gasskrana skrus helt igjen.

- Europa går mot en svært vanskelig vinter, trolig to år med en svært vanskelig omstilling med mye økonomisk smerte, sier Agathe Demarais, global prognosedirektør ved The Economist Intelligence Unit, til CNBC.

En brå russisk gass-stans kan gi økonomiske nedgangstider for flere land, og gassmangel til vinteren. Advarslene kommer på løpende bånd.

- Snart over

Demarais tror imidlertid Europa kommer til å bli mer uavhengig av Russland framover. Da vil Russlands «energivåpen» bli mindre relevant, mener hun.

- Vårt syn er at Russland vet det, og det er derfor de allerede kutter gassforsyninger eller påfører usikkerhet fordi de vet at hvis de vil gjøre skade på Europa, må det gjøre det nå. Det er et nå eller aldri-spørsmål.

Samtidig som Russland kniper igjen krana, pågår det et race for å få fylt opp lagrene inn mot vinteren. Tyskland har tradisjonelt vært mest avhengige av gassen, og jobber på spreng for å sikre seg tilstrekkelig gass i lagrene.

- Selv om Russland kutter av all gassen (som er sannsynlig), ser det i økende grad ut som Tyskland kan klare seg gjennom vinteren uten alvorlig rasjonering. Veldig gode nyheter. Russlands energiinnflytelse over Europa er snart over, skriver Ian Bremmer, president i konsulentfirmaet Eurasia Group, på Twitter.

Ny gasstrussel

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen mener tida er inne for å sette et pristak på russisk gass til Europa, melder Reuters.

von der Leyen vil slå tilbake mot det hun mener er Putins forsøk på å manipulere det europeiske energimarkedet.

- Jeg er overbevist om at det nå er på tide med et pristak på russisk rørgass til Europa, sier hun fredag.

Den russiske tidligere presidenten Dmitrij Medvedev sier Russland vil stenge gassforsyningen til Europa hvis Brussel presser igjennom et pristak på russisk gass, ifølge nyhetsbyrået.

- Det vil rett og slett ikke bli noen russisk gass i Europa, skriver Medvedev på Telegram.

Scholtz: - Forberedt

Tyskland har anklaget Russland for å bruke energi som et våpen. Kreml har kategorisk benektet at den reduserte flyten skal ha andre årsaker enn tekniske.

Torsdag framholdt forbundskansler Olaf Scholtz at det ville være uansvarlig for landet å takke nei til russisk gass.

Men Tyskland er godt forberedt og kan klare seg dersom Russland stenger gasskrana helt, understreker han, ifølge NTB.

- Selv om det skulle tilspisse seg, så kommer vi oss trolig gjennom vinteren, sa han.

- Kan vare i flere vintrer

Tross mulig lys i enden av tunnelen for Tyskland denne vinteren, slo Shell-sjef Ben van Beurden alarm da han besøkte oljemessa (ONS) i Stavanger denne uka.

Krisa i Europa kan vare i flere år, advarte van Beurden, ifølge The Guardian.

- Det kan godt hende at vi får flere vintre hvor vi på en eller annen måte må finne løsninger.

Han mener det er økte utsikter til energirasjonering ettersom regjeringer over hele kontinentet presser på for å utvikle alternative forsyninger.

Løsningen på krisa, ifølge van Beurden, er «effektivitetsbesparelser, gjennom rasjonering og en veldig, veldig rask oppbygging av alternativer».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer