Børsen møter pilot Gabriel Ærø på Youngstorget. Her står han som streikevakt for en streik som ifølge Ærø handler om mer enn lønnsforhandlinger og piloter.
- Det vi kjemper for nå, det gjelder veldig mange andre bransjer også. Det er kampen mot midlertidighet, egentlig. De fleste har noen nær seg eller kjenner noen som er i utelivsbransjen, servering, transport eller bygg, og der er også disse kampene, forteller Ærø til Børsen.

Hvorfor har pappa blitt den store, stygge ulven?
Streiken som nå pågår, mener Ærø, er en kamp for trygghet, og «den skandinaviske modellen».
- Ansettelsestrygghet, og det å kunne bidra til å opprettholde det samfunnet vi har, det synes jeg er ekstremt viktig. Det er fundamentalt dersom vi ønsker å ha et velferdssamfunn som i dag, sier Ærø.
Mistet jobben
Ærø har vært pilot i totalt ti år, og åtte av dem i SAS. Det arbeidsforholdet startet bra, sier piloten, men da coronapandemien brøt ut, mistet han brått jobben.
- Det var i utgangspunktet veldig bra da jeg startet, og så har vi jo følt at det har blitt dårligere og dårligere. Vi følte veldig på at vi ble kastet under bussen, egentlig, da vi ble oppsagt, forteller Ærø.
Likevel følte piloten på en viss trygghet, da han som SAS-ansatt hadde en gjenansettelsesrett på fem år, og dermed antok at han ville bli gjenansatt i SAS når effektene av pandemien roet seg.
Denne tryggheten ble brått truet, da piloten fikk vite at SAS hadde besluttet å opprette datterselskap der gjenansettelsesretten ikke lenger var gjeldende.
- Da det ble en realitet, så ble tiden mye verre og hardere for meg og andre oppsagte piloter, forteller Ærø.
Ærø ble gjenansatt i SAS, men har flere kollegaer som ikke var like heldige, og det er på grunn av disse at han står i streik i dag, forteller han.

- Ikke sånn det bør være
Til Børsen forteller han at han fullt og helt opplever SAS sin opprettelse av datterselskap som et forsøk på å omgå gjenansettelsesretten.
- Absolutt. Det er for meg et forsøk på å omgå den skandinaviske modellen, og på å vri seg unna de forpliktelsene og det ansvaret du har som arbeidsgiver, både her i Norge og ellers i Skandinavia.
- Virkelig lei for det
Ærø er tydelig på at han mener det er riktig og viktig å stå i streiken, men føler likevel med passasjerene som er blitt rammet av den.
- Der må vi jo bare si at vi forstår at de er fortvilet, det er ingen tvil om det. De er en uskyldig og lidende tredjepart, og jeg har så stor forståelse for det, sier Ærø, som selv kjenner flere som er blitt rammet av streiken.
- Jeg får meldinger fra venner og kjente som får sine flyginger kansellerte og sine ferier ødelagte - det er tragisk og det er trist. Jeg er virkelig lei for det, forteller Ærø til Børsen.

- Helt usant
Følger modellen
Dagbladet har forsøkt, men ikke lyktes med, å få SAS til å kommentere Ærøs utsagn.
SAS-sjef Anko van der Werff har imidlertid tidligere omtalt flere av problemstillingene overfor Børsen.
Da har han blant annet avvist at SAS viljefullt har opprettet datterselskap for å frata piloter rettigheter som gjenansettelsesretten, og sier følgende om datterselskapet SAS Connect:
- SAS Connect er et dansk flyselskap, med danske arbeidslivsregler og en dansk fagforening. Det er ikke noe ikke-skandinavisk med det, uttalte toppsjefen til Børsen.