Erik Tønseth er død

Den tidligere næringslivstoppen ble 76 år gammel.

KVÆRNER-TOPP: Tønseth var toppsjef i Kværner fra 1989-1998. Foto: Stig B. Hansen / NTB
KVÆRNER-TOPP: Tønseth var toppsjef i Kværner fra 1989-1998. Foto: Stig B. Hansen / NTB Vis mer
Publisert

Den kjente tidligere næringslivstoppen, juristen og forretningsmannen Erik Tønseth er død.

Han ble 76 år gammel.

Kværner-topp

Tønseth har bakgrunn fra Norsk Hydro, der han ble ansatt i 1971 og ledet landbruksdivisjonen fram til 1979. Fra 1983 ble han en del av konsernledelsen i selskapet, ifølge Store norske leksikon.

Tønseth er kanskje mest kjent for å ha vært konserndirektør og konsernsjef i Kværner fra 1989 til 1998.

Børsen har gjort familien kjent med innholdet i denne saken.

Uenigheter

I 1998 ble han fjernet som sjef i Kværner etter ti år, og avgangen var turbulent.

Til NRK sa Tønseth at han slett ikke ønsket å slutte som toppsjef.

- Jeg har hatt ti fantastiske år i Kværner. Jeg har trivdes enormt og lagt alle mine krefter i jobben. Men når det er truffet en beslutning om at jeg ikke er ønsket, så er det bare å ta det til etterretning. På en viss måte er jeg litt lettet, sa Tønseth.

Da Tønseth fikk sparken, gikk han fra jobben med en fallskjerm på om lag 20 millioner kroner, og det oppsto det uenigheter knyttet til lønnsavtalen hans, ifølge NTB.

Tønseth skal ha opparbeidet en samlet gjeld på 12 millioner til sin arbeidsgiver, og fem dager etter Tønseths avgang tinglyste Kværner alle lånene med pant i Tønseths bolig.

I kjølvannet av Kværner-exiten fulgte en oppvask knyttet til hva som skal ha gått galt i selskapet under Tønseths ledelse, bitre krangler, og en rekke søksmål.

Konsulent

Etter Kværner gikk han over til å bli konsulent og medeier i konsulentfirmaet Innovation. På 2000-tallet var han styreformann, styremedlem eller medeier i flere selskaper som drev med konsulent-, investerings- og industrivirksomhet, ifølge NTB.

I 2010 ble den tidligere Kværner-toppen saksøkt av Aker Solutions etter en årelang krangel om en regning på halvannen million kroner, ifølge DN.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer