John Carew i retten

Erkjenner delvis straffskyld

Tirsdag startet rettssaken mot den tidligere fotballproffen John Carew i Oslo tingrett.

SKATTESVIK: Tidligere fotballspiller John Carew er tiltalt for å ha unndratt 5,4 millioner kroner i skatt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO TINGRETT (Børsen): Den første rettsdagen i saken hvor John Carew er tiltalt for skattesvik, startet tirsdag. Carew ønsket ikke å bli avbildet fra retten. Han ankom i et mørkt antrekk, og hilste på pressen ved oppmøte. Han forsvares av Berit Reiss-Andersen.

Han opplyser til Børsen at han ikke kommer til å gi noen kommentarer under rettssaken, og viser til sin advokat.

Økokrim mener den tidligere fotballspilleren har unndratt skatt for totalt 5,4 millioner kroner i åra 2014 til 2019. Carew er tiltalt for grovt uaktsom skattesvik fra 2014 til 2016, og forsettlig grovt skattesvik resten av perioden.

Nekter for forsett

Carew erkjenner straffskyld i tiltalens tre første poster som går ut på grovt uaktsomt skattesvik. Han erkjenner ikke straffskyld i grovt forsettlig straffskyld i tiltalens post fire og fem. Forsvarer understreker at det er forsettet Carew ikke erkjenner seg skyldig i.

Han nekter altså for å ha gitt uriktige skatteopplysninger med vilje.

Det er i tråd med hva 43-åringen skrev i en pressemelding etter tiltalen ble kjent.

I sitt åpningsinnlegg sier aktor Marianne Bender at det ikke er uenighet om beløpene i tiltalen.

- Denne saken er ikke vanskelig. Denne saken dreier seg om noe av det mest elementære i vårt skattesystem. Det er at bor du i Norge, må du og skal du betale skatt til Norge. I korthet bygger tiltalen på at Carew skulle opplyst om alle sine inntekter og formuer i Norge, og i utlandet, for norske skattemyndigheter, sier hun.

Han skal ifølge påtalemyndigheten ha unnlatt å oppgi inntekt på totalt 12,8 millioner kroner og formue på totalt 308 millioner kroner.

RETTENS FØRSTE DAG: Aktor Marianne Bender og Carews forsvarer Berit Reiss-Andersen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RETTENS FØRSTE DAG: Aktor Marianne Bender og Carews forsvarer Berit Reiss-Andersen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Mye opphold i Norge

Bender har tidligere forklart at dersom man oppholder seg mer enn 183 dager i Norge, anses man som bosatt her.

- Han var i Norge vesentlig mer enn 183 dager, uten å oppgi sine inntekter og formuer i utlandet. Han har også gitt uriktig informasjon om inntekter og formue han hadde i Norge, framholder hun i retten.

Hun viser fram dokumenter som viser at Carew i alle åra han er tiltalt for har oppholdt seg langt over 200 dager i Norge. Aktor understreker at forsvarer er enig i at tallene stemmer. 43-åringen flyttet ut av Norge i 2000 for å spille internasjonal fotball. Han la opp karrieren i mai 2012.

Carew registrerte flytting tilbake til Norge i 2020. Økokrim viser imidlertid fram en oversikt som skal vise at Carew har fast bosted i Norge i perioden det er snakk om. De legger til grunn oversikt over hvor han har opphold seg når han har vært i henholdsvis Norge og Storbritannia.

Den viser at Carew i perioden han er tiltalt for har leid ut leiligheten i London mesteparten av tida, mens han har oppholdt seg i leiligheten i Oslo når han har vært i hjemlandet. Påtalemyndigheten mener derfor å fastslå at Carew har hatt fast bosted i Norge, og med det er skattemessig pliktig hit.

I dialog med Skatteetaten

Bender legger også fram dokumenter fra 2010 som viser at i alle fall Carews mangeårige advokat og rådgiver, Per A. Flod, kjente til regelen om 183 dager. Det var på spørsmål fra Skatteetaten at han redegjorde for hvor mye Carew hadde oppholdt seg i Norge.

43-åringen sa i en pressemelding i våres at han hadde forholdt seg til råd fra rådgivere.

Også i 2015 er Skatteetaten i kontakt med Flod, hvor det etterspørres oversikt over Carews opphold i Norge.

«Er det nødvendig å etterforske ham med slike ting hvert eneste år? Han føler seg jo snart nesten som en kriminell under etterforskning. Det er jo snart en heldtidsstillings som kreves bare for å besvare alt som kommer fra Skattevesenet om John og hans selskaper», skriver Flod i sitt svar, hvor også Carew står på kopi.

Advart i 2018

I 2018 ble en ny regnskapsfører og skatteadvokat engasjert for å hjelpe John Carew og rådgiver Flod i spørsmål om skatteplikt til Norge. Disse skal seinere vitne i retten. I epostkorrespondanse går det fram at de advarte mot at Carew oppholdt seg for mange dager i Norge, og at Skatteetaten var strenge på dette.

«Hadde John og Per hørt på oss i forrige runde, så hadde han unngått dette, og det kommer jeg til å si til ham. Men som du erfarte, så sto Per sitt ord over loven, så kan fulgte de anbefalingene i stedet for våre. Jeg har mast på ham om dette fra dag én hos oss, så han må dessverre skylde seg selv, eller Per A. Flod», står det i mail fra regnskapsføreren til skatteadvokaten.

Aktor legger flere ganger i innledningsforedraget vekt på at Carew skal dømmes for alle punkter dersom retten kan svare ja på om han visste om 183 dagersregelen og at han visste at han var i Norge mer enn 183 dager hvert år.

- Forsvaret kommer til å legge vekt på Flod og hvorvidt Carew stolte på ham. De argumentene spiller ingen rolle, mener Bender.

- Usedvanlig nært forhold

I sitt innledningsforedrag sier forsvarer Berit Reiss-Andersen at hun er enig med Bender at saken er enkel.

- Jeg mener saken er enkel ut fra noen litt andre forutsetninger enn det aktoratet legger til grunn. Saken er enkel i den forstand at John Carew erkjenner straffskyldig for hele tiltalen, han erkjenner nå i ettertid at han burde ha oppfylt sin opplysningsplikt til norske myndigheter, med å oppgi, ikke bare inntekter og formue han hadde i Norge, men også inntekter og formue han hadde i utlandet, sier hun.

Hun forklarer at Carew som 17-åring ble proff fotballspiller, og at han to år seinere dro til utlandet for å fortsette karrieren der. Reiss-Andersen forteller at all hans energi gikk til å spise, trene og spille kamper, og at livet hans dreide seg om det i nesten 20 år.

- Klubbene ordnet alt annet. Carew ble vant til å ha rådgivere, et støtteapparat, og noen som tok ansvar for alle dagliglivets realiteter fra han var veldig ung, sier hun.

Hun nevner også samarbeidet med Per A. Flod, som ble Carews rådgiver allerede i 1998.

- Da Carew var spiller på Vålerenga, var det Flod som formidlet den neste overgangen til Rosenborg, og var agenten hans i mange år framover. Han var så mye mer - en personlig rådgiver, en motivator, advokat og han var med hensyn til Norge også skatterådgiver. Det var et helt usedvanlig nært forhold, og en god del av bevisførselen og eksaminasjon av John, og Flod, vil handle om det, sier hun.

Innledningsvis oppgir Carew at hans fulltidsjobb er å være frilansskuespiller. Han er nå kinoaktuell i «Olsenbanden: Siste skrik», som Benny.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer