Hammerfest:

Erklærte pengekrise: - Røde flagg

Kommunens nye økonomisjef sendte opp nødblusset mandag. Kontrollutvalget har flere ganger varslet bekymring.

SLITER ØKONOMISK: Hammerfest kommune har havnet i pengekrøll. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SLITER ØKONOMISK: Hammerfest kommune har havnet i pengekrøll. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Mandag holdt Hammerfest kommunes ferske økonomisjef, Luis Alejandro, krisemøte for formannskapet. Han erklærte kommunen for blakk, og forlangte hastetiltak fra politikerne.

- Vi er i en krisesituasjon og det er fullstendig uansvarlig om vi ikke umiddelbart kutter og omstrukturerer hele driften, var budskapet, ifølge iFinnmark.

Der kom det fram at kommunen hadde langt høyere forbruk enn tilsvarende kommuner. Spesielt utgiftene til ressurskrevende brukere var skyhøyt.

Hammerfest kommune har krevd refusjon av staten for utgifter på 125 millioner kroner for rundt 50 brukere i 2021, men har ikke klart å levere dokumentasjon på 17 millioner av dem.

Ordføreren avviser krise

Derfor har heller ikke årsregnskapet for 2021 blitt godkjent, over ett år etter at det ble levert inn.

Økonomisjefen frykter at man ikke får refundert mer enn 65 millioner kroner av de 119 millionene som er budsjettert med i fjor. I år er budsjettet 117 millioner tilbake, mens økonomisjefen mener det nå er optimistisk å forvente 50 millioner.

- Ordføreren prøver nok å bagatellisere og forklare seg ut av situasjonen som har oppstått. Kontrollutvalget har gjennom flere år varslet bekymring om at det ikke er kontroll på økonomien i kommunen. At regnskapet for 2021 fortsatt ikke er lagt fram til kontrollutvalget til behandling kan få følgefeil, og budsjettet fra 2023 baseres seg på regnskapet tilbake i 2020, sier leder for kontrollutvalget, Ellen Birgitta Johansen, til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer