Hammerfest:

Erklærte pengekrise: - Røde flagg

Kommunens nye økonomisjef sendte opp nødblusset mandag. Kontrollutvalget har flere ganger varslet bekymring.

SLITER ØKONOMISK: Hammerfest kommune har havnet i pengekrøll. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SLITER ØKONOMISK: Hammerfest kommune har havnet i pengekrøll. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Mandag holdt Hammerfest kommunes ferske økonomisjef, Luis Alejandro, krisemøte for formannskapet. Han erklærte kommunen for blakk, og forlangte hastetiltak fra politikerne.

- Vi er i en krisesituasjon og det er fullstendig uansvarlig om vi ikke umiddelbart kutter og omstrukturerer hele driften, var budskapet, ifølge iFinnmark.

Der kom det fram at kommunen hadde langt høyere forbruk enn tilsvarende kommuner. Spesielt utgiftene til ressurskrevende brukere var skyhøyt.

Hammerfest kommune har krevd refusjon av staten for utgifter på 125 millioner kroner for rundt 50 brukere i 2021, men har ikke klart å levere dokumentasjon på 17 millioner av dem.

Ordføreren avviser krise

Derfor har heller ikke årsregnskapet for 2021 blitt godkjent, over ett år etter at det ble levert inn.

Økonomisjefen frykter at man ikke får refundert mer enn 65 millioner kroner av de 119 millionene som er budsjettert med i fjor. I år er budsjettet 117 millioner tilbake, mens økonomisjefen mener det nå er optimistisk å forvente 50 millioner.

- Ordføreren prøver nok å bagatellisere og forklare seg ut av situasjonen som har oppstått. Kontrollutvalget har gjennom flere år varslet bekymring om at det ikke er kontroll på økonomien i kommunen. At regnskapet for 2021 fortsatt ikke er lagt fram til kontrollutvalget til behandling kan få følgefeil, og budsjettet fra 2023 baseres seg på regnskapet tilbake i 2020, sier leder for kontrollutvalget, Ellen Birgitta Johansen, til Børsen.

SIKTET: Mandag ble en russisk-britisk statsborger pågrepet i Hammerfest av politiet for ulovlig dronebruk i Norge. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Ordfører Terje Wikstrøm kjenner seg ikke igjen i anklagen om bagatellisering av kommunens situasjon.

- I løpet av juni i år skal vi få behandlet årsregnskapene for 2021 og 2022, slik at vi sitter med god kontroll for de åra vi nå ikke har full kontroll på. Jeg mener man må bruke krisebegrepet når det er krise, og slik saken ble lagt fram i går, så mente jeg det var behov for å gå ut og korrigere, sier han til Børsen.

- Det framsto som om kommunen var bankerott, og det er ikke tilfelle, slår han fast.

Uforklart: - Handlet i god tro

Kontrollutvalgsleder Johansen sier at Hammerfest kommune har dobbelt så høye utgifter til ressurskrevende brukere som Tromsø kommune - som er fire ganger så stor, uten at det er noen naturlig forklaring på dette.

- Vi tror ikke at noen bevisst har prøvd å få mer penger, det er ingen grunn til mistanke, for vi tror at alle har handlet i god tro. Men revisjonsselskapet burde oppdaget dette for lenge siden, mener Johansen.

Hun forteller at samme revisorselskap har godkjent utgiftene til ressurskrevende brukere i flere år. Nå som det er kommet ny revisor på banen er kravene til godkjenning av refusjoner endret fra juni.

NRKs reporter i Nesseby i Finnmark kom plutselig på at tyggisen må ut, dessverre litt for sent. Reporter: Edward Stenlund. Video: NRK Vis mer

Det kom blant annet fram at det var en feilberegning på pensjonskostnader på 2,9 millioner kroner, ifølge iFinnmark.

- Røde flagg

Det er likevel en brøkdel av udokumenterte utgifter, og kommunen risikerer å gå glipp av 60 millioner kroner i tilskudd, i tillegg til å måtte betale tilbake 17 millioner for mye i tilskudd fra 2021.

Det er mye penger når Hammerfest allerede har fire milliarder i gjeld.

- At det er røde flagg har vi sagt lenge. Men det er som å snakke til døve ører i kommunestyret - det blir bagatellisert, og framstått som om vi krisemaksimerer, sier kontrollutvalgslederen.

Hammerfest luktet også på ROBEK-registrering på grunn av manglende godkjent regnskap. Det vil si at kommunen er i økonomisk ubalanse og statsforvalteren må inn og kontrollere lovligheten i regnskapet.

Statsforvalteren konkluderte imidlertid med i november at kommunen hadde god økonomisk stilling, og at det ikke var nødvendig med statlig kontroll. Kommunal- og distriktsdepartementet sluttet seg til konklusjonen og bestemte at Hammerfest ikke skulle inn i registeret.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer