Erna forvirrer svenskene: - Forstår ikke

Erna Solbergs oppsiktsvekkende nyhet skaper forvirring hos våre naboer i øst.

SVENSKE MYNDIGHETER: Statsminister Erna Solberg (H) sier svenske myndigheter gjerne skulle sett et annet resultat når det kom til å åpne grensene. Reporter: Frode Andresen. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag kom statsminister Erna Solberg med en oppsiktsvekkende beskjed: ett eneste reisemål i Sverige vil nå være åpent for nordmenn.

- Vi åpner for ferie- og fritidsreiser mellom de andre nordiske landene - men bare mellom regioner med akseptabelt smittepress, sier statsministeren.

I Sverige er det per i dag bare Gotland som oppfyller disse kriteriene.

I utgangspunktet kan det høres ut som en gladnyhet for en øy som har fryktet at hele næringslivet skulle knele, dersom turistene uteble og gatene forble folketomme i sommer.

Men på den svenske ferieøya blir hotellsjefenes champagnespretting overdøvet av en lokalbefolkning som klør seg i bakhodet.

- Forvirrende

Den lokale smittevernlegen i Region Gotland forstår ikke hvordan den norske regjeringen har tenkt, mens det lokale næringslivet både er lykkelige og forundrede på en og samme tid.

Overrasket: Mats Jansson, næringslivsstrateg i region Gotland. Foto: Privat
Overrasket: Mats Jansson, næringslivsstrateg i region Gotland. Foto: Privat Vis mer

- Vi ble glade, men samtidig så er det forvirrende at Gotland blir pekt på som en spesiell destinasjon på noe vis, sier Mats Jansson, næringslivsstrateg i Region Gotland til Børsen.

Han peker blant annet på at det er over 500 kilometers reisevei fra «norskegrensa».

- I og med at vi ligger på den andre siden av Sverige, så er vi litt overrasket over at norske myndigheter peker ut Gotland som stedet nordmenn skal få reise. Men vi har jo få smittetilfeller, har hatt få personer på intensivavdeling og mener situasjonen er under kontroll, legger han til.

Jansson forteller at den svenske øya tar imot rundt 8000 besøkende fra Norge årlig, men forventer ikke noen enorm pågang fra nabolandet etter at regjeringen i dag åpnet for besøk.

- Vi vet at det er mange nordmenn som trives her, og at det finnes en etterspørsel fra Norge og spesielt Oslo. Det finnes et marked og en mulighet, men det krever nesten at noen tar insentiv til å sette opp direktefly fra Norge, mener Jansson som ikke tror mange nordmenn vil begi seg ut på den lange kjøreturen.

Forstår ikke

Smittevernlege Maria Amér i Region Gotland er om mulig mer forvirret.

- Jeg har problemer med å forstå rasjonaliteten bak beslutningen, sier hun til Dagens Nyheter.

Legen peker på at det er veldig store regionale forskjeller når det kommer til coronasmitte i Sverige, og at Gotland i dag ligger på omtrent samme nivå som Skåne.

Hun sier videre at det også er uro rundt hvordan Gotlands sykehus eventuelt skal håndtere potensiell smitte som kan følge et økt antall tilreisende og økt turisme. Helsetilbudet i regionen er i utgangspunktet dimensjonert for de 60 000 fastboende gotlendingene.

- Vi tilbyr normalt akutt helsehjelp for turister om sommeren, men vi har ingen erfaring med hva covid-19 vil utgjøre på toppen av dette. Så det finnes en del spørsmål før sommeren. Det viktige er at hver enkelt turist tar ansvar, og at det bare er friske mennesker som reiser, sier Amér.

Svenske DN påpeker at et strøm med nordmenn til den svenske øya kan sørge for økt belastning på helsevesenet. Amér påpeker at det vil bli viktig å følge med på en potensiell økning i smittespredning, dersom antallet besøkende øker.

- Vi kan bare gjette og lage prognoser på hvorvidt det kommer tilfeller av covid-19 som vil gi behov for medisinsk behandling. Men man kan anta at et økt antall besøkende vil gi fare for økt smittespredning.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

- Tap-tap-situasjon

Bekymringen er heller ikke ny på Gotland.

- Det er en tap-tap-situasjon. Vi vil være sikre på at alle som trenger det får medisinsk hjelp, men vi vil også at næringslivet skal overleve.

Det sa Peter Lindvall, regionsdirektøren for hele region Gotland i Sverige, til Børsen forrige uke.

Da hadde han i likhet med resten av Sverige fått beskjed om at alle symptomfrie svensker fra og med 13. juni vil kunne reise fritt innenlands.

På den ene siden er man redd for at helsevesenet på øya vil bli overbelastet dersom coronatilfellene på øya øker i takt med turistene.

På den andre siden vil det få store konsekvenser for næringslivet om det blir folketomme gater på Gotland i sommer.

Uavhengig av hvor mange som kommer til å besøke øya i sommer, mener Lindvall at de alltid vil ta hånd om de hardest rammede pasientene.

- Gotland inngår i et nasjonalt samarbeid om sykehusplasser, hvor vi hjelper regioner over hele landet om det blir for anstrengt. Trenger man medisinsk hjelp, men det ikke haster, kan vi sende deg til hjemmeregionen din, sa han.

- Anstrengt

Ifølge direktøren har de i øyeblikket 12 eller 13 intensivplasser på øya. Det er en fordobling av hva de hadde før coronakrisa, men Lindvall la ikke skjul på at det kan bli trangt om plassene dersom det ble åpnet opp for at flere fikk lov til å besøke Gotland i sommer.

- Tidligere år har vi hatt god nok beredskap, men nå har vi også pandemien. Den legger press på helsevesenet, og våre helsearbeidere må også få ferie og hvile. Det vil bli vanskelig og anstrengt, sa han.

Han opplyste samtidig at det allerede har kommet mellom fem og seks tusen besøkende til øya.

- Vi er vant til å ta imot titusenvis av turister hvert år, men denne sommeren kan bli annerledes, sa han.

Lindvall fryktet også for hvordan næringslivet skal kunne klare seg uten turistene.

- Vi har veldig mange foretak som er avhengig av turistene. Mange av dem har det veldig tøft nå, og det er ikke sikkert alle foretakene kommer til å overleve.

Men i dag kom altså beskjeden fra Erna Solberg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer