Stortingsvalget 2021

- Erna jukser med tallene

- Bevisst juks for å villede velgerne, mener SV. - Skamløst forsøk på skjønnmaling, istemmer Ap. - Morsom retorikk, svarer statsminister Erna Solberg (H).

TALLKRIG: Høyre pynter på virkeligheten ved å velge jobbtall som passer Høyre best, mener SV og Ap. Statsminister Erna Solberg (H) avviser kritikken og mener Høyres tallgrunnlag er det mest relevante. Foto: Hans Arne Vedlog

TALLKRIG: Høyre pynter på virkeligheten ved å velge jobbtall som passer Høyre best, mener SV og Ap. Statsminister Erna Solberg (H) avviser kritikken og mener Høyres tallgrunnlag er det mest relevante. Foto: Hans Arne Vedlog

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL (Dagbladet): Da Høyre nylig lovte at fire av fem nye jobber skal komme i privat sektor dersom partiet vinner valget, viste statsminister og partileder Erna Solberg til følgende:

«Før coronakrisen ble fire av fem jobber skapt i privat sektor. Slik må det også bli framover.»

Dagbladet har spurt Høyre om faktagrunnlaget bak påstanden om at fire av fem jobber ble skapt i privat sektor før pandemien.

Svaret er framlagt Ap-nestleder Hadia Tajik og SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes, som begge mener at Høyre opptrer uredelig.

Forfalsket karakterbok

- Erna Solberg jukser helt bevisst med tallene. Høyre har styrt i åtte år. Så forteller de en selektiv historie om utvikling av jobbtall i privat sektor som bare baserer seg på det siste halvannet året før pandemien. Dette er kirsebærplukking og valgkamp-basert spindokteri, tordner Fylkesnes.

- Høyre velger tall selektivt for å sette seg selv i best mulig lys. Dette minner om et barn som forfalsker karakterboka før den skal vises fram til foreldrene, sier Tajik.

Skjønnmaling

Høyre legger SSBs statistikk om arbeidsforhold og lønn til grunn. Den ble første gang utarbeidet andre kvartal 2017 og viser at fra det tidspunktet og fram til utgangen av 2019 ble det netto 202.000 nye arbeidsforhold her i landet. Av disse kom 161.000 i privat sektor, altså tett opp under 80 prosent - eller «fire av fem».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer