Stortingsvalget 2021

- Erna jukser med tallene

- Bevisst juks for å villede velgerne, mener SV. - Skamløst forsøk på skjønnmaling, istemmer Ap. - Morsom retorikk, svarer statsminister Erna Solberg (H).

TALLKRIG: Høyre pynter på virkeligheten ved å velge jobbtall som passer Høyre best, mener SV og Ap. Statsminister Erna Solberg (H) avviser kritikken og mener Høyres tallgrunnlag er det mest relevante. Foto: Hans Arne Vedlog

TALLKRIG: Høyre pynter på virkeligheten ved å velge jobbtall som passer Høyre best, mener SV og Ap. Statsminister Erna Solberg (H) avviser kritikken og mener Høyres tallgrunnlag er det mest relevante. Foto: Hans Arne Vedlog

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL (Dagbladet): Da Høyre nylig lovte at fire av fem nye jobber skal komme i privat sektor dersom partiet vinner valget, viste statsminister og partileder Erna Solberg til følgende:

«Før coronakrisen ble fire av fem jobber skapt i privat sektor. Slik må det også bli framover.»

Dagbladet har spurt Høyre om faktagrunnlaget bak påstanden om at fire av fem jobber ble skapt i privat sektor før pandemien.

Svaret er framlagt Ap-nestleder Hadia Tajik og SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes, som begge mener at Høyre opptrer uredelig.

Forfalsket karakterbok

- Erna Solberg jukser helt bevisst med tallene. Høyre har styrt i åtte år. Så forteller de en selektiv historie om utvikling av jobbtall i privat sektor som bare baserer seg på det siste halvannet året før pandemien. Dette er kirsebærplukking og valgkamp-basert spindokteri, tordner Fylkesnes.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

- Høyre velger tall selektivt for å sette seg selv i best mulig lys. Dette minner om et barn som forfalsker karakterboka før den skal vises fram til foreldrene, sier Tajik.

Skjønnmaling

Høyre legger SSBs statistikk om arbeidsforhold og lønn til grunn. Den ble første gang utarbeidet andre kvartal 2017 og viser at fra det tidspunktet og fram til utgangen av 2019 ble det netto 202.000 nye arbeidsforhold her i landet. Av disse kom 161.000 i privat sektor, altså tett opp under 80 prosent - eller «fire av fem».

Seksjonssjef Tonje Køber i SSB opplyser til Dagbladet at både hovedjobb og eventuelle bijobber, samt utenlandske jobbpendlere, er inkludert i tallene. Selvstendige næringsdrivende telles derimot ikke med.

- Det er svært kritisk at Høyre her har funnet en statistikk som kun tar for seg det tidsintervallet som er gunstigst for dem, og det i en sak som burde være viktig for deres troverdighet, sier Fylkesnes til Dagbladet.

- Norsk næringsliv trenger muskler og en mer aktiv stat, noe vi kommer til å levere. Men resultatene viser at Høyre ikke leverer. Til alt overmål forsøker de nå også å imponere velgerne ved å skjønnmale situasjonen, sier Tajik.

- Fylkesnes mener at Erna jukser, er du enig?

- Det er i hvert fall et skamløst forsøk på å pynte på tallene, sier Ap-nestlederen.

- Villeder velgerne

Et mer presist bilde på jobbutviklingen i Norge er å finne i nasjonalregnskapet, mener både Fylkesnes og Tajik.

Nasjonalregnskapet lages av Finansdepartementet og Statistisk sentralbyrå. Her måles antall antall sysselsatte - og tallene inkluderer ikke-bosatte og selvstendige.

Nasjonalregnskapet viser at litt over tre av fem nye jobber ble skapt i privat sektor fra Solberg overtok regjeringskontorene og fram til coronakrisa.

- Høyres tall er en solid oppblåsing. Selv om det er valgkamp, er ikke alt tillatt. Dette er å villede velgerne. Men det viser vel desperasjonen som nå har begynt å bre seg i Høyre, sier Fylkesnes.

Stort fall

- Det jeg kanskje reagerer mest på, er at de har funnet en SSB-tabell som første gang ble utarbeidet i andre kvartal 2017. Det gir jo ikke noen som helst mening å unnlate å se på hele Solbergs periode. Dernest er den tidsperioden Høyre legger til grunn, trolig den mest gunstige gjennom alle de åtte blå åra, fremholder SV-nestlederen.

Tajik sier at hun ikke er veldig overrasket over Høyres framstilling.

- De snakker jo ikke om det som har vært det store bildet for norsk næringsliv, som er at eksporttallene har falt ganske voldsomt. Resultatene etter Høyre er at handelsoverskuddet har falt med 400 millioner kroner, at vi går i minus i handelsbalansen for første gang på over 30 år og at vi er det landet i OECD som har størst fall i eksporten. Dette henger tett sammen med jobbskapingen i privat sektor, som de nå også forsøker å pynte på, sier Ap-nestlederen.

- Spiller det noen rolle om svaret på jobbskaping i privat sektor er tre av fem eller fire av fem?

- Høyres resultater for å få flere inn i jobb, er helt sentralt når man skal vurdere om de har lyktes eller ikke. Ved å bruke nasjonalregnskapet får man det mest helhetlige bildet som inkluderer alle statistikk-kilder. Men for Høyre er det åpenbart viktigere å drive skjønnmaling av egen innsats, sier Tajik.

- Helt relevant

Dagbladet møter Erna Solberg etter at hun mandag holdt et foredrag om norsk økonomi for journalister.

Hun avviser blankt at det er uredelig å vise fram tall som bygger på en statistikk som første gang ble laget i 2017, når det også finnes tallgrunnlag som dekker hele hennes statsministerperiode og som gir et mindre positivt bilde.

ARENDALSUKA: Etter statsministerkandidat-debatt på TV2 takker Erna Solberg nei til dette. Video: Vegard Krüger. Programleder: Jørgen Gilbrant Vis mer

- Vi snakker om før pandemien, og det er årene før pandemien. Men vi hadde et oljeprisfall, vi mistet mange jobber i privat sektor knyttet til det. Vi var gjennom en stor omstilling. Da var det flere jobber i privat sektor som forsvant. Men oljeprisfallet var ikke regjeringens politikk eller regjeringens skyld. Når vi så kom tilbake etter oljeprisfallet, så har jobbskapingen i privat sektor tatt seg opp. Og da er 2017 et helt relevant årstallet å begynne fra, sier Solberg til Dagbladet.

- Fylkesnes mener du jukser og Tajik at du forfalsker karakterboka. Hva tenker du om en slik kritikk?

- Morsom retorikk. Men da må de også svare på om de mener at oljeprisfallet var vår skyld. Det spurte jeg de om flere ganger i forrige valgkamp, hvor de også hadde en voldsom harang på hvor dårlig det gikk i norsk økonomi. Etter den tiden, altså siden forrige valg og fram til pandemien, har fire av fem jobber blitt skapt i privat sektor. Vi er helt ærlige om disse tallene.

Solberg etterlyser løsninger fra Ap og SV fremfor retorikk, og sier at Høyre snakker hver dag om hvordan de skal skape flere jobber i privat sektor som skal bidra til å sikre velferden fremover.

- Det høres litt rart å skulle ta inn hele oljepriskrisen. Da burde de spørre seg selv om de er helt redelige når de snakker om regjeringens politikk, sier Solberg.

- Mener du opposisjonen er uredelig når det insisteres på å måle deg på hele din regjeringsperiode?

- Vi har ikke sagt hele vår regjeringsperiode når vi snakker om jobbtall. Vi har sagt i tiden før pandemien. Og før pandemien har vi helt rett i det vi sier. Hele valgkampen i 2017 dreide seg om oljeprisfallet, så de vet utmerket godt forklaringen. Vi har i dag 80 000 færre jobber i oljesektoren enn vi hadde før. Så mange mistet jobben i en stor omstilling, men det betyr også at vi nå er mer robuste og mer oljeuavhengige enn vi var tidligere, fremholder statsministeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer