Gjenåpning av Oslo

Erna på puben til venner: - Respektløst

Da Oslo åpnet opp, dro Erna Solberg med seg pressen til en bar som aldri har vært nedstengt og som eies av flere av Solbergs støttespillere, inkludert hennes tidligere spinndoktor. Kjendisbartender og utelivsgründer reagerer.

KOSTE SEG BAR: Erna Solberg tok med VG på baren som eies av flere av hennes støttespillere. Baren har aldri vært stengt under pandemien - Respektløst, sier kjendisbartender. Foto: Dagbladet
KOSTE SEG BAR: Erna Solberg tok med VG på baren som eies av flere av hennes støttespillere. Baren har aldri vært stengt under pandemien - Respektløst, sier kjendisbartender. Foto: Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forbindelse med gjenåpningen av Oslos ølkraner på onsdag, dro Erna Solberg (H) på bar med VG.

Solberg sa at dagen var «verdt å feire».

- Spesielt her i Oslo, som har vært nedstengt så lenge, er det en gledens dag for mange på restauranter og andre steder som har vært lukket i mange måneder. Det er spesielt gledelig for alle de som i dag er tilbake i jobb, sa statsministeren.

- Respektløst

Men Bakgården, baren hun besøkte, har aldri vært nedstengt. Den åpnet i går for alle første gang.

Og baren eies av flere personer med tett tilknytning til Erna Solbergs borgerlige samarbeidsprosjekt.

Blant annet har Solbergs mangeårige spinndoktor og veskebærer Sigbjørn Aanes, og Frp-topp Jon Georg Dale, små eierandeler i puben.

- Dette er meget respektløst overfor steder som har overlevd pandemien at Erna Solberg velger å vise seg på et sted som ikke har opplevd den. Man kan også si at hun kanskje tror hun ikke er velkommen så mange steder, selv om det er feil fordi utelivet i Norge er ufattelig inkluderende, sier Pål Bagge Skar, som har drevet flere utesteder i Oslo, til Dagbladet.

Også tidligere Dagbladet-journalist Gunnar Ringheim har en mindre eierandel.

- Mitt engasjement i Bakgården på Løkka har utgangspunkt i at jeg deler en sterk interesse for engelsk fotball med hovedeier André Melchior Larssen og flere av de andre aksjonærene. Jeg har en liten eierandel, som jeg er helt åpen på, sier Ringheim til Dagbladet.

- Jeg har siden 1. januar 2018 en frilansavtale med Dagbladet, som innebærer at min gamle avis har førsteretten på de saker jeg lager enten det er nyhetssaker eller feature. I den grad det framover skulle bli problematisk å kombinere frilansjobben med eierskapet i Bakgården på Løkka, vil jeg avklare det med ledelsen i Dagbladet.

- Umusikalsk

Bagge Skar er også kjent som bartender i realityserien «Første date».

Han er ikke alene om å reagere.

- Dette er umusikalsk. Erna Solberg har takket næringslivet for innsatsen de gjorde under dugnaden. Hvis det skal være mer enn ord, så må hun følge opp med handling og heller besøke de kriserammede stedene i Oslo som har stått i fronten i denne pandemien, sier Paal Mangerud til Dagbladet.

RESPEKTLØST: Det er dommen fra Pål Bagge Skar, som har drevet flere utesteder i Oslo. Foto Kristin Svorte / Dagbladet
RESPEKTLØST: Det er dommen fra Pål Bagge Skar, som har drevet flere utesteder i Oslo. Foto Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Mangerud er medeier i utestedene Blå, Internasjonalen, Bonanza og Feber i Oslo, og tidligere Ap-politiker.

- Jeg synes det er veldig hyggelig at Erna Solberg drar på bar. Men hun kunne vært ryddig og sagt at hun besøker vennene sine som privatperson. Som statsminister finnes bedre steder for henne å dra, legger han til.

- Partiboka til SV

Det er tidligere Frp-rådgiver André Larsen som driver Bakgården. Han sier Erna Solberg inviterte seg selv til baren hans.

- Jeg ble kontaktet av SMK og spurt om det var en mulighet at Erna kom her på gjenåpningsdagen. Det synes jeg var en god idé, sier han til Dagbladet.

- Det er mange fra borgerlig side involvert i baren. Var det derfor Erna kom til akkurat dere på høytidsdagen?

- Det er også mange medeiere som nok har partiboka til SV i bokhylla. Så nei, det tror jeg ikke. Dette prosjektet skal bli en hybrid mellom Tostrupkjelleren og Lorry, så det passer fint å få besøk av statsministeren, legger Larsen til.

Journalist på eiersiden

Dagbladet stilte onsdag kveld spørsmål til Statsministerens kontor om hvorfor Solberg valgte et utested som drives av en rekke personer hun har jobbet tett med.

- Erna gjorde intervju onsdag kveld om gjenåpningen av Norge, og stedet ble brukt som illustrasjon på at folk kommer tilbake i jobb. André Larsen er hovedeier i baren hun besøkte, og pressefolk og tidligere og nåværende politikere har mindre eierandeler i selskapet. Blant dem er Jon Georg Dale (FrP), Torbjørn Giæver Eriksen (Ap), Sigbjørn Aanes (H), men det er også en tidligere politisk journalist i Dagbladet som har eierandeler i puben, sier Rune Alstadsæter, statssekretær ved Statsministerens kontor, til Dagbladet.

Alstadsæter lover at Solberg kommer til å besøke andre deler av utelivet også.

- Erna har og vil besøke flere bedrifter i samband med gjenåpningen blant annet Parkteatret og puben du omtaler. Besøkene går til både bedrifter som har permittert ansatte og til nystartede bedrifter. Erna har opp gjennom årene besøkt Blå, blant annet arrangerte Høyre og Ap partilederduell på Blå for to år siden, sier Rune Alstadsæter.

- YNWA

Bar-medeier Sigbjørn Aanes skriver følgende i en SMS til Dagbladet:

- Jeg er glad for at statsministeren endelig kom seg på pub, og håper det norske folk går sommeren i møte med utepils og barbesøk. Dette er en tverrpolitisk pub, pusset opp på dugnad og er et venners venner-prosjekt, sier Aanes, som nå jobber i First House.

- Dette er hobby som startet med at vi er en gjeng Liverpool-fans som trengte et nytt sted å se fotball, så ble det pub. Når det også skaper en arbeidsplass for André Larsen og flere, så er det ekstra positivt i disse tider. Mitt eierskap er veldig beskjedent og mindre enn folk med for eksempel bakgrunn i Arbeiderpartiet og Dagbladet. #YNWA, avslutter Aanes.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer