Aksjeskandalen:

Erna Solberg: - Jeg opplever støtte

Erna Solberg sier at hun får private støtteerklæringer fra stortingsrepresentanter hos de andre borgerlige partiene. - De håper jeg står på og at dette går over, sier hun.

STØTTE: Erna Solberg vil ikke si om hun er aktuell som statsministerkandidat i 2025, men sier at hun opplever mye støtte fra politikere på borgerlig side. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STØTTE: Erna Solberg vil ikke si om hun er aktuell som statsministerkandidat i 2025, men sier at hun opplever mye støtte fra politikere på borgerlig side. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Dagbladet møtte Høyre-lederen på Stortinget etter Trontaledebatten onsdag.

I intervjuet understreker Solberg at det er Høyres gunst som er avgjørende for om hun blir sittende.

- Jeg har dialog med mitt eget parti, det er utgangspunktet. Det er Høyre som bestemmer hvem som skal være partileder i Høyre. Det er sentralstyret og partiet tydelige på, sier Solberg.

- Det er mange på borgerlig side som overfor oss uttrykker skepsis til om du er riktig person til å stille som statsministerkandidat gitt denne saken?

- Jeg hører det motsatte, sier Solberg.

- Mange av deres representanter kommer til meg og sier at de håper jeg står på og at dette går over. Det kan være de sier forskjellige ting til dere og til meg.

INNRØMMER: I et nyt intervju med Dagbladet innrømmer Erna Solberg at aksjesaken er så omfattende at den fort hadde kostet henne jobben som statsminister. Reportere: Steinar Suvatne og Anders Holth Johansen. Video: Maja Walberg Klev / Dagbladet Vis mer

Borgerlige på gjerdet

Unge Venstre-leder Ane Breivik sa tirsdag til NRK at hun mener Erna Solberg ikke kan være statsministerkandidat for borgerlig side i 2025.

Partilederne for de borgerlige partiene sitter foreløpig på gjerdet. Venstre, KrF og Fremskrittspartiet ønsker alle å avvente behandlingen av saken i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Erna Solberg har sagt seg villig til å stille på høring i komiteen i november.

Erna Solberg har ikke tatt initiativ til noen samtale med de andre borgerlige partiene for å avklare om hun vil være «spiselig» som statsministerkandidat for borgerlig side i 2025.

- Det er en stund til vi skal ha stortingsvalg. Det er ikke behov for å avklare det. Uansett så må andre partier respektere hvem som er valgt til partileder i Høyre. Det er partidemokratiet som bestemmer, sier Solberg.

Flere hindre

I tillegg til høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen, er det fortsatt et åpent spørsmål om Økokrim vil sette i gang etterforskning i saken.

Sindre Finnes advokater har ønsket en Økokrim-etterforskning velkommen.

Solberg har selv sagt at det vil være vanskelig å fortsette som Høyre-leder dersom Økokrim tar ut en siktelse.

Tilliten innad i Høyre virker fortsatt å være solid for Erna Solberg.

En meningsmåling publisert av Nettavisen tirsdag viser at hun fortsatt har stor tillit blant borgerlige velgere: I Høyre, KrF og Frp mener et flertall at hun bør bli sittende.

Motstanden er tilsvarende stor på venstresiden. For befolkningen som helhet mener 55,7 prosent av de spurte at hun bør gå av.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer