Erna: - Står foran en dramatisk vinter

Erna Solberg mener vi alle må bidra til å sikre energi i Europa denne vinteren.

VINTEREN KOMMER: Tidligere statsminister Erna Solberg (H) sier folk må forberede seg på en vinter med energimangel i Europa. Reporter. Jon Even Andersen. Foto. Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER/OSLO (Børsen): Energimessa ONS startet mandag morgen, med celebert besøk av blant andre Tesla-gründer Elon Musk.

Og blant dem som fikk møte verdens rikeste mann og spise lunsj med han i Stavanger mandag, var tidligere statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.

SE LIVE: Statsminister Jonas Gahr Støre (AP), Høyre-leder Erna Solberg, LO-leder eggy Hessen Følsvik... Vis mer

Da Solberg tok en prat med Børsen etter måltidet med Musk, fortalte hun at de snakket mye om hvordan overgangen til det grønne skiftet skal skje.

- Vi har en sårbarhet til Russland på olje og gass, og en sårbarhet på mineraler og en del av innsatsfaktorene våre til Kina. Vi må sørge for at vi har mer kontroll på innsatsfaktorene, sier hun til Børsen.

HYLLER: Tesla-gründer hyller Statsminister Jonas Gahr Støre på energimessa ONS i Stavanger. Vis mer

- En dramatisk vinter

Fra talerstolen på ONS sa Musk at han mener verden må fortsette å utvinne olje og gass. Det er Solberg enig i.

- Gass er en del av det grønne skiftet på mellomlang sikt. Ikke på lang sikt, men må mellomlang sikt. Det er fordi Europa trenger å kunne gjøre seg energi-uavhengige av Russland. Og da trenger de norskprodusert og andre lands gass. Og så tar det tid før vi har fått hele transformasjonen av energisystemene våre i gang, sier Solberg.

«Winter is coming» er et flittig brukt uttrykk den siste tida, spesielt for å beskrive situasjonen Europa står overfor med mangel på energi og skyhøye priser.

Den tidligere statsministeren tror også vi går en hard vinter i møte.

- Vi står foran en ganske dramatisk vinter, knyttet til Putin sine angrep, ved at han bruker energi som et middel i krig, sier hun.

LANDER: Elon Musk har landet i Stavanger med privatfly for å delta på energimessen ONS, ifølge Stavanger Aftenblad. Video: Magnus Paus Vis mer

- En del av Putins krigføring

På spørsmål om hvor bekymret det er grunn til å være, svarer Solberg:

- Vi kommer til å få en «winter of discontent», rett og slett. Dette er en vinter hvor vi kommer til å oppleve at det er energimangel i Europa, at vi må rasjonere, energiøkonomisere, og vi må alle sammen bidra. Vi må bruke den energien vi har fornuftig, også fordi dette er en del av Putins krigføring, sier hun, og legger til:

- Samtidig så var Elon opptatt av at «spring is coming afterwards». Det kommer mye annet, og dette pusher det grønne skiftet raskere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer