Erna tjente millioner: - Underlig

Sindre Finnes' formue økte med 3,5 millioner fra 2018 til 2021 - mens kona var statsminister. Erna Solberg hevder at hun aldri spurte ektemannen hvor millionene kom fra. Audun Lysbakken synes det er rart hvis landets statsminister virkelig aldri la merke til hvor mye rikere hun og mannen ble.

I årene 2013 til 2021, da Erna Solberg var statsminister, gjennomførte Sindre Finnes 3600 aksjetransaksjoner. Erna Solberg har forklart at hun ikke kjente til ektemannens omfattende aksjehandler. Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): I 2018 hadde Sindre Finnes en formue på 5,8 millioner, mens den steg til 6,58 millioner i 2019 og 7,91 millioner i 2020.

I 2021 var formuen på hele 9,3 millioner. På tre år hadde altså Sindre Finnes' formue økt med 3,5 millioner kroner.

Halvparten av pengene tilhører Erna Solberg ettersom ekteparet har delt økonomi.

Erna Solberg fikk årlige oppdateringer på mannens formueutvikling i sin egen ligningsattest, og Dagbladet har i dag sett disse attestene.

Lysbakken: - Underlig

Enhver er selv pliktig å sette seg inn i egen skattemelding. Solberg hevder at hun aldri registrerte noe i skattemeldingene sine som gjorde at hun hevet øyebryn rundt mannens aksjevirksomhet.

At ektemannens formue spratt til værs med 3,5 millioner på få år, var altså ikke noe hun spurte ham om, ifølge Erna Solbergs forklaring.

Audun Lysbakken (SV) stusser over at Erna Solberg ikke la merke til at formuen til mannen, og dermed også hennes egen, økte med mange millioner.

- Det er underlig at en så stor økning i formue ikke har fått Erna Solberg til å undersøke nærmere, sier Audun Lysbakken til Dagbladet.

- Årvåken nok?

Den tidligere SV-lederen sitter i Stortingets kontrollkomité som skal gjennomgå aksjesaken vedrørende Erna Solberg og ektemannen.

- Tallene gjør at det er større grunn til å spørre om hun har vært årvåken nok, konkluderer Lysbakken.

Han minner om følgende:

- Som statsminister hadde Erna Solberg en plikt til å passe på egen habilitet, og oversikt over privatøkonomien er en helt naturlig del av dette. Disse tallene viser at det er nødvendig for kontrollkomiteen å komme til bunns i om ikke Solberg kunne og burde ha oppdaget aksjehandelen på et langt tidligere tidspunkt, sier Lysbakken.

Han sier dagen omdreining er «en viktig del av saken.»

- Kjernen i den er alvoret og omfanget av habilitetsbrudd. Det politiske ansvaret for slike brudd har Erna Solberg selv, uansett hvem som har skylden og om hun har kontrollert godt nok eller ikke, sier Lysbakken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer