Perspektivmeldingen 2021

Ernas advarsel: - Oppvasken kommer nå

Ifølge statsminister Erna Solberg har nye oljefunn og høy oljepris utsatt oppvasken, men nå er det slutt. - Nå kommer den.

LA FRAM NY STRATEGI: Statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner la fram sin strategi for Norges langsiktige utfordringer. Foto: Berit Roald
LA FRAM NY STRATEGI: Statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner la fram sin strategi for Norges langsiktige utfordringer. Foto: Berit Roald Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bildet som tegnes opp er dystert, med økte utgifter og reduserte inntekter. På pressekonferansen i dag ble det et tema at dette har en snakket om lenge, men nå er vi her.

- Ja, dette var spørsmål vi diskuterte da jeg var leder i Unge Høyre for 30 år siden. Vi kalte oss selv for oppvaskgenerasjonen. Men dette er ikke lenger et framtidsscenario, dette er utfordringer som vi står i nå, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Erna Solberg advarer

Statsminister Erna Solberg sier de forutsette utfordringene i norsk økonomi kom seinere enn det så ut til for noen tiår siden.

- Vi trodde at det kom til å bli et gap mellom inntekter og utgifter tidligere, men vi har funnet mer olje og oljen fikk en mye høyere pris. Det ga oss 20-25 ekstra år med veldig høy inntekt her i landet, sier Solberg, som advarer.

- Vi forskjøv oppvasken, men den er her nå. Vi ble dessertgenerasjonen, ikke oppvaskgenerasjonen. Vi har en jobb å gjøre for at den oppvasken skal bli ganske enkel å ta, sier statsministeren til Dagbladet.

Tre utfordringer

Regjeringen skisserer tre hovedutfordringer i åra som kommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer