Ernas skattesmell

Bare fem prosent av Høyres velgere vil ha lavere skatt for de rikeste, viser Dagbladets ferske tall. Erna Solberg mangler troverdighet i skattepolitikken, mener SV.

TUNG BESKJED: Bare fem prosent av statsminister Erna Solbergs egne velgere ønsker lavere formuesskatt for de rikeste i Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TUNG BESKJED: Bare fem prosent av statsminister Erna Solbergs egne velgere ønsker lavere formuesskatt for de rikeste i Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette slår beina fullstendig under Høyres valgkampstrategi, sier finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski til Dagbladet.

- De har ikke gjort noe annet enn å advare mot høyere formuesskatt i denne valgkampen.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Overveldende flertall

På vegne av Dagbladet har Ipsos spurt nordmenn om hva de mener bør skje med skatten til de som har de største formuene i Norge.

Resultatet av undersøkelsen viser at det er svært få nordmenn ønsker lavere skatt for landets rikeste.

  • Blant alle spurte mener bare fire prosent at de rikeste skal betale litt eller mye mindre skatt
  • 39 prosent mener de bør betale litt mer skatt
  • 25 prosent mener de bør betale mye mer skatt
  • Bare fem prosent av de som stemmer Høyre ønsker skattekutt for de rikeste

Spørsmålet velgerne ble stilt var: «Synes du de som har de største formuene i Norge bør betale mye mer skatt, litt mer skatt, like mye skatt som i dag, litt mindre skatt, mye mindre skatt, eller har du ingen mening om dette?»

VALG: Tre partiledere vil bli Norges neste statsminister. Vi forklarer og legger regjeringskabalen. Laget av Marte Nyløkken Helseth og Marie Røssland. Vis mer

Undersøkelsen er utført blant 949 nordmenn mellom 23. og 25. august.

22 prosent av de spurte ønsker at skatten skal forbli som i dag. Åtte prosent svarer at de ikke har noen mening i saken.

Et overveldende flertall på 64 prosent mener de rikeste i Norge bør betale litt eller mer skatt.

- Folk reagerer

Undersøkelsen gir ammunisjon til venstresida i det som har blitt en av valgkampens heteste konflikter. Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik gleder seg over støtten til deres skattepolitikk.

- I åtte år har vanlige folk sett at rikeste har blitt stadig rikere, uten at deres egen økonomi har holdt tritt. Jeg skjønner godt at folk reagerer på det, og sier så tydelig ifra at de vil ha en ny retning for Norge.

Hun spør retorisk om Høyre vil ta konsekvensen av den massive motstanden mot kutt i formuesskatten, som har blitt en het potet i årets valgkamp.

- Det er verdt å merke seg at Høyre går til valg på å øke forskjellene enda mer, ved å love å kutte 6 milliarder kroner i skatt til de 1 % rikeste i landet. Også denne gangen risikerer vanlige familier å ta regninga, gjennom velferdskutt. Vil Høyre nå ta disse tallene på alvor og avlyse skatteløftet sitt, eller vil de for første gang fortelle hvilke grupper som nå må forberede seg på en tøffere hverdag?

Blant hennes egne velgere er det bare tre prosent som ønsker seg lavere skatt for de mest formuende.

Milliardærkrangel

Under statminister Erna Solbergs regjeringstid har høyresida kuttet formuesskatten med rundt 10 milliarder kroner. Selv om få Høyre-velgere ønsker lavere skatt for de rikeste, synes mange å være fornøyde med politikken som er før fram til nå. 58 prosent av Høyres velgere svarer nemlig at de med størst formue bør betale like mye skatt som i dag.

SVs Kari Elisabeth Kaski minner om de mange norske milliardærene som har kastet seg ut i debatten om formuesskatt i sommer.

- Dette bekrefter at et stort flertall for å øke skattene for de rikeste. Høyre later som det er et folkekrav om skattekutt for landets aller rikeste. I virkeligheten er det noen få veldig høylytte rike som ber om dette.

Rikingkrangelen startet da oppdrettsmilliardær Gustav Witzøe ga et sjeldent intervju til Dagbladets finansnettsted Børsen der han tok et hardt oppgjør med formuesskatten.

- Undersøkelsen bygger opp under det som er dette valgets store trender, som er en bølge for partiene på venstresiden som prioriterer ulikhet og klima, slår Kaski fast.

Ladede spørsmål

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen svarer på vegne av Høyre. Han mener undersøkelsen har liten verdi.

- Slik spørsmålet er stilt, er ikke svarene særlig overraskende. Når man stiller ladede spørsmål får man selvfølgelig slike utslag.

- Man behøver ikke være professor i statistikk for å tenke seg til at svarene kunne vært litt annerledes om man hadde spurt om «formuesskatten bør fjernes fordi den bare rammer norske bedrifter og ikke utenlandske bedrifter som driver i Norge?», fortsetter Røe Isaksen.

Høyre-profilen understreker hvorfor Høyre og regjeringen mener det er riktig å senke formuesskatten ytterligere framover.

- Det er vårt poeng. Formuesskatten er en særnorsk skatt på norske eiere, norsk eierskap og dermed norske arbeidsplasser. Når venstresida lover en massiv skatteøkning på norsk eierskap og norske arbeidsplasser, vil konsekvensene over tid bli at vi får færre norske eiere, særlig fordi skatten rammer små- og mellomstore bedrifter hardest, sier Røe Isaksen.

Til sakens opplysning er spørsmålet i undersøkelsen formulert av analyseselskapet Ipsos med mål om å unngå et ledende eller ladet spørsmål.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer